Gazete Vatan Logo

İlçe ilçe dolaşıp sonra sır olan Alman şirket, İhlas’la sahnede

İhlas Madencilik, Alman İngiliz ortaklığı Deutche Montan Consulting ile, sahip olduğu maden sahalarında sondaj ve rezerv tespit çalışması yapmak üzere anlaştığını duyurdu. Bu duyuru ile İhlas hisseleri hareketlendi. İhlas’ın ortaklık kurduğu 84 milyon euro cirolu DMT’nin ilçe ilçe dolaşıp yatırım sözü veren sonra da ortadan kaybolan bir şirket olması dikkati çekti

ABD ve Avrupa piyasalarının kötü performansına ayak uyduran İMKB’de geçen hafta içinde İhlas Ev Aletleri hisselerindeki hareket, oldukça dikkat çekiciydi. Bu hareketin nedeni, borsa bültenine yansıyan bir haberle anlaşıldı. İhlas Madencilik, geçen hafta içinde, bir Alman-İngiliz ortaklığı olan DMT GmbH Deutche Montan Consulting AG firması ile işbirliği yapacağını duyurdu. İşbirliği çerçevesinde İhlas Madencilik’in arama ruhsatlarına sahip olduğu altın başta olmak üzere kurşun, çinko ve krom sahalarında sondaj ve rezerv tespit çalışmaları yapılacağı belirtildi. Bu duyuruyla yükselişe geçen İhlas Madencilik’in bağlı ortaklığı İhlas Ev Aletleri’nin hisseleri açıklama günü yüzde 10’un üzerinde prim yaptı. Hisseler, Cuma günü de yine yüzde 12’ye yakın artış sağladı.

Kim bu Alman şirket?

İhlas hisselerini hareketlendiren Alman şirketle ilgili haberler gazetelerin finans sayfalarına yansıdığında gelişmeleri Kütahya’nın Simav Belediyesi ve Gediz Belediyesi yetkilileri de oldukça merakla takip etti. Zira İhlas’la ortaklık kuracağı duyurulan DMT, 2005’ten bu yana ilçe ilçe dolaşıp yatırım vaadleri veren, belediye başkanları ile poz verip sonra da kaybolan bir şirket çıktı. Belediye yöneticileri ilçelerine yatırım ve istihdam sağlayacak Alman yatırımcı grubu görüşme sonrası çok aramış ama bir türlü bulamamıştı.

İnternetten de araştırıldığında 84 milyon euro cirolu oldukça küçük çaplı bir şirket olarak dikkati çeken DMT ile ilgili olarak Simav Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Güner, çok dertliydi:

“DMT GmbH Deutche Montan Consulting AG firması şirketinin yöneticilerinden Michael Würtele’nin başkanlık ettiği 5 kişilik heyet Mart 2005’te Simav’a geldi. 5 kişilik heyetle bizzat ben görüştüm. Eynal Kaplıcaları’nı incelediler ve ardından yatırım için en kısa zamanda masaya oturmak istediklerini belirtiler.

Heyetin başkanlığını yürüten Würtele, Eynal Kaplıcaları için çok olumlu konuştu. Jeotermal yönünden İzlanda haricinde Avrupa’nın en potansiyelli yeri olarak gösterdi. ’Simav bu potansiyeli değerlendirirse pek çok problemini çözer’ dedi. Jeotermal enerjiden elektrik üretecek 20 milyon euroluk bir santral yapmak istediklerini belirtti. Sözleri bize umut oldu. Ancak o görüşmeden sonra 3 yıldır onları bir daha göremedik, ulaşamadık. Yatırımı da iptal etmek durumunda kaldık. ”

Gediz’de de aynı söz

Bu açıklama sonrası internetten “Acaba bu şirketin başka bir belediyeyle de böyle bir iletişimi olmuş mu” diye araştırdık. Alman DMT’nin Simav ziyaretinden 5 ay önce de bu kez yine Kütahya’nın Gediz ilçesini ziyaret ederek aynı sözleri verdiği ortaya çıktı.

Hatta bu kez anlaşma yapılmış, imzalar dahi atılmıştı. Firmanın sözü yine aynı çıktı. Gediz İlçe sınırları içinde yer alan Ilıca Kaplıcaları’na tıpkı Eynal Kaplıcaları’nda olduğu gibi 20 MW kapasiteli 20 milyon euroluk jeotermal enerji santrali kurulacaktı. Firma sonra yatırım için finansman arayışına girdiğini belirtmiş ve yine sırra kadem basmış. Belediye yetkilileri “Aralık 2004’ten sonrü DMT’den bir daha haber alamadık. Bize verdikleri iletişim bilgilerine göre telefonla da aradık. e mail de attık ama geri dönüş olmadı. Biz de projeyi iptal ettik” dediler.

Alman DMT şirketinin Gediz ve Simav’a verdiği yatırım sözlerini tutmamasının arkasındaki nedeni bilmediklerini dile getiren her iki belediye yetkilileri jeotermal enerji santrali için “En azından neden vazgeçtiklerini bize söyleyebilirlerdi” diyerek sitemde bulundular.

Güner, “Bu davranışlarından sonra bizde bu projeden ümidimizi kestik. Davranış biçimleri gayri ciddi olduklarını gösteriyor. Şirketin yönetim kadrosunda Türkler de vardı. Güvenmiştik. Şu anda Türkiye içinden Zorlu başta olmak üzere birçok şirketle görüşmelerde bulunuyoruz” dedi.

İhlas asıl madeni Alman şirketle İMKB’de buldu

İMKB’de İhlas hisselerinde, alan ve satan aracı kurumların hemen her gün aynı olması, hem Holding hem de İhlas Ev Aletleri hisselerinin borsacı tabiri ile “sahipli” olduğunun ve üzerinde büyük spekülasyon yapıldığının işareti sayılıyor. İhlas yönetiminin de hisseleri ile çok yakından ilgilendiği, performansını yakından takip ettiği biliniyor.

Geçen hafta düşen Borsa’da İhlas Ev ve İhlas Holding hisseleri yine dikkat çeken hareketlere imza attı.

İhlas Ev hisseleri’nde yüzde 35’in, İhlas Holding hisselerinde de yüzde 24’ün üzerinde prim oldu.

İhlas Holding’in piyasa değeri bir haftada 312 milyon YTL’den 387 milyon YTL’ye, İhlas Ev’in piyasa değeri de yine bir haftada 148 milyon YTL’den 201 milyon YTL’ye çıktı. Borsacılar durumu, “Daha rezerv çalışması ve sondaj yapılacak ama İhlas, madeni Borsa’da şimdiden buldu. Bir haftada iki halka açık şirketin toplam değeri 128 milyon YTL arttı bile” diye yorumluyor.




Haberin Devamı