Faiz artışı kesmedi!

Dün yapılan PPK toplantısında politika faizi yüzde 7.50’den 8.0’e yükseltilirken, gecelik borç verme ile geç likidite penceresi faizleri 25 baz puanlık artışla; sırasıyla 8.50’ye ve 10.0’a çıkarıldı. Birisi de iptal edilen; iki olağanüstü EKK toplantısından sonra gelen bu karar sonrasında piyasalar, 25 yerine 50 baz puanlık bir artış gelmesini önce olumlu algıladı ve dolar/TL kuru 3.3690’a kadar geriledi.

Yapılan açıklamada “Yakın dönemde küresel belirsizliklerdeki artış ve yüksek oynaklıklara bağlı olarak yaşanan döviz kuru hareketleri enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturuyor. Kurul; ... olumsuz etkisini sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” denildi. Başkan Çetinkaya’nın, onca politik baskıya karşı “koparabildiği” ancak bu olmuş anlaşılan. Zorunlu karşılıklarda her vadede 50 baz puanlık indirimle piyasalara 1.5 milyar dolar daha likidite verilecek (Brüt rezervler bu kadar azalacak demektir).

2016 yıl sonuna kadar vadesi dolacak olan Eximbank kredilerinin 31 Mart 2017’ye kadar uzatılabilmesine ve vade uzatımı imkânını kullanmayanlara, kredi geri ödemelerini TL olarak da yapılabilme olanağı sağlanarak ihracat taahhütlerini kapatamayan şirketleri rahatlatma yönünde de bir adım atılmış.

Haberin Devamı

PPK kararının açıklandığı saatlerde Avrupa Parlamentosu AB ile müzakerelerin dondurulması kararı verdi. Her ne kadar hükümet cephesi AP kararını “yok hükmünde saymasına” ve kararın bir yaptırımı olmasa da piyasalar farklı düşündüler. Siyasi istikrarsızlığı artıracağı endişesi daha ağır bastı.

Piyasalar; TCMB’nin adımını “Çok geç, çok minik” olarak algıladı ve AP kararı sonrasında dolar/TL kuru 3.4444 ile zirve tazeledi. Kurdaki istikrarın tek başına Merkez’in omuzuna yüklemekten, yükselişi/oynaklığı yurt dışına bağlamaktan vazgeçmediğimiz sürece işimiz zor olmaya devam edecek. Panik halinde karar almaktansa; istikrarı sağlamanın tek yolunun, iç ve dış politikaları sağduyu ile yeniden gözden geçirmek olduğunu anlamamız şart.

DİĞER YENİ YAZILAR