Gazete Vatan Logo

Afrika’nın beyaz sahili Mombasa

Kenya’nın tatil cenneti Mombasa, denizi, doğası, tarihi ve kültürü ile farklı bir tatil arayışında olanlar için ideal bir destinasyon. Üstelik İstanbul’dan direkt uçuş var...

Afrika’nın beyaz sahili Mombasa

Bir adanın üzerine kurulmuş olan Mombasa, Kenya’nın güney doğusunda ülkenin ikinci büyük kenti, en büyük limanı ve en önemli turizm merkezlerinden biri. Anakaraya iki köprü ve bir feribotla bağlanıyor. Adanın kuzeyine ve güneyine uzayan sahilleri, özellikle kuzey kıyıları, huzuru ve dinginliği arayanlar için ideal. Mombasa sahillerinin beyaz kumlardan oluşması sahil keyfini bir ayrıcalığa dönüştürüyor. Ama sahilin özellikleri bununla sınırlı değil. Öncelikle Hint Okyanusu’nun sularında yüzmenin keyfini yaşayacaksınız. Sahile birkaç kilometre uzaklıkta paralel uzanan 160 km uzunluğundaki mercan resifi bu kumsalı Hint Okyanusu’ndan gelen dalgalardan koruyor. Gel-git etkisi mercan resifi sayesinde daha az hissediliyor. Oldukça yavaş derinleşen bir sahil olduğundan çocuklar için bulunmaz fırsat. Tüm bu özellikleri nedeni ile dünyanın sayılı kumsallarından. Ayrıca okyanustan sahile doğru hiç durmaksızın tatlı bir rüzgâr esiyor. Bu nedenle bunalmıyorsunuz ve sahilde sinek olmuyor. Mombasa dalış yapmak isteyenlere de hitap ediyor. Hilday ve Fungo batıkları sizi bekliyor.

Haberin Devamı

Mombasa’nın keyif veren doğası ve ağaçları

Mombasa’da tropik iklim hâkim. Nisan ve Mayıs aylarında yağmurlu olduğu için, bu aylar dışında her zaman Mombasa’ya gidebilirsiniz. Mombasa’daki ağaçlar, doğanın bu coğrafyaya özgü baş yapıtları. Bizim yaşadığımız coğrafyada bilinmeyen, güzellikleri ile büyüleyen ağaçlar. Sanki insan eli ile yapılmış gibiler, ama doğal halleri böyle. Boabab ağacı bunlardan biri. Küçük Prens’ten hatırlayanlarınız olabilir.

Tarihi sevenler için

11. yüzyılda Araplar tarafından kurulan bu liman kenti, sadece kumsalı ile değil, tarihi ile de görülmeye değer. Tarihi ile ilgilenenler için ilk önerim; Jesus Kalesi ve yakınındaki eski şehir. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan hisar aynı zamanda müze olarak da ziyaret ediliyor. Eski şehir sokaklarında gezerken karşınıza çıkacak yapılardan biri Mandhry Camii; bembeyaz rengi ve farklı mimarisiyle dikkat çekiyor. Khonzi Camii, mimarisi ile insanı etkileyen yapılardan biri.

Haberin Devamı

Hakunamatata

Mombasa’da ve genel olarak Kenya’da hoşuma giden şeylerden biri, sükûnet ve saygının toplumda hissedilir derecede etkin oluşu. Benim gördüğüm kadarı ile Kenyalılar, sakin, soylu ve zarif davranışlı insanlar. Sokak satıcıları, turistlerin satın alma gücünden yararlanmak istiyorlar ama “hayır, istemiyorum” dedikten sonra peşinize düşmüyorlar. Denebilir ki buraya bir “Hakunamatata” (problem yok) kültürü hâkim.