Fırtına durulur mu?

Piyasalar geçen hafta ABD borsalarının tetiklediği düzeltme hareketinin yaralarını sarmaya çalışacak. Küresel yükselişler bize de yansıyabilir

Hafta başında yazdığım “Küresel düzeltme haftası mı?” başlıklı yazımda önceki hafta emareleri görülen düzeltme hareketinin, geçtiğimiz hafta güçlenerek devam edeceğine değinmiştim. Benim tahminlerim “insaflı” kaldı. Düzeltme hareketi “vahşi” denebilecek boyutlara ulaştı.
“25.520’den geçtiğimiz [önceki] haftayı kapatan Dow Jones Industrial (DJI) için 25.000 (+/- 25 puan) seviyesi (50 günlük BHO’ya denk geliyor) ilk önemli seviye olacak. Sonrasında 24.555 seviyesi ikinci seviye olarak karşımıza çıkacak” diye yazmıştım. 23.360’a kadar inildi, hafta 24.190’dan kapandı.
“S&P 500 endeksi için de 2.705-15 bandı ilk önemli “destek” seviyesi olmaya aday. Bu bant seviyesi S&P 500 için önemli zira hem iki trend hem de 50 günlük BHO bu banda denk geliyor. Bu seviyelere gelinmişken 2.685-90 bandının test edilmesi ile ilk önemli düzeltme tamamlanmış olabilir” diye yazmıştım. 2.532 test edildi, hafta 2.619’dan kapandı.
“Bu düzeltmenin yaşanması durumunda euro/dolar için 1.2305 ilk düzeltme seviyesi olacaktır. Ardından da 1.2170-1.2255 bandı önemli olacaktır” demiştim. 1.2206’ya kadar inildi, hafta 1.2252’den kapandı.
“BIST’te sırasıyla 117.320-116.800 ve 115.100-500 önemli destekler olmaya aday seviyeler. Üçüncü seviye kırılarsa majör bir düzeltmenin başladığını söylemek hatalı olmayacak” diye yazmıştım. Enerjisa’nın işlem görmeye başladığı gün piyasalara yayılan bazı söylentiler ve Suriye cephesinden gelen bazı haberlerle düzeltme hızlandı, Cuma günü 112.503 görüldü, hafta 113.590’dan kapandı.
Dolar/TL’de “3.8110-80 bandına doğru bir hareketin gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu düşünüyorum. Bu seviyelerin ilk denemede aşılmasını beklemiyorum. Ancak euro/dolar paritesinin 1.2170’leri test etmesi ve bunun hızlı olması durumunda; 3.8425-75 bandının test edilmesi ihtimalinin artacağını tahmin ediyorum” diye yazmıştım. Parite 1.2210’lara gelirken 3.8453 test edildi, hafta 3.8225’ten kapandı.
Düzeltmelerin “mutedil” olmasını beklemek genelde yapılan hatalardan biridir. Piyasa katılımcılarının hemen hepsi “çatapat patlarsa ilk önce ben nasılsa çıkarım piyasalardan” diye düşünür. Ne yazık ki bu doğru değildir. Düzeltme veya trend değişikliğinin ne zaman olacağını kestirmek hayli zor olduğu gibi bu dalgadan yara almadan çıkmak hayli zordur. Her ne kadar ben hafta başında uyarmış olsam da hareketler benim tahminlerimin de ötesine geçti. Hareketlerin bu denli hızlı olmasının ardında bilgisayar programları (Yapay Zeka-Artificial Intelligence) aracılığıyla sürdürülen alım-satım faaliyetlerinin etkisi hayli fazla idi. Biz sıradan insanların, bu robot yazılımlar ile baş etmemizin zorluğuna bir daha şahit olduk.
Bu tavsiyelere dikkat edin!
1- Ayağınızı yorganınıza göre uzatın. (Boyunuzdan büyük pozisyonlara girmeyin)
2- Tek yönlü büyük pozisyonlar aldıysanız, bir miktar sigorta primi (Ters yönlü opsiyon primlerinden söz ediyorum) ödemeyi bütçenize dahil edin.
3- Herkesten önce ben çıkarım diye bir şey yok, sizden daha hızlı hareket edecek ve hatta piyasalardaki likiditeyi dahi kurutacak birilerinin olacağını aklınızdan çıkarmayın.
4- Çok iyi tanımadığınız ürünlerde pozisyon almayın.
