Gazete Vatan Logo

Anlaştılar! Terörle mücadele için yeni eylem planı geliyor

İtalya'nın Sicilya adasındaki Taormina'da başlayan G7 zirvesinde dünya liderleri, terörle mücadele için yeni bir eylem planınında anlaşarak ortak bir deklarasyona imza attı.

Anlaştılar! Terörle mücadele için yeni eylem planı geliyor

Liderler bu belgeyle, internet şirketleri ve sosyal medya devlerinin "terörist içerikleri" belirlemek ve kaldırmak konusunda daha çok şey yapmaları gerektiği çağrısı yaptı.

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, liderlerin "terörle mücadeleyi güçlendirme konusundaki bağlılık ve kararlılıklarını birlik içinde sürdürecekleri" konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Çocukların da aralarında olduğu 22 kişinin öldüğü Manchester Arena saldırısı sonrası G7 liderleri, dayanışma vurgusu yaptı.

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada'dan oluşan G7 ülkelerinin buluşmasına AB temsilcileri de katılıyor. ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere Başbakanı Theresa May, İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron G7 Zirvesi'nde ilk kez boy gösteriyor.

Trump ve iklim değişikliğiyle mücadele çıkmazı

İtalya Başbakanı Gentiloni, ABD Başkanı Donald Trump ve diğer liderlerin iklim değişikliğiyle mücadele konusunda ise fikir birliğine varamadığını belirtti.

Trump ABD'nin Paris'te imzalanan iklim değişikliği anlaşmasından çıkması gerektiğini söylüyor. ABD Başkanı'nın G7 toplantılarında bu duruşunu koruduğu öğrenildi.

Haberin Devamı

Gentiloni, "Paris iklim anlaşması tartışması halen havada asılı duruyor. Ancak içeride tekrar değerlendirdikten sonra ABD'nin de anlaşmaya bağlı kalmak isteyeceğine eminiz" dedi.

Başkan Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May, karşılıklı ticaretin geliştirilmesi yönünde çabaları sürdürecekleri sözü verdiler. Bu adımlar arasında bir "Brexit sonrası ticaret anlaşması" da var.

Trump, İngiltere'nin AB'den ayrılma (Brexit) yönündeki kararını desteklediğini söyledi.

Öte yandan, Trump'ın Rusya'ya Ukrayna krizi sonrası konulan yaptırımları kaldırıp kaldırmayacağı kesinlik kazanmadı.

Beyaz Saray'ın ekonomi danışmanı Gary Cohn ise, Cuma günkü zirvede yaptığı açıklamada "Rusya'ya yaptırımları azaltmıyoruz. Bir şey yapmayı düşüneceksek, o da Rusya'ya karşı sertleşmek olur" dedi.

G7 Zirvesi'nin ikinci ve son günü olan Cumartesi, liderlerin göç ve hareketlilik, gıda güvenliği ve cinsiyet eşitliği konularını tartışmaları bekleniyor.

Haberin Devamı

Zirvenin gerçekleştiği Taormina'da binlerce protestocunun da bir yürüyüşe katılacağı söyleniyor.

(BBC Türkçe)