Gazete Vatan Logo

Açık büfede tatil 3 kilo aldırıyor

Araştırmalara göre yaza girmeden zayıflayanlar açık büfe otellerden en az 3 en fazla 5 kilo alarak geri dönüyor. Bu yüzden tatilinizin hüsranla bitmemesi için yapmanız gerekenleri Diyetisyen Emre Uzun anlattı.

Açık büfede tatil 3 kilo aldırıyor

Tatili herkes sever. Çünkü tatiller tüm yılın yorgunluğunu atmak için müthiş bir fırsattır. Yaz tatili öncesinde fazla kilolarınızdan kurtulmuş olabilirsiniz ve bunu tatille ödüllendirmek gibi düşüncelere de kapılmış olabilirsiniz. Bu düşünceler açık büfeleri size tuzak haline getirecektir. Araştırmalara göre yaza girmeden zayıflayanlar açık büfe otellerden en az 3 en fazla 5 kilo alarak geri dönüyor. Açık büfe tatillerde yapılan beslenme hataları kilo aldırmakla kalmayıp, aşırı yemeği yaşam biçimi haline getirip verilen kilodan daha fazla alınmasına da sebep olabiliyor. Bu yüzden tatilinizin hüsranla bitmemesi için yapmanız gerekenleri Diyetisyen Emre Uzun anlattı.

Kahvaltı

Tatilde geç kalkmak istiyorsanız bile güne mutlaka iyi bir kahvaltıyla başlamalısınız. Çünkü tatilde sabah kahvaltısının kuvvetli ve sağlıklı seçimlerle yapılması gün içinde beslenmenin daha düzenli yapılması için önemli. Açık büfede yer alan ve iştahınızı artıran bütün kahvaltı seçeneklerinden yemek bize pahalıya mal olabilmektedir. Tatilde her gün farklı bir kahvaltı seçimi yapın. Bir gün peynirli, bir gün omletli veya menemenli, bir gün müslili, bir gün de küçük bir parça börekli. Yanına domates, salatalık, taze nane, taze maydanoz, roka, tatlı kırmızıbiber koyun. 1-2 dilim mısır veya tam tahıllı ekmek tüketin. Kahvaltınızı tatlandırmak adına 3 adet kuru kayısı tüketmeniz sindirimin dengelenmesine faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Ara öğünler

Ara öğününüzü yapmayı da unutmamalısınız. Ara öğünler kan şekerinizi dengeleyerek açık büfe olan ana yemeklere çok aç karnına gitmenizi engeller. Aynı zamanda porsiyon kontrolünüzü de kolaylaştıracaktır. Açık büfe ara öğünlerde de oldukça iştah kabartan besinler olabiliyor. Özellikle ikindide gözleme, poğaça, pizza, kek, pasta gibi bol kalorili yiyecekler iştah açıcı görünebilir. Ama bunlar yerine 1-2 porsiyon renkli yaz meyvelerini, kuru meyveleri, kuru yemişleri, tuzsuz ve yağsız patlamış mısırı, kepekli galeta gibi besinleri yanına süt veya ayran gibi protein kaynağı besinlerle birlikte tercih edebilirsiniz. Tatlı tüketmek istediğiniz de ise 2 günde bir kez ara öğününüzde sütlü bir tatlı veya 2 top dondurma tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

Öğle ve akşam yemeği

Açık büfe öğle ve akşam yemeklerinde iştah kabartan görüntüyle başa çıkabilmek adına, orta boy servis tabağınızı alın ve tabağınızı dört eşit parçaya bölün. Dörtte birlik kısmına ızgara tavuk, balık gibi kaliteli protein kaynaklarıyla, dörtte birlik kısmına zeytinyağlı sebze yemeği veya 1 adet dolmayla, dörtte bir kısmına yoğurt gibi süt ürünleriyle, geri kalanı da posayı artırmak adına az yağlı salatayla 1 dilim tam tahıllı ekmekle birlikte tamamlayın. Yemeğe salatayla başlayın. Yemekten sonra tatlı tüketmeniz kan şekerinizin hızla yükselip düşmesine neden olur.

Su içmeyi unutmayın

Su ihtiyacınızı karşılamak için 2-2,5 lt su içmeyi unutmayın. Hatta fazla ter kaybettiğiniz günlerde sodayla mineral desteği sağlamayı da ihmal etmemelisiniz. Gazlı, şekerli içecekler yerine limon suyu eklenmiş soda veya soğuk yeşil çay tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda bir su bardağında neredeyse 2-3 meyve içeren taze sıkılmış meyve suları yerine meyveyi direk olarak tercih edin ve böylece posa alımınızı da artırmış olacaksınız.

Haberin Devamı

3 günlük toparlanma diyeti

Tatil sonrası hızlı toparlmak için 3 günlük olan aşağıdaki diyeti uygulayabilirsiniz

1.GÜN

Kahvaltı: 2 parmak kalınlığında beyaz peynir+2 adet bütün ceviz+söğüş sebze

Ara öğün: 1 kutu sade probiyotik yoğurt

Öğle yemeği: 1 kase unsuz çorba+1 kase yoğurt +bol yeşillikli salata

Ara öğün: 1 porsiyon meyve

Akşam yemeği: Sınırsız cacık

Ara öğün: 10 adet çiğ badem

2.GÜN

Kahvaltı: 1 su bardağı süt veya 1 kase yoğurt

3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi+ 1 porsiyon meyve + 1 tatlı kaşığı toz tarçın

Ara öğün: 2 adet ceviz

Öğle yemeği: Bol yeşillik +1 kutu ton balık ile hazırlanmış sandviç

Ara öğün: 1 kutu sade probiyotik yoğurt

Akşam yemeği: 1 küçük tabak zeytinyağlı sebze yemeği (etsiz, susuz)

1 kase yoğurt+bol salata

Ara öğün: 1 porsiyon meyve

3.GÜN

Kahvaltı: 1 adet haşlanmış yumurta + 4 yemek kaşığı lor peyniri + söğüş sebze

Haberin Devamı

Ara öğün: 1 porsiyon meyve

Öğle yemeği: Izgara balık+bol salata

Ara öğün: 15 adet çiğ kaju/antep fıstığı

Akşam yemeği: 2 dilim ananas+3 yemek kaşığı barbunya/mercimek/nohut ile hazırlanmış bol yeşillikli salata

Ara öğün: 1 kutu yoğurt+1 yemek kaşığı keten tohumu