Düzeltme bu hafta daha derinleşir mi?

Hem dünyada hem Türkiye’de belirli sebeplerden dolayı düzeltmeler yaşanıyor. Peki bu düzeltmelerin devamı gelecek mi yoksa yaralar sarılacak mı? Eğer borsada satışlar devam ederse 101 bin seviyesine kadar geri çekilme yaşanabilir

Önceki hafta Çarşamba günü ile geçtiğimiz hafta 110.321 ile zirve gördüğü Salı günü arasını “boşluklu” yükselişlerle tamamlayan BIST 100 endeksi, Çarşamba gününden sonra da “boşluklarla” düşerek, geride bıraktığı boşlukları kapatırken, düşüşte yeni boşluklar yarattı. Eğer majör bir trend değişimi yaşamıyorsak bu boşlukların (109.434 ile 109.317 ve 107.800 ile 107.533) yeni düşüşler öncesi kapanması ihtimali yüksek. Ancak BIST cephesinde toparlanma mümkün olmaz ise sırasıyla 105.085, 103.150 ve 101.250 seviyeleri önemli direnç seviyeleri olacak. Bu hafta borsanın yeni rekorlar kırması zor görünüyor ancak geçtiğimiz haftanın yaralarını sarmakla meşgul olacaktır.

Dünya da istim üstünde

Geçtiğimiz haftanın en önemli iki başlığından birisi Kuzey Kore-ABD ‘atışması’ diğeri de ABD’den gelen enflasyon verileriydi. Kuzey Kore’nin ABD‘nin askeri üssü bulunan Guam’ı hedef göstermesi ve buna karşın Trump’ın K.Kore’nin çıkışlarına ‘gazap ve öfke’ ile karşılık verileceğini açıklamasıyla gerilim tırmanmaya başladı. Bu atışmadan bir şey çıkacak mı? Hep birlikte göreceğiz. Yine de yaşanan karşılıklı atışma piyasaların bir anlamda ihtiyaç duyduğu düzeltme için mazeret yarattı. Geçtiğimiz hafta başından ortasına kadar yükselen küresel hisse senedi piyasaları K.Kore-ABD gerginliği ile birlikte bir düzeltme sürecine girdi. Bu düzeltme süreci devam edecek mi?

Haberin Devamı

Enflasyon artmadı

Geçtiğimiz haftanın ikinci önemli verisi ABD’den gelecek Temmuz verisiydi. Tüketici enflasyonunun hem manşette hem de çekirdekte yüzde 0.2 artması beklenirken, gerçekleşme her ikisinde de yüzde 0.1 oldu. Yıllık TÜFE yuvarlamalarla birlikte beklenti olan yüzde 1.7 olarak geldi. Bu veri faiz artışlarını veya bilanço daraltmayı henüz tam olarak desteklemediğinden K.Kore-ABD atışması nedeniyle Perşembe günü sert düzeltmeler yaşayan ABD borsaları Cuma gününü az da olsa toparlayarak kapattılar.

Haberin Devamı

ABD devlet tahvil getirileri gerilerken, altın ve gümüş de yükseldi. Perşembe günü 2.25’teki 50 günlük Basit Hareketli Ortalamasının (BHO) altına düşen ABD 10 yıllık tahvil getirileri, haftayı 2.1940 ile günün en düşük seviyelerine yakın kapattı. Fed’in faiz artışlarının Aralık ayının da ötesinde başlayacağını düşünenlerin alımlarıyla gerileyen getiriler, ABD borsalarındaki düzeltmenin de sınırlanmasına neden olabilir. Hem Nasdaq’ın hem de S&P 500’ün 50 günlük BHO’nın altında haftayı kapatmış olması, bu haftayı önemli kılıyor. Geçtiğimiz Cuma günü Nasdaq’ın 50 günlük BHO’sı 6.271’de iken kapanış 6.259’dan; S&P 500’ün 50 günlük BHO’sı 2.448’de iken kapanış 2.444’den gerçekleşti. 50 günlük BHO’ların altındaki kapanışlar yeni düşüşleri getirebiliyor. Piyasalara düzeltme için iyi bir mazeret teşkil eden K.Kore-ABD atışması yatışacak olursa geçtiğimiz hafta yaşanan düşüşler sınırlı bir düzeltme olarak kalacaktır. Aksi takdirde düzeltmelerin daha da derinleşmesi ihtimali artacaktır. Çarşamba günü son Fed toplantısının tutanakları açıklanacak. Tutanaklardan piyasaları mutlu edecek ipuçları gelmesi beklenmiyor. Olası ipuçlarının da piyasaları mutlu etmesi atışma devam ederken zor görünüyor. Piyasalar asıl önümüzdeki hafta yapılacak Jackson Hole toplantısından gelecek haberleri bekleyecek.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi 1.21’i görüp, 1.13’e çekilebilir

