Gazete Vatan Logo

Alacak devrinde rekor

Artan konkordato taleplerinin bankacılığa yansıması merak edilirken, takipteki alacakların devrinde oranlar hızla düştü. ING Bank 553 milyon liralık alacağını 10.1 milyon liraya sattı.

Alacak devrinde rekor

Banka kredilerinin kalitesinin bozulduğunun en net göstergelerinden biri olan bireysel ve ticari takipteki alacakların varlık yönetim şirketlerine devrinde fiyatlar inanılmaz seviyelere çekildi. Son olarak ING Bank 533 milyon TL tutarındaki bireysel ve ticari takipteki alacaklarını 10.1 milyon TL’ye sattığını duyurdu. Bankadan KAP’a yapılan açıklamada satışın Arsan Varlık Yönetim, Armada Varlık Yönetim ve İstanbul Varlık Yönetim’e yapıldığı ifade edildi. Bu satışla ING Bank geri dönüşünden umudunu kestiği alacaklarının yüzde 98’inden vazgeçmiş oldu.

Son 2 yıl içinde varlık yönetim şirketlerine devredilen alacaklara bakıldığında ING Bank’ın yaptığı operasyonun oransal olarak en yüksek seviye olduğu görülüyor. 2017’de yapılan bazı operasyonlara bakıldığında oranın yüzde 5-7 arasında olduğu görülüyordu. Yani her 100 liralık alacağın

95-93 lirasından vazgeçiliyordu.

Örneğin 2017 yılı Ekim ayında Yapı Kredi Bankası 307 milyon liralık alacağını 17.6 milyon liraya devrettiğini duyurdu. Ekim 2017’de Garanti Bankası da 229.3 milyon liralık alacağını 17.7 milyon liraya sattığını açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde Denizbank 286 milyon liralık alacağını devrettiğini bildirdi ancak kaça sattığını belirtmedi. ING’nin yaptığı alacak devri kayıtlara en ucuz devir olarak geçti.

Haberin Devamı

8.6 milyarlık alacak aldılar

2017’de varlık yönetim şirketleri finansal kurumlardan anapara tutarı 8.6 milyar TL olan tahsili gecikmiş alacak satın aldı. Böylece varlık yönetim şirketlerinin faaliyete geçtiği 2008’den beri en yüksek satış seviyesine ulaşıldı.