İdlib operasyonuyla piyasalar ısınır mı?

Küresel piyasalar Fed yöneticilerinin şahin tonlu açıklamalarıyla geriliyor. Aralık’ta faiz artışı garanti. İdlib operasyonu oynaklığı artırabilir. Dolar/TL’de bu hafta 3.6590-3.67 kritik seviyeler olacak

Haftaya İdlib’e yönelik yapılan operasyon haberiyle başlayacak piyasalar. Geçtiğimiz Cuma gecesi “Astana Mutabakatı” çerçevesinde ÖSO’nun unsurlarının desteklendiği Suriye sınırları içine doğrudan girilmeksizin, Rusya’nın havadan destekleyeceği bir askeri harekat başladığı resmi olarak açıklandı.
Türk askeri birliklerinin daha çok sınırın Türkiye tarafından, uzun menzilli toplarla destekleyeceği harekatın, İdlib bölgesindeki “çatışmasızlığı sağlamaya” yönelik olduğu ve bunun da IŞİD ile mücadele çerçevesinde yapıldığı belirtiliyor. Suriye içine zırhlı askeri birliklerin girdiğine dair haber var. Bu durum şimdilik kaydıyla piyasalarca kısa bir tedirginlik yaratacaktır. Sonrasında büyük ihtimalle “kanıksanacaktır”. Ancak birliklerin Suriye sınırında veya içinde; sıcak çatışma ya girmesi -umuyor ve diliyorum ki olmaz- can kayıplarının olması durumunda tepkiler farklılaşabilecek.
Cumhurbaşkanı’nın geçtiğimiz hafta İran’a yaptığı ziyaret, öncesinde Rus lider Putin ile yapılan zirve sırasında da anlaşıldığı kadarıyla İdlib operasyonu görüşülmüş ve varılan mutabakat ile bu harekat başlamış görünüyor. Kuzey Irak’ta yapılan referandum sonrasında ortaya konan “yaptırım” ve benzeri sert tepkilerin henüz maddi karşılıkları görülmese de olası bir “koridor” hamlesine de cevap niteliği taşıyor.
Kürt “koridorunun” oluşmasını engelleme çabasının bir parçası olarak düşünülebilecek bu hareketin ne yöne evirileceğini kestirmek için henüz erken. Ancak gönderilen zırhlı birlikler ve komando gücü göz önüne alındığında harekatın çok da kısa zamanda bitmesi beklenmiyor.
Fed iyice ‘şahin’leşti
BÖLGEMİZDEKİ hareketliliğe bir de Fed’in son dönemdeki söylemleri eklenince önümüzdeki günlerde piyasalarda oynaklığın artması kaçınılmaz gibi görünüyor. Fed, Aralık’ta faiz artırmakta kararlı görünüyor. Her ne kadar Tarım Dışı İstihdam (TDİ) beklentilerin çok uzağına düşse de bu verilerdeki kasırga etkisi, piyasalarca bekleniyordu. Uzun süredir 200 bin kişinin üzerinde artış olarak açıklanan TDİ verisinde, Eylül için 90 bin kişilik artış bekleniyordu. Gerçekleşme 33 bin kişilik azalış olarak açıklandı. Diğer yandan haftalık ücret artışlarının beklendiği gibi gelmesi, piyasaların Aralık’taki artış beklentisini değiştirmedi. Veri açıklandıktan sonra 1.1670’lere kadar gerileyen parite haftayı 1.1740’ın altında 1.1729 seviyesinden gerçekleşti. TDİ verisinin açıklandığı gün dahi paritenin 1.1739-1.1670 gibi çok dar bantta hareket etmiş olması, gelişmiş ülke piyasalarında bir bekleyişin hakim olduğu izlenimini veriyor. Bunda da özellikle ECB Başkanı Mario Draghi’nin ne yapacağı konusunda belirsizliği göz önüne aldığımızda haklılık payı var. Gerçi, Cuma günü hariç hemen her gün rekor kıran ABD borsaları pek oralı değil. Ancak ABD 10 yıllık tahvil getirilerinin yeniden yüzde 2.40 sınırına yaklaşıyor olması, hele ki 2.4250’deki kritik eşiği kırması durumunda Aralık 2016 ve bu yılın Mart ayında görülen 2.60’lı getirilerin önünü açacak olması piyasalarda önemli dalgalanmalara yol açabilecek.
Dolar çıkışa geçer mİ?
İçeride İdlib harekatı bu haftanın ilk günlerinde piyasalardaki oynaklığı artıracak. 2 Ekim’de yazdığım yazıda “... Eğer yine 3.5930’daki 200 günlük BHO kırılmaz veya hiç test edilmeden dahi aşağı yönde bir düzeltme başlarsa 3.5020-3.5160 bandına kadar devam edebilecek gibi görünüyor. 3.5930 seviyesi yukarı yönde kararlı olarak kırılırsa 3.6590-3.67 bandının önü açılacaktır ki bunun gerçekleşmesi ihtimali düşük” diye yazmıştım. Geçen haftanın ortasında 3.5933 test edildi, sonrasında 3.5610’lara kadar bir geri çekilme yaşandı. Ancak Cuma günü kurda yükselişler yaşandı. Geçen Pazartesi 3.5930’lardaki 200 günlük Basit Hareketli Ortalama Cuma günü 3.5945’e yükselmişti. Bu seviye aynı zamanda önemli bir düzeltmeye de denk geliyordu. Yukarı kırılmanın beraberinde zarar durdurma emirlerinin de devreye girmesi ile hareket hızlandı ve 3.6367’ye kadar bir yükseliş oldu. Günlük ve haftalık kapanışın 3.6140 ile 3.5945’in üzerinde gerçekleşmesi, bu hafta 3.6590-3.67 bandının test edilmesi olasılığını artırıyor. Diğer yandan 19 işgünü içinde 3.3888’den 3.6367’ye (yüzde 7.3’lük bir hareket) kadar yükselen hareketin de bir düzeltme yapması ihtimali artıyor. Ancak bu düzeltmenin 3.50-3.52 bandına kadar devam etmesi şimdilik zor. Düzeltme gelirse 3.5945 ilk, 3.5650-5750 bandı da ikinci önemli seviye.
Altın toparlanacak mı?
Gram/TL’den çok yurt dışındaki dolar/ons fiyatından bakıldığında; Kuzey Kore-ABD “atışmasının” artık bir gerginlik sebebi olmaktan çok magazin olarak algılanmaya başlaması altına yaramadı. Atışmaların hararetli dönemlerinde 1.357,59 dolar/ons seviyesine kadar yükselen altın, geçtiğimiz Cuma günü 1.260,71 seviyesine kadar geriledi. 20 iş günü içinde neredeyse 100 dolarlık bir düşüş (yüzde 7.1’lik) söz konusu. 1.263 seviyesi önemli bir düzeltme seviyesiydi, gün içinde altına inilmiş olsa da kapanışın 1.276’larda olması altın yatırımcılarını bir parça da olsa rahatlattı. (Yurt içindeki yatırımcılar kur artışından dolayı altındaki bu düşüşü sınırlı hissettiler. Aynı dönemde kur yaklaşık yüzde 7 yükselirken, altının onsu da benzer bir değer kaybı yaşadı.) Altın için yukarıda 1.295/99 seviyeleri önemli olacak 50 günlük BHO’ya denk gelen bu seviye kalıcı olarak aşılamazsa aşağıda 1.253 (200 günlük BHO) ve 1.240-44 bandı yeni hedefler olabilecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR