Gazete Vatan Logo

Anaokulunun ilk günü neler yapılmalı?

Anaokulu süreci, çocuğun hayatındaki her başlangıçta olduğu gibi hem çocuk hem de aile için zorlayıcı olabiliyor. Süreci kolaylaştırmak için ailelerin alabileceği önlemlerin başında, çocuklarını uzun süreli ayrılığa hazırlamaları geliyor. Uzmanlara göre, çocuktan ayrı kalınacağını gizlememek ve önceden mutlaka bilgilendirmek gerekiyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Psikolog Ayşe Şahin, anaokulu sürecinin çocuğun hayatındaki her yeniliğin başlangıcında olduğu gibi zorlayıcı olabileceğini ifade etti. Şahin “Okul ortamı, çocuğun mizaç özellikleri, anne-baba tutumu, çocuğun anne ile olan bağlanma ilişkisi bu süreci belirleyen etmenlerdir” dedi.

Aileden ayrı kalmaya alıştırılmalı

Uzman Psikolog Ayşe Şahin, ilk defa anne-babadan ayrılacak olan çocuğun uzun süreli bir ayrılıkla başa çıkabilmesi için öncesinde sistematik olarak kısa aralıklarla aileden ayrı kalmaya alıştırması gerektiğini vurguladı. Şahin diğer önerilerini şöyle sıraladı:

- "Okul malzemelerini ve okul giysilerini çocuğunuzla birlikte satın alarak okula karşı motivasyonunu artırabilirsiniz.
- Gideceği okulda olacak diğer çocuklardan tanıdıklarınız varsa okul başlamadan önce çocuğunuzun onlarla arkadaşlık kurmasını sağlayabilirsiniz.
- Anaokulunu çocuğunuzu mecburi sebeplerden dolayı bıraktığınız bir yer olarak görmek yerine, çocuğun gelişimini destekleyen bir yer olarak görmeli ve bakış açınızı değiştirmelisiniz."

Haberin Devamı

Tedirginliğiniz çocuğunuza yansır

Uzman Psikolog Ayşe Şahin, ailenin okulla ilgili tedirginliklerinin çocuğa yansıdığını belirterek “Beden dilinizle de olsa bu tereddütleri çocuğa hissettirmemelisiniz” uyarısında bulundu.

İlk günlerde neler yapılmalı?

Anaokulunun ilk günlerinin de alışma ve adaptasyon açısından önemli olduğunu ifade eden Ayşe Şahin, anaokulundaki ilk günler için anne ve babalara şu önerilerde bulundu:

- "Çocuğunuzdan ayrı kalacağınızı gizlemeyin, önceden mutlaka bilgilendirin.
- Bazı çocuklar anneden bazı çocuklar babadan daha zor ayrılmaktadır, çocuğu okula bırakacak kişi kolay ayrılabileceği bir kişi olmalıdır.
- Vedalaşmayı çok uzun tutmamaya özen gösterin.
- Çocuğunuz sizden ayrılırken ağlayabilir. Burada önemli olan nokta, sizin okuldan ayrılmanız sonunda çocuğun ağlamasının bitmesidir. Gün boyu süren ağlamalar oluyorsa bir uzman desteğine başvurulmalıdır.
- Aileler zorlu süreçle karşılaştıklarında çocuğun okuldan uzak kalmasına izin vermemelidir. Evde kalma süresi uzadıkça okula dönüş daha da zor bir hale gelmektedir."

Haberin Devamı