Gazete Vatan Logo

ABD’ye mesaj: Fırat’ın doğusunda adımlar atacağız

“İdlib’de katliamın önüne geçtik. Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına benzer adımları gelecek dönemde Fırat’ın doğusunda da atacağız. ABD’den PKK’ya 18 bin tır silah gitti. Stratejik ortağımızdan bunları beklemiyoruz”

ABD’ye mesaj: Fırat’ın doğusunda adımlar atacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM 73. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak için gittiği New York’ta temaslarda bulunuyor. Mandarin Otel’de gerçekleşen “TÜRKEN Vakfı Geleneksel Gala Yemeği”ne katılan Erdoğan, şunları kaydetti:

- ALÇAKLAR: Ruhunu bir dolara satan alçaklara inat TÜRKEN, faaliyetleriyle ülkemizin gururu oldu. TÜRKEN, FETÖ’cü hainlerin musallat olduğu yurt dışı eğitim alanında önemli projelere imza attı.

- FİLİSTİN’E SES YOK: Yüzyıllar boyunca barışın sembolü olan Kudüs mahzun şekilde ayakta kalma mücadelesi veriyor. İsrail, ilk kıblemizin İslami karakterini silmeye çalışıyor. Demokrasi havariliği yapan pek çok ülke, Filistinli sivillerin vahşice öldürülmesi karşısında seslerini dahi çıkarmıyor. Kendileri söz konusu olduğunda tek bir taşlarının yerinden oynamasına tahammül edemeyenler, Filistinlilerin başlarına yıkılan evlerini görmezden geliyor.

- KAÇI UYGULANDI?: BM Genel Kurulu’nda bugüne kadar birçok karar alındı, ancak kaçı uygulandı? İsrail BMGK’da önemli bir garantör. BMGK’dan aleyhinde karar çıkarmak mümkün değil.

Haberin Devamı

- DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR: Zira bir ülkenin dudağının arasından hayır çıktı mı bitti iş. Onun için ‘Dünya 5’ten büyüktür’ diyorum. ‘Artık BM’nin reforme edilmesi gerekiyor’ diyoruz. Artık İkinci Dünya Savaşı’nın dünyası yok. Bu yeni dünyada BM’nin değişmesi gerekiyor, reforme edilmesi gerekiyor. 194 üyesi olan BM’nin 194 üyesinin de daimi üye olarak görev alabileceği dönüşümlü bir sistemin BM’de olması gerekir eğer adil bir dünya istiyorsak.

- DEVLET TERÖRÜ: Türkiye’nin DEAŞ’lı ve PKK’lı teröristlere karşı yürüttüğü meşru operasyonlarını eleştiri yağmuruna tutanlar, devlet terörü uygulayan rejimler ve yönetimler karşısında hiçbir adım atmıyorlar. Benzeri kayıtsızlığa 7 yıldır Suriye’de şahit olunuyor.

- VARİL BOMBALARI: (Suriye’deki kriz) Kimyasal silahlarla yapılan saldırılara gösterilen tepki, her gün konvansiyonel silahlarla öldürülen binlerce sivilden, varil bombaları altında can veren çocuklardan esirgeniyor.

- NEREDE BUNLAR?: Uluslararası güvenliği temin ile mükellef BMGK gibi kurumlar Bosna’da, Kosova’da, Ruanda’da, Yemen’de, Filistin’de, Arakan’da olduğu gibi Suriye’de de sessizliğe gömülmüştür. Nerede bunlar?

Haberin Devamı

- UZAKTAN SEYRETTİLER: Srebrenitsa katliamına engel olamayan bu kurumlar, 20 yıl sonra Halep’teki sivil ölümlerini uzaktan seyretmişlerdir. Türkiye’nin çabaları olmasaydı, İdlib’de de muhtemelen aynı felaket yaşanacaktı. Soçi mutabakatıyla yeni süreci başlattık. Böylece İdlib’de korkulan büyük bir katliamın önüne geçilmiş oldu.

- ESAD’DAN KURTARDIK: Bir taraftan kapımıza sığınan Suriyelilere sahip çıkarken, diğer taraftan savaşın son bulması için diplomatik kanalları devreye aldık. Rusya ve İran ile Astana’da başlattığımız süreç, Suriyeli kardeşlerimizin sıkıntılarının bir nebze olsun hafiflemesine vesile oldu. En son İdlib krizinde yaşandığı gibi Suriyeli sivilleri Esad rejiminin insafına terk etmedik. Tüm imkanlarımızı kullanarak yeni katliamların önüne geçtik.

- FIRAT’IN DOĞUSU: Türkiye 4 bin kilometrekarelik bir alanı DEAŞ’lı ve PKK’lı teröristlerden temizleyerek Suriye halkının emniyet içinde yaşadığı güvenli bölgeler haline getirdi. Gelecek dönemde benzer adımları Fırat’ın doğusunda da atacağız.

Haberin Devamı

- ABD’DEN PKK’YA DESTEK: PYD, YPG, yani bu PKK’nın yan kuruluşları veya örgütleri, bunlar bu imkanları, bu silahları, bu parayı filan bunlar nereden buluyor? 18 bin tır silah ve mühimmat buralara gitti. 3 bin kargo uçağı buralara geldi. Türkiye’nin bir stratejik ortağından bunları beklemiyoruz. Biz stratejik ortaksak o zaman bunun gereği yapılmalıdır.

BM’de Mandela’lı açılış yapıldı

BM Genel Kurulu dün açıldı. BM’nin New York’taki Genel Merkezi’nde gerçekleşen açılış toplantısı, bu yıl Güney Afrika barış sürecinde hayati rolü olan Nelson Mandela’ya adandı. Mandela’nın hayatı, ırkçılık karşıtı mücadelesi ve küresel barışa olan katkısı ele alındı. BM Genel Kurulu’nda her türlü ırkçılık ve ayrımcılığın yasaklanması çağrısı yapılacak. Liderlerin dünyaya seslendiği ‘genel tartışma’ ve yüksek düzeydeki görüşmeler ise bugün başlıyor. Zirve 5 Ekim’de son bulacak.

Haberin Devamı

RUS GAZETESİNE MAKALE YAZDI

İdlib’de radikal gruplar olmayacak

Başkan Erdoğan, Rusya’daki “Kommersant” gazetesi için Türkiye-Rusya ilişkilerine dair makale kaleme aldı. Rusya ve İran ile yürüttükleri Astana formatının 8 yıldır devam eden Suriye krizine çözüm bulunması için önemli bir zemin hazırladığını aktaran Erdoğan, şunları kaydetti: Şimdiye kadar ciddi bir mesafe kat ettik. Bu işbirliğimizin aktif olarak devam edeceğine inanıyorum. Soçi görüşmesi sırasında İdlib ile ilgili ortaya çıkan mutabakatımızda muhaliflerin ve rejimin kontrol ettiği alanların arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulmasına karar verdik. Muhalifler, oldukları alanlarda kalmaya devam edecek. Rusya ile birlikte belirleyeceğimiz radikal grupların ise bu bölgede faaliyet göstermemelerini sağlayacağız. Terörle mücadelede kararlılık mesajı veren Erdoğan, şöyle devam etti: Son dönemde özellikle ABD tarafından PYD ve YPG güçlerine sağlanan olağanüstü desteğin maalesef devam ettiğini görmekteyiz. Bölgede barışı zedeleyecek olan bu tür adımlardan vazgeçilmesi gerekiyor. Rusya’nın da özellikle PKK, PYD, YPG gibi terör odaklarına karşı Türkiye’nin mücadelesine destek vermesini bekliyoruz.