Gazete Vatan Logo

ABD yeni tarifeye pazartesi geçiyor

Trump’ın bir tweet ile duyurduğu Türk çeliğine yeni tarife uygulaması pazartesi başlıyor. Yüzde 20’lik ilave vergi yüzünden Türk demir çeliğinin ABD’ye ihracatı 250 milyon dolar gerilemişti.

ABD yeni tarifeye pazartesi geçiyor

Türkiye ile ABD arasında siyasi krizi ticari krize dönüştüren tweet sonrası yeni oranlar yarından itibaren geçerli olacak. ABD hükümeti, Türkiye’den ithal ettiği çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranını 2 katına çıkararak yüzde 50’den uygulamaya 13 Ağustos’ta başlayacağını duyurdu.

Beyaz Saray tarafından Başkan Donald Trump’ın imzasıyla yayımlanan açıklamada, “Çelik ithalatını daha da azaltmak ve yerli kapasite kullanımını artırmak için 13 Ağustos’tan başlayarak Türkiye’den ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesini yüzde 50 oranında uygulamanın gerekli ve uygun olduğuna karar verdim” ifadesi kullanıldı.

Yeni pazarla telafi

ABD Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan ve Bakan Wilbur Ross’un ifadeleri aktarılan yazılı açıklamada da “Başkan Trump, Türkiye Cumhuriyeti’nden ithal edilen çelik üzerindeki gümrük tarifesi oranını yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseltti” bilgisine yer verildi.

Trump, cuma sabahı kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD’nin Türkiye’den ithal ettiği çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük tarifesi oranlarını 2 katına çıkartarak bu ürünlere sırasıyla yüzde 50 ve yüzde 20 gümrük vergisi uygulamak için talimat verdiğini bildirmişti.

Haberin Devamı

ABD’nin başta Çin olmak üzere pek çok ülkeye getirdiği ilave vergiler, Türkiye’nin ABD’ye yaptığı demir çelik ihracatını olumsuz etkilemiş ve ilk 7 aylık verilere göre demir çelik ihracatında yüzde 7’ye varan düşüş olmuştu. Bu oransal düşüşün parasal değeri 250 milyon doları bulmuştu. Ancak Türkiye zorlaşan ABD pazarının yerini alternatif pazarlarla kapatmayı hatta demir çelik ihracatını artırmayı bildi. Yani krizi fırsata çevirdi. Sadece İtalya’ya yapılan ihracatta 356 milyon dolarlık artış sağlanarak, ABD’nin olumsuz etkisi fazlası ile telafi edildi. Yine aynı şekilde Afrika’da yeni pazarlar bulundu ve ihracat artırıldı.

Meksika’nın başkanı tam bir centilmen
ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nın (NAFTA) üyelerinden Kanada ve Meksika ile ilgili ticaret konularında açıklamalarda bulundu. Trump, kendi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Meksika ile anlaşma güzel ilerliyor. Otomotiv işçileri ve çiftçilerle ilgilenmeli, yoksa anlaşma olmayacak. Meksika’nın yeni başkanı tam bir centilmen” ifadelerini kullandı.
Ayrıca Trump, Kanada ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Kanada konusunda Trump, “Kanada beklemeli. Onların gümrük tarifeleri ve ticaret engelleri çok yüksek. Anlaşma sağlayamazsak araçları vergilendireceğim” mesajını paylaştı. Bu arada adeta şantaj yaparak ticareti yönetmeye çalışan Trump, yemek yiyeceği Apple CEO’su Tim Cook’tan da üretimi Amerika’ya taşımasını isteyecek. Uzmanlar, ABD ile Çin arasında artarak süren “Ticaret savaşı”nda, üretiminin çoğunu Çin’de gerçekleştiren Apple’ın Pekin hükümeti veya Çin halkı tarafından hedef alınabileceğini belirtiyor. ABD, Kanada ve Meksika arasındaki NAFTA müzakereleri halen devam ediyor. Trump’ın “Tarihin en kötü anlaşması” olarak tanımladığı ve 1994’ten bu yana yürürlükte olan NAFTA’nın yeniden müzakere edilmesi geçen sene başlamıştı.

Haberin Devamı