Irma kasırgası doları vurup euroya yarar mı

Harvey kasırgası ABD ekonomisine 100 milyar dolarlık bir yük bırakmıştı. Irma’nın ne kadar yük getireceği bu hafta dolar/euro paritesinde belirleyici olur. Irma’nın yarattığı yıkım büyük olursa, eurodan yeni bir atak gelebilir

Haftanın ilk yarısında ABD’nin Florida yarımadasını vuracak olan Irma tropikal kasırgasını izliyor olacağız. 6.5 milyon kişilik ABD tarihindeki en büyük sivil tahliyesine neden olan Irma tropik kasırgasının ABD ekonomisine etkileri tartışılacak, fiyatlanacak. En fazla Küba’yı vuran, Karayipler’de en az 25 kişinin ölümüne neden olan kasırganın ABD kıyılarına yaklaşırken derecesi 5’ten (saatte 252 km’den sert esen rüzgar) 4’e (209-251 km/s) düşürüldü. 100 milyar dolardan daha fazla hasara yol açtığı düşünülen Harvey kasırgasından sonra Irma’nın ABD ekonomisine ne kadar yük getireceği beklenecek.
FED ne yapacak?
Piyasalar; bir yandan Trump, diğer yandan kasırgalar nedeniyle Fed’in faiz artıramayacağına oynuyor. Geçtiğimiz hafta Trump’ın Demokratlarla anlaşıp ABD’deki ‘borç tavanı sorununu’ Aralık ayına ertelemesi ve Fed başkan yardımcısı Fischer’in ‘kişisel nedenlerle’ istifa etmesiyle birlikte Fed’in Aralık ayına kadar bir faiz artışına gidemeyeceğine kesin gözüyle bakmaya başladılar. Bu durum doların zayıflamaya devam ettiği bir ortamda, ABD devlet tahvili getirilerinin de düşmesine ön ayak oldu. ABD 10 yıllık tahvil getirileri geçtiğimiz Cuma günü yüzde 2.018 ile Kasım 2016’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.
Tahviller gerileyebilir
Irma’nın ABD sahillerini sert vurması durumunda 10 yıllık tahvil getirilerinin yüzde 2’nin de altına inerek 1.982 seviyelerine kadar gerileme olasılığı hayli yüksek. Bu seviyenin altına inilmesi zorlaşıyor olsa da ABD devlet tahvillerinin bu denli geriliyor olması Dolar endeksinin (DXY) de gerilemesini beraberinde getiriyor. DXY geçtiğimiz Cuma günü 91.01 ile Ocak 2015’ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bunda “muktedir” olamayan Trump’ın hayli büyük payı var. Aslına bakarsanız dolaylı olarak ‘değersiz dolar’ ile vaatlerinin bir kısmını da yerine getirmiş oluyor. Teknik olarak 91.35 seviyesi (haftalık kapanış bu seviyeden oldu) önemli bir seviye. Bu seviyenin altına kalıcı olarak inilecek olur ise 88.40-60 bandına kadar daha derin bir değer kaybı gelebilir, ancak bunu şimdilik beklemiyorum.
Dolar endeksinin düşüyor olması içindeki yüzde 57.6 ağırlığından dolayı euroya yarıyor veya euro değer kazanmaya devam ettiği için DXY geriliyor. Irma’nın yıkımı fazla olur ise (Finansal piyasalar cephesinden yorumluyorum ama umarım ve dilerim ki can kayıpları olmaz) bunun dolar üzerinde negatif, euro üzerinde tersine pozitif etkileri olacaktır.
ABD’deki dava BİST’i huzursuz edebilir
TL’nin değer kazandığı bir ortamda (Bono faizlerinden bahsetmiyorum bile o piyasa kendi havasında yatay devam ediyor) geçtiğimiz hafta gelen haberler borsa tarafını huzursuz etti. ABD’de devam eden Rıza Zarrab davasına Zafer Çağlayan ve iddianamede adı “Turkish Bank-1” olarak geçen bankanın eski üst düzey yöneticilerinin de dahil edilmesi, Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan’ın görevden alınması borsa cephesinde bir süredir beklenen düzeltme hareketini tetiklemiş olabilir. Henüz olabilir diyorum zira Cuma günü 108.160’daki trend seviyesinin altına kısa bir süre inilmiş olsa da kapanış 108.451 ile bu seviyenin çok az üzerinde gerçekleşti. Bu hafta için 107.750 ve ardından 106.500 (50 günlük BHO) önemli destek seviyeleri olacak. Bu seviyelerden ilki değilse de ikincisinin aşağı yönde kararlı bir şekilde kırılması önemli bir düzeltmenin başladığını söyleyecek. Bu düzeltmenin de düşük 100 binli seviyelere kadar devam etmesi olasılığı ortaya çıkacaktır. Yukarıda ise 110.500’lerdeki bir önceki zirve önemli bir direnç olarak BIST 100 endeksinin önünde duruyor. Birleşmiş Milletler’in önümüzdeki hafta yapılacak genel kurul toplantılarına katılması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD’de Başkan Trump ile bir görüşme yapması, bu görüşmede Zarrab davasının da konuşulması bekleniyor. Bu konudaki gelişmeler Borsa tarafından yakından takip edilecek.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR