Ateşi söner mi?

Küresel piyasalarda tansiyonun artması gelişen ülkelerin para birimlerini vurdu. Dolar/TL 3.64’ten dönerken, euro 4.15 TL’ye yaklaştı. Bugün açıklanacak ABD istihdam verisi kritik olacak

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin dondurulmasını öngören raporunu oylayarak, kabul etti. Bakan Çelik, “Bu karar yok hükmünde sayılmaktadır” açıklamasını yaptı. AP’nin aldığı kararın teknik olarak bir yaptırımı yok. Liderler zirvesi de bu yönde bir karar alacak olursa Avrupa Komisyonu müzakereleri durdurabilir veya yeni fasılların açılması mümkün olmayabilir.
Karara verilen tepki biraz garip geliyor. Daha önceki ilerleme raporlarında Türkiye’ye yönelik olumsuz eleştirilerde olduğu gibi “yok hükmünde saymanın” pek bir anlamı yok. Zira karar; adrese yollanan bir mesaj olmadığından kabul etmemek gibi bir seçenek, yok hükmünde saymak, önümüzdeki süreçte bize bir fayda sağlamayacaktır. İşin tatsız tarafı AB üyelik süreci ağır-aksak ilerliyor olsa da son zamanlarda bölgemizde ve ülkemizde yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye’nin “yazabileceği iyi bir hikaye” idi. Ancak bu karar sonrasında küresel yatırımcılara “satabileceğimiz” bir hikayeye ihtiyaç daha da artmış durumda.
Üstelik ECB’nin yıl sonuna doğru parasal genişlemeleri sonlandırılacağı veya Fed’in bilanço daraltmaya başladığı günlerde gelen bu karar piyasalardaki gerginliği daha da artırabilecek bir potansiyele sahip.
Gözler ABD verisinde
Fed’in son toplantısına dair tutanaklara göre; FOMC üyelerinin halen daha daraltmanın ne zaman başlayacağına dair kafaları karışık. Bazı üyeler bir kaç aya kadar başlanmasını savunurken, bazıları yeni yılın beklenmesi gerektiğini savunuyor. Bugün açıklanacak ve 177 bin kişilik artış beklenen ABD Haziran ayı Tarım Dışı İstihdam (TDİ) verisi kritik.
Daha da önemlisi haftalık saat ücretlerindeki artış yüzde 0.2’nin üzerine çıkacak olursa Fed’in faiz
artış(lar)ı ve bilanço daraltma konusunda elini rahatlatabilir. Bu durum dolar lehine; bizim de dahil olduğumuz gelişen ülke piyasaları için yeni yeni gerilimlerin ortaya çıkması anlamına gelecektir.
Parite yeniden 1.14’e yaklaştı
Hafta başındaki yazımda dolar/TL için 3.5450’nin kritik bir seviye olduğunu, 3.50’lerin altına inilmesi olasılığının azaldığına değinmiştim. ABD ve Alman tahvil getirilerinin bu hafta başından bu yana yükselmeye devam etmesi, Güney Afrika Merkez Bankası’nın kamulaştırılması dedikoduları dönüp dolaşıp gelişen ülke para birimlerini vurdu. TL de bundan nasibini aldı ve dün itibariyle 3.6398’e kadar devam eden bir yükseliş oldu. Avrupa Parlamentosu kararı öncesinde görülen bu seviyeden bir düzeltme çabası vardı. Ancak AP kararı ile yeniden 3.63’lere doğru bir yükseliş görüldü. Üstelik paritenin yeniden 1.14’lere yaklaştığı sıralarda bu seviyelere gelinmesi ile sepet kurda da yüzde 0.75’e yaklaşan çıkışlar oldu. Euro/TL de 4.15’ten döndü.
Bugün dolar kurunda 3.6535 seviyelerine kadar bir yükseliş ihtimali var. TDİ sonrasında paritede ve gelişmiş ülke faizlerinde yeni bir yükseliş olmadığı takdirde bu seviyeden hatta buradan önce bir düzeltme gelmesi ihtimali var. Ancak bu düzeltmenin de 3.5450-3.560 bandının altına inmesi artık zorlaşmaya başladı.
Hele “yeni ve iyi bir hikâyemiz” yokken...

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR