Gazete Vatan Logo

Amfibi gemilere 32 F-35B geliyor

İlk yerli amfibi hücum gemisi TCG Anadolu’nun ikizi TCG Trakya’nın da inşasına başlanıyor. Plana göre iki gemi için, ABD’den kısa mesafede havalanan ve dikine iniş yapabilen 32 tane F-35B alınacak

Amfibi gemilere 32 F-35B geliyor

Türkiye, ABD’den tedarik edeceği ilk F-35A Lightning-II savaş uçağı için gün sayarken bu konuda önemli bir gelişme Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (DKK) cephesinde yaşandı. Saygın savunma yayını C4 Defence’in haberine göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı toplam 32 adet kısa mesafe havalanma, dikine iniş (Short takeoff/vertical landing /STOVL) uçağı tedarik etmeyi planlıyor. Şu anda bu özelliğe sahip iki uçak modeli var ve biri emekliye ayrılıyor. DKK bu nedenle Lockheed Martin üretimi F-35B uçağı tedarik programını masaya yatırdı.

TCG Trakya isteniyor

Edinilen bilgiye göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığı geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığına bir yazı yazarak ‘Helikopterli Çıkarma Gemisi’ (Landing Helicopter Dock/LHD) TCG Anadolu’nun ikizi TCG Trakya’nın inşaatının programa alınmasını talep etti. DKK, yazıda ikinci geminin inşa zamanlamasının hem inşaat süresi hem program maliyeti açısından pek çok avantajının olacağını ifade etti.

Dikine inebilen uçak

Programın ikinci aşamasını ise TCG Trakya gemisinde konuşlanacak dikine inebilen uçak tedariki oluşturuyor. Buna göre kuvvet toplam talep ettiği F-35B uçak sayısını da revize ediyor. Henüz resmen ABD’den talep edilmese de Deniz Kuvvetleri Komutanlığı uçak tedarikini LHD başına 16 uçak olarak planlıyor. Bu çerçevede Sedef Tersanesi’nde inşaatı devam eden LHD sınıfı TCG Anadolu için 16, toplamda ise 32 adet uçak alınması hedefleniyor. Bütün çalışmalar planlandığı gibi sonuçlanırsa Türkiye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı için 100 adet F-35A ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ise 32 adet F-35B tedarik etmiş olacak

Haberin Devamı

Sedef Tersanesi’nde yapılıyor
DKK’nın envanterine 2021’de girmesi beklenen TCG Anadolu’nun yapıldığı Sedef Tersanesi’ne İspanyol Navantia Tersanesi teknik destek sağlıyor. Sedef Tersanesi, Navantia’nın Juan Carlos 1 LHD gemisi tecrübesinden yararlanıyor. İspanyol Juan Carlos 1 gemisinde dikine inişli helikopterlerin yanı sıra McDonnell Douglas tasarımı (şimdi Boeing) AV-8B Harrier II tipi uçaklar konuşlu bulunuyor. İspanya bu uçakları emekliye ayırıp yerine F-35B almayı planlıyor.

Haberin Devamı