5- Piyasa katılımcılarının yoğunlaştığı paritelerden, ürünlerden uzak durun. (Son haftalar /aylardaki short VIX, Long euro, Long petrol gibi)
Kafalar çok karışacak
Geçtiğimiz hafta başında Ocak ayı enflasyon oranı açıklandı. TÜİK verilerine göre Ocak ayında TÜFE yüzde 1.02 arttı. Baz etkisiyle yıllık TÜFE yüzde 11.92’den, 10.35’e geriledi. Ancak bu verilerin Merkez Bankası nezdinde herhangi bir politika değişikliğine neden olması beklenmediğinden dolayı piyasalarda çok da önemli yansımaları görülmedi.
Geçtiğimiz hafta içeride piyasaları asıl heyecanlandıran Enerjisa’nın halka arzı sonrasında işlemlere başlamasıydı. İşleme başladığı ilk gün günün en fazla işlem gören hisse senedi olsa da günü; gün içinde gördüğü zirvelerin altında kapattı.
Aynı gün; ama asıl finansal piyasaları daha fazla rahatsız eden konu; iş dünyasının önde gelen gruplarından birinin bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ettiğine dair söylentiler oldu. Ciddi rakamlara ulaşan bu yeniden yapılandırmanın yapılıp, yapılmayacağı; yapılacak olur ise bunun bankacılık sektörüne olası yansımaları haftanın son gününde ve bu hafta da en çok konuşulacak konuların başında geliyor. Talep edildiği iddia edilen yeniden yapılandırmanın banka bilançolarına ve sermayelerine olası yansımaları sadece bu işlem bazında değil, diğer kesimleri de yakından ilgilendirecektir.
Diğer yandan farkında mısınız bilmem ama geçtiğimiz bir hafta zarfında Suriye’de Rus savaş uçağı düşürüldü, İran IHA’sı düşürüldü, Türk helikopteri düştü ve son olarak da Suriye, İsrail F16’sını vurdu. Bu savaşın ne yöne evrileceği henüz netleşmiş değil. Ancak bu çatışmaların devam etmesi, bizim için çok acı olan şehit haberlerinin gelmesi kafaları karıştıracaktır.
ABD borsaları çıkışa geçer mi?
Dow Jones endeksine bakıldığında düşecek daha yer var gibi. S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta 50 günlük Basit hareketli Ortalaması’nı (BHO) aşağı kırdıktan sonra 200 günlük BHO’ya kadar geriledi. Bu seviyenin 14 puan kadar altına inse de hızlı toparlama ile günü artıda bile kapatmayı başardı. Nasdaq 50 günlük BHO’nın altına indi, ardından yükseliş trend değerine kadar geriledikten sonra toparladı. Diğer yandan S&P 500 yakın vade kontratları teknik analiz açısından önemli kabul edilen “çift dip” yapmayı başardı. Görünen o ki ABD borsalarının “esas çocuğu” durumundaki S&P 500 endeksi vadeli kontratlarında önemli bir düzeltmeyi tamamlamış durumda. Şimdi sırada spot piyasanın da buna paralel bir hamleyi tamamlamasında. Vadeye kalan gün bazında bakıldığında bu sürecin de önümüzdeki günlerde tamamlanması olasılığı artacak. S&P’de bunlar olurken, Dow Jones ve Nasdaq’ta düşüş yönünde hareketler olsa da daha sağlıklı bir gösterge olan S&P 500 endeksini daha yakından takip etmekte fayda var. 2.615’in üzerinde kalındığı sürece 2.662 ve 2.702 seviyeleri öngörülebilir hedefler olacaktır. Aşağıda 3.535 seviyesi önemli bir destek görünüyor.
Dolar/TL
3.8495’in üzerine çıkılırsa 3.8810 ve 3.9090 resmin içine girecek. Parite ve ABD borsalarındaki olası iyimser hava nedeniyle bu ihtimalin düşük olduğunu, 3.8450’lerin korunacağını ve 3.7980 ve 3.7810’lara doğru minik düzeltme hamleleri olabileceğini düşünüyorum.
BIST 100
113.590 seviyesi önemli olacak. Bunun üzerinde kalındığında (ABD borsalarının bu eğilimi destekleyeceğini düşünüyorum) 115.800 ve ardından da 116.900 seviyelerine kadar devam edebilecek bir “ara düzeltme” görülebilir. Aşağıda 111.510 seviyesi önemli destek. Aşağı kırılırsa 108.100-109.150 bandına doğru düşüş tetiklenebilir.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR