Gazete Vatan Logo

Akdeniz'de sıcak gelişme! Türkiye harekete geçti...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İrini Harekatı'na tepki göstererek, "İrini Harekatı başlangıcından beri sakat doğmuş bir harekat. Uluslararası hukuk tarafından sağlam temellere dayanmıyor." ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de sıcak gelişme! Türkiye harekete geçti...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM'de 'nöbetçi bakan' uygulaması kapsamında milletvekilleriyle bir araya gelmeden önce basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Akar, Türk bayraklı geminin Doğu Akdeniz'de durdurularak izinsiz aranmasına ilişkin, "İrini Harekatı başlangıcından beri sakat doğmuş bir harekat. Bunun hukuki temelleri, uluslararası hukuk bakımından sağlam temellere dayanmamaktadır. Bunun uygulaması da aynı şekilde sıkıntılı yürütülmektedir. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümeti'nin izni ve onun oluruyla bütün faaliyetlerin yürütülmesi lazım. Fakat bu konuda maalesef bu harekatı icra edenler bunlara dikkat etmemektedirler" diye konuştu.
'GEREKLİ İŞLEMLER YAPILACAK'
Milli Mutabakat Hükümeti'nin tüm faaliyetlerine dikkat edilirken Hafter grubu ile ilgili hiçbir işlem yapılmamasına tepki gösteren Akar, "Bu da açık ve net şekilde görülmektedir. Dünkü yapılan olay tamamen uluslararası hukuka aykırı, teamüllere aykırı bir şekilde icra edilmiştir. Yanlış yapılmıştır. Bununla alakalı bütün haklarımız mahfuzdur. Dışişleri Bakanlığımızla beraber gerekli faaliyetleri yürütüyoruz, gerekli işlemler yapılacak. Olayı takip ediyoruz" dedi.
'BÖYLE BİR MUAMELE KESİNLİKLE YANLIŞTIR'
Akar, bölgedeki benzer gemilerin de aynı uygulama ile karşılaşmamaları için önlem alınacağına dikkat çekerek şöyle dedi:"Tedbirler üzerinde duruyor, onun üzerinde çalışıyoruz. Uluslararası hukuk ne diyorsa, teamüller ne ise ona göre hakkımızı, hukukumuzu savunacağız. Ticari gemiye böyle bir muamele yapılması, bayrak ülkesinin müsaadesi olmadan böyle bir şekilde faaliyet gösterilmesi kesinlikle yanlıştır. Ayrıca ve önemle altını çizmek isterim ki yapılan aramalar sonucunda tamamen orada yiyecek, içecek, insani yardım malzemelerinin olduğunu da onlar da görmüşlerdir. Yapılan harekatın yanlış olduğunu onlar da anlamışlardır. Bu tür harekatı idare edenlerin uluslararası hukuk, teamüllerin yanı sıra ayrıca ön yargıdan uzak, objektif, duygusallıktan uzak davranmaları lazım. Fakat burada görüyoruz ki duygusallık da objektiflikten uzaklık da var. Bu iyi, güzel bir örnek değil. Yanlış bir örnek. Ayrıca maalesef müttefiklerimiz tarafından yapılan açıklamalar da tam olarak gerçeği yansıtmamakta ve maalesef bazı gerçekler çarpıtılmaktadır."
'MEHMETÇİK, GEREKLİ HAZIRLIKLARINI YAPTI'
Bakan Akar, Azerbaycan'da yaşanan gelişmelere ilişkin de "Rusya ile olan münasebetlerimiz, görüşmelerimiz, yazışmalarımız devam ediyor. Bu konuda Sayın Şoygu ile yaptığımız bir muhtıra var. O muhtıra ile ilgili, onun ayrıntılarını belirleyici yönetmelik niteliğindeki çalışmanın sonuna yaklaşmış bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde karşılıklı görüşmeler yoluyla veya yazışmalar yoluyla bunu da sonuçlandıracağız. Görüşmelerimiz gayet güzel gidiyor. Çalışmalarımızı sürüyor. Mehmetçik gerekli hazırlıklarını yaptı, yapmaya devam ediyor. Bir taraftan orada gözlem noktalarında devriye olarak görevlerimiz olacak diğer taraftan oradaki ortak harekat merkezinde arkadaşlarımız olacak. Tabii bu arada da dostumuz, kardeşimiz Azerbaycan Türkü'ne gerekli yardımı yapmak için orada insani yardım çerçevesinde, patlayıcıların, mayınların temizlenmesi şeklinde hepsi bir arada devam ediyor, planlandığı şekilde yürüyor" değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE NOTA VERDİ!
Öte yandan Türk gemisinin hukuksuz olarak aranması sonrası Ankara’daki İtalyan, AB ve Almanya'nın diplomatik temsilcilerine nota verildi. CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, dışişlerine çağrılan Alman Maslahatgüzar "Sorumluluk komutanın başındaki İtalya'da" dedi. İtalyan elçi ise topu "AB operasyonu" diyerek AB'ye attı.
CNN TÜRK’ten Sena Alkan'ın haberine göre; Libya'ya gıda, insani yardım ve boya malzemesi götüren Türk gemisi hukuksuz bir şekilde arandı. Alman fırkateynince İrini operasyonu kapsamında yapılan o arama Ankara’nın tepkisini çekti. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Alman Maslahatgüzar ve İrini operasyonunu komuta eden İtalya'nın Büyükelçisi, Dışişleri'ne çağrıldı, protesto notası verildi.
ALMANYA: 'SORUMLU İTALYA', İTALYA: 'SORUMLU AB' DEDİ!
Peki, çağrılan ülkelerin diplomatik misyon temsilcileri ne yanıt verdi? Almanya Maslahatgüzarı Hamburg fırkateyninin İrini operasyonunun Roma'daki karargahından aldığı talimatı gerçekleştirdiğini ileri sürerek, sorumluluğun İtalya'da olduğunu söyledi. Fırkateyn ve görevli askerlerin verilen talimatı yerine getirdiğini ifade etti. İtalyan Büyükelçi ise komuta kendilerinde olsa da sorumluluğun Avrupa Birliği'nde olduğunu, çünkü operasyonun AB operasyonu olduğunu söyleyerek sorumluluğu AB'ye yükledi.
Ankara ise İrini operasyonunun taraflı bir operasyon olduğunun bir kez daha altını çizdi. Hukuksuz aramayı değerlendiren kaynaklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'nin yönünün Avrupa olduğunu hatırlattığı sözlerine atıf yaptı. "AB içerisindeki bazı kesimlerin Türkiye-Avrupa yakınlaşmasını istemediğini" ifade etti.
TÜRKİYE NE ADIM ATACAK?
Peki, Türkiye şimdi ne yapacak? Yaşanan olayda askeri bir geminin dahli olmadığı için konunun önceki gerginlikler gibi NATO'ya taşınmasının söz konusu olmayacağını belirten yetkililer, şirketin AB kurumlarına operasyonu şikayet ederek doğan kayıpları için tazminat ödemesinin atılacak ilk ve en öncelikli adım olduğunu söylüyor.
YÖNERGE KÖTÜYE KULLANILDI, BM’YE ŞİKAYET OLABİLİR
Yetkililer AB kurumlarına ek olarak BM’ye şikayet edilebileceğini, çünkü yaşanan olayın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu yönergelerinin kötüye kullanılması kapsamına girdiğini ifade ediyor.

Haberin Devamı