Gazete Vatan Logo

Arayan bulur

Petrol aramada daha aktif olacaklarını söyleyen Berat Albayrak, “Arayan bulur. Baltık ülkeleri 300 kuyudan sonra petrole ulaştı. Suudi Arabistan ümidini kaybettiği an petrolü buldu” dedi

Arayan bulur

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye enerji kaynakları açısından dışarıya yoğun bağımlı bir ülke. Yerli ve milli kaynaklara öncelik vereceğiz, altyapıyı yenileyeceğiz “dedi. Sadece Karadeniz değil Akdeniz’de de petrol aramalarında daha aktif olacaklarını söyleyen Albayrak, Suudi Arabistan örneğini verdi ve ekledi: Arayan bulur.

TV’de konuşan Bakan Albayrak, 44 milyar dolarlık ithalata ulaşan enerji sektörü için planlanan milli projeleri anlattı. Türkiye’nin bölgede ve dünyada en kritik ülkelerden biri olduğunu belirten Albayrak, şunları kaydetti:

Akdeniz birinin gölü değil

“Türkiye, özel sektörü başta olmak üzere, güçlü bir hükümetimizin olması, tüm çelmelere rağmen ayakta kalabilmiş olmanın etkisi var. Bölge ne kadar sıcak bir bölge olursa olsun. Bölgemizde potansiyeli olan birçok alan varsa, bunu politikamızın içerisine koyduk. Sadece Karadeniz değil Akdeniz’de de petrol aramalarında daha aktif olacağız. Akdeniz birinin gölü değil. Akdeniz, Türkiye’nin ciddi anlamda haklarının olduğu bir bölge. Burada ciddi keşifler oluyorsa bizim de kendi hukukumuza dayalı bölgelerde daha aktif olmamız gerek. Gerek başka ülkelerle, gerek kendimiz kazacağız. Aramacılık ve sondajda daha etkili olacağız.”

Haberin Devamı

Berat Albayrak, ‘Doğalgazımız olacak mı’ sorusuna da “Arayan bulur, ben hep bunu söylüyorum. Kuzey Baltık ülkeleri 300 kuyudan sonra petrolü buldu. 1930’larda Suudi Arabistan ümidini tam yitirdiği zaman Riyad açıklarında petrol buldu. ‘Ya Allah, bismillah’ derseniz, yürürsünüz. Son çeyrekte sondaj gemimizi devreye alacağız. Şansımızı denemek, bunu yapmak zorundayız” yanıtını verdi.

Güneş paneli ihraç edilecek

BERAT Albayrak, “İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz. Rüzgarda da aynı şekilde. 3.48 dolar sent ile Rüzgar YEKA ihalesinde dünya rekoru kırdık. Dünyadaki en büyük panel üreticisinden 8 tanesi bu ihaleye girdi. Çok mutlu olduk” dedi.
Kazan-kazan sistemi olur olacak
Milli enerji ve maden politikasıyla yerli kaynakların keşfi için çalışmaları gerektiğinin altını çizen Berat Albayrak, şöyle devam etti: “Kazan-kazan sistemini planladık. Cari açığı düşürmemiz, hepsinden önemlisi Türkiye’nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor.”
3’üncü nükleer santralde sona geldik
Nükleer konusunun Türkiye için çok önemli olduğunu kaydeden Berat Albayrak, “Nükleerde daha etkin olacağız. Benim enerjiye şimdi şu an ihtiyacım var dediğimde o ihtiyaç bana sağlanmalı” dedi. Albayrak, şöyle devam etti:
“Yeni nesildir, 60 yıllık rüyadır, Türkiye’nin olmazsa olmazıdır. Asgari yüzde 10 olmalı. Bu sene bitmeden Akkuyu’nun temel atma sürecini başlatıyoruz. Nükleer enerji verimliliği yüzde 90’ın üzerinde. Üçüncü nükleer için bütün süreçlerle ilgili son noktaya geldik. 2023 ile 2030 arasında nükleer santrallerimiz devreye alacağız.”
6 yıl denilen işi 6 ayda bitirdi
Bakan Berat Albayrak, Rüzgar YEKA ihalesinin gündeme geldiği 2016’da bürokraside karşılaştığı hantal yapıyı şöyle anlattı:
“2016’nın Ocak ayıydı sanırım, eski zihniyetteki bürokrasiden bazı kişilerle rüzgar ihalesini konuşurken. Bu bürokrasilerdeki arkadaşlar, ‘2019 yılında çalışmalar ancak biter bunun izinleri, altyapı düzenlemesi… 2020’lerde ilk ihaleyi yaparız 2023’te herhalde yetiştiririz ve ihaleden sonraki fabrikanın hayata geçmesini’ deyince ben şöyle bir acı acı güldüm ve arkadaşları başka bir göreve aldım. Oraya daha aktif kişileri getirdik.”

Haberin Devamı