ABD enflasyon verisinin beklentilerin altında kalması sınırlı da olsa euroya yaradı. Her ne kadar bir önceki zirve olan 1.1903’lere kadar bir yükseliş ol(a)masa da geçtiğimiz Çarşamba günü 1.1690’a kadar gerileyen parite yeniden 1.1845’e kadar yükseldi.

Piyasadaki pozisyonlanma euronun geri gelmesine şimdilik pek fazla izin vermiyor. Piyasalardaki beklenti 1.20’lerin test edilmesi, hatta 1.2140-80 bandına kadar da son bir yükseliş yaşanması yönünde.

1.20 teknik olmaktan daha çok psikolojik bir seviye. Ancak ikincisi teknik direnç seviyesi. İlki test edilse de ikincisinin aşılmasını beklemiyorum. Yeni zirve görüldükten sonra (Görülürse eğer!) euronun 1.1350’lere kadar devam edebilecek bir düzeltme hareketine başlayacağını tahmin ediyorum. Paritenin 1.20’li seviyeleri test etmesi dolar/TL kurunda yeniden 3.52’lerin test edilmesi ihtimalini (3.50’nin altı halen daha zor!) artıracaktır. Diğer yandan majör bir düzeltmenin başladığı görülecek olur ise petrol nedeniyle Ruble ve G. Afrika’daki gelişmelerin de etkisiyle; dolar/TL’de 3.5650 seviyelerinin yeniden test edilmesi olasılığı artacaktır.

Haberin Devamı

“Atışma” altına yarar sağlar mı?

Altın geçtiğimiz hafta Kuzey Kore-ABD atışması hasebiyle 1.285 ons/dolardaki seviyesine kadar yükselmeyi, hatta haftayı 1.288 seviyesinden kapatmayı başardı. Bu hafta için 1.285 seviyesinin üzerinde kalıp kalmayacağı önemli. Bu seviyenin üzerinde kalmayı başarabilirse yeni hedef 1.305 dolar seviyesi olacak. Bu seviye aşılacak olursa altında ilk aşamada 1.337, ardından da 1.375 seviyelerine kadar devam edebilecek yükselişin önü açılabilecek. Ancak 1.285 seviyesi kalıcı olarak geçilemez, atışma sadece gevezelik boyutunda kalırsa altının ons fiyatının 1.256’lara yeniden gerilemesi olasılığı artacaktır. Bu arada altın/gümüş oranı uzun zamandan bu yana altın lehine 76-77’lerde seyrediyordu. Geçtiğimiz haftanın sonlarında 75’lere yakınsadı. Eğer altın yukarı yöndeki hareketini sürdürecek olursa bu hafta içinde gümüş de aradaki farkı hızlı bir şekilde kapatabilir. Yok eğer gümüş altını destekleyecek bir yükseliş sergilemezse, altındaki yükselişin de kalıcı olmasını beklemek zorlama olacaktır.

OPEC’te sorun uyum

Geçtiğimiz yıl OPEC anlaşması konusunda “OPEC’te bir anlaşmaya varamazlar, varsalar da uymazlar” demiş, yazmıştım. Geçtiğimiz hafta Abu Dabi’de toplanan uyum komitesi, uyum konusunda sorunlar yaşandığını itiraf etti. Daha önceki açıklamalarda yüzde 95 ile kısıntı planlamasına uyulduğu belirtilirken, son açıklama uyumun yüzde 87’lere gerilediği yönündeydi. Brent petrolü için geçtiğimiz hafta 53.55 varil/dolar seviyesi önemli bir trend direnci idi. 53.61 seviyesi test edildi ancak geçilemedi. Bu hafta için de 53.40 ve 54.40 seviyeleri önemli. İlki belki ancak ikincisinin test edilse de geçilmesi zor görünüyor. İster bu seviyelere gelinsin ister anlık olarak geçilsin sonrasında bir düzeltme bekliyorum.

DİĞER YENİ YAZILAR