Gazete Vatan Logo

Amerika’yı parça parça keşfediyor

ABD’yi keşfeden ilk Türk otomotiv şirketi Ford Otosan, bu kez Kansas’ta üretilen Transit modelinin parçalarını gönderiyor. Transit’in 745 parçası Gölcük’te üretilip ihraç ediliyor

Amerika’yı parça parça keşfediyor

Türkiye’den otomotivin anavatanı ABD’ye ihracat yapan ilk şirket olan Ford Otosan, bu kez ‘parça parça’ keşfe çıktı. 630 milyon dolar yatırımla Gölcük fabrikasında geliştirilen ve Türk mühendislerin gözetiminde ABD’de de üretilen 7’nci jenerasyon Transit’in parçalarının büyük çoğunluğu Ford Otosan imzasını taşıyor.

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ford Motor’un Kansas City fabrikasında 2014’ten bu yana üretilen Transit’in parçalarının Gölcük’ten gittiğini belirterek, “Ford’un Kuzey Amerika’da ürettiği büyük Transit’in parçalarını biz burada üreterek ihraç ediyoruz. Buradan ABD’ye parça gönderiyoruz ve aradaki uzaklığa rağmen oradaki fabrikanın iş süreçlerini etkilemeden verimlilik sağlıyoruz” dedi.

154 bin Transit’e parça

Transit’in 745 farklı parçasını ihraç ettiklerini söyleyen Yenigün, şu bilgileri verdi:

“Parça ihracatında öne çıkan kalemler direksiyon, koltuk kızakları, menteşeler, el fren mekanizmaları ve emniyet kemerleri. 2016’da 153 bin Transit için parça ihracatı yaptık, bu da 190 bin metreküp hacmine denk geliyor. ABD’ye gönderilen parçalardan 125 milyon dolar gelir elde ettik. Bu yıl işimiz daha da gelişecek. 154 bin Transit için 203 bin metreküp hacminde parça ihraç etmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

Ford Otosan’ın Amerika macerası 2009’da başladı. Türk otomotiv sektörü ABD’yi ilk Gölcüklü Transit Connect’le keşfetti. 2009-2013 yılları arasında Kuzey Amerika’ya 176 bin adet Connect gönderildi ve yaklaşık 1.8 milyar dolarlık ihracat geliri elde edildi. ABD’de çok sevilen Connect, New York’ta taksi olarak kullanıldı. Transit Connect üretiminin Gölcük’ten İspanya’ya kaydırılmasıyla ABD’ye ihracat sona erdi.

Üretim ve ihracat zirveye çıkacak

Yılın ilk çeyrek rakamlarına bakıldığında ticari araç segmentinde sadece yüzde 1.1’lik bir daralmanın yaşandığına dikkat çeken Haydar Yenigün, “Ticari araç üreticisi olduğumuz için verilerden memnunuz. Üretim ve ihracatta kendi rekorumuzu kıracak, Türkiye ihracat şampiyonluğumuzu da devam ettireceğiz” dedi. Ford Otosan Genel Müdürü, şunları kaydetti: “Avrupa’dan gelen talepte ciddi bir artış var. Bu siparişlere yetişmek için keyifli bir heyecan yaşıyoruz. Kapasite artışı ile ilgili problemler iyi problemlerdir. Fabrika müdürleri ile kapasite artışı ile ilgili sürekli konuşuyoruz. Beklentimiz de bunun devamının geleceği yönünde. Ford’un Avrupa’daki birinciliği yeni ürünlerle birlikte devam edecek.” Gölcüklü üretici 2015’te 334 bin 622 araçla üretim rekoru kırmıştı. Ford Otosan, 2016’da 257 bin adetlik ihracatla bugüne kadarki en yüksek performansını göstermişti.

Haberin Devamı

Gölcük’e sığmıyor tesisi büyütüyor

TransIt Custom modellerine talebin çok iyi olduğunu belirten Haydar Yenigün, 290 bin adetlik Gölcük fabrikasının üretim kapasitesinin artıracaklarının müjdesini verdi. Yenigün, “Gölcük’te üretimi artırmak için tesiste bazı modifikasyonlar yapıyoruz. Transit’teki üretim ve ihracat toplamı rekor olacak. İhracat liderliği doğal olarak korunacak” diye konuştu.

Ford Otosan’ın Gölcük tesisinin 290 bin adetlik üretim kapasitesi var. Courier’nin üretildiği Yeniköy fabrikasının kapasitesi 110 bin adet. Şirket bu yıl 180-200 milyon euro yatırım yapacak.

Haberin Devamı