Gazete Vatan Logo

Afrika vergisi bize mi özel?

Güney Afrika’dan gelen araçlara getirilen ilave fon, Daimler’in kafasını karıştırdı. Türkiye ile Almanya arasında esen soğuk rüzgarları dikkate alan tepe yönetim, ‘Vergi bize mi özel?’ diye sordu. Mercedes-Benz Türk, uzun uğraşlar sonucunda merkezi ikna etti

Afrika vergisi bize mi özel?

Güney Afrika’dan ithal edilen 1.500 cc-1.600 cc binek otomobillerine getirilen yüzde 10’luk Toplu Konut Fonu devreye girdi. Haziran’da duyurulan ve bu ay itibariyle yürürlüğe giren yeni düzenleme, Türkiye’de sadece Mercedes-Benz Türk’ü etkileyecek. Mercedes satışlarının üçte birini oluşturan düşük motor hacimli C Serisi’nin Afrika’dan gelmesi, markanın maliyetlerini yükseltecek.

Peki Kasım 2016’da yaşanan ÖTV artışı sonrası bu son gelişme ülkemize 1 milyar eurodan fazla yatırım yapan ve 50’nci yılını kutlayan Mercedes-Benz Türk’ü nasıl etkileyecek?

Ayrıntılı rapor istedi

Öğrendiğime göre, şirket Güney Afrika vergisi şokunu çabuk atlatmış ancak Almanya merkezi yeni düzenleme konusunda ikna etmek için oldukça zorlanmış. Yüzde 10’luk Toplu Konut Fonu’nun sadece Mercedes’i etkilemesi, otomotiv devi Daimler’in kafasını karıştırmış.

Daimler’in tepe yönetimi, son dönemde Türkiye-Almanya arasında yaşanan siyasi tansiyonu gözönünde bulundurarak, “Durup dururken nereden çıktı, Afrika vergisi bize mi özel? diye Mercedes-Benz Türk’ten rapor istemiş.

Haberin Devamı

Sıcak temaslarla Mercedes-Benk Türk tepe yönetimi, Daimler’i düzenlemenin ithalat-ihracat dengesine göre karar verildiği konusunda ikna etmeyi başarmış. Daimler de hiç düşünmeden

C Serisi’nde 2 bin 500 euroluk ek maliyetin tamamını karşılamaya ve müşteriye yansıtmamaya karar vermiş.

Meksika örneğini verdik

Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satış Direktörü Şükrü Bekdikhan, ek vergi gelince Daimler’in “Acaba bu vergi Mercedes-Benz’e özel mi çıktı?’ diye sorduğunu belirterek, Almanya merkezin düzenlemeye şaşırdığını kaydetti.

Bekdikhan, “Sormaları gayet normal. Kendilerine ithalat-ihracat dengesine göre karar verildiğini söyledik, benzer bir ilave fonun Meksika’dan getirilen otomobiller için de uygulandığını söyledik. Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderilmesinin amaçlandığını aktardık. Düzenlemenin normal olduğuna ikna ettik” diye konuştu.

2.500 euro farkı cepten ödüyor
Şükrü Bekdikhan yüzde 10’luk ilave Toplu Konut Fonu’nun (TOKİ) 1 Temmuz’da devreye girdiğini belirterek, “C Serisi’nin fiyatına 2 bin 500 euroluk bir etkisi oldu. Yaklaşık 10 bin TL’lik bu artışı biz Mercedes-Benz Türk olarak tüketicilere yansıtmıyoruz” diye konuştu. Bremen’deki fabrikadan C Serisi’ni almak için çalıştıklarını söyleyen Bekdikhan, şöyle devam etti:
“Daimler, Güney Afrika’nın kapasitesine bakacak. Oraya farklı bir ürün kaydırmak olabilir. Bremen’den almak mı avantajlı yoksa 2 bin 500 euro ek vergi verip Güney Afrika’dan ithal etmek mi daha avantajlı olacak. Hepsi masaya yatırılıyor. Bunun kararı 2018 yılı başını bulur.”

Haberin Devamı