Gazete Vatan Logo

ABD’li First Solar ile Zorlu fabrika kuracak

ABD’li First Solar’ın panellerini 26 ülkede satmak için anlaştıklarını belirten Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, şirketin “Birlikte Türkiye’ye fabrika kuralım” dediğini ve görüşmelerin sürdüğünü açıkladı

ABD’li First Solar ile Zorlu fabrika kuracak

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Sinan Ak, ABD’li First Solar’ın panellerini 26 ülkede dağıtmak üzere bir sözleşme imzaladıklarını hatırlattı.

First Solar’ın ilk defa kendi panellerini satma yetkisini başka bir şirkete verdiğini ifade eden Ak, şirket yetkililerinin “Türkiye’yi ve bölgeyi ciddi bir potansiyel olarak görüyoruz. Panel distribütörümüz olarak size 26 ülkeyi verelim, bin megavatın üzerinde bir kapasiteye ulaşabileceğinizi öngörüyoruz. Ulaşın, gelin ve birlikte Türkiye’ye fabrikayı kuralım” dediğini aktardı.

Ak, yıllık üretim güçlerini 3 binden 6 bin megavatlara, sonrasında da bu tür yeni açılımlarla 10 bin megavata çıkarmayı hedefleyen First Solar ile bu hafta ABD’de Türkiye’de kurulması planlanan panel fabrikası konusunda görüşeceklerini açıkladı.

Yeni modelle firmanın kilovatsaat başına 1.78 dolar/cent civarındaki rakamları hayal olmaktan çıkarmayı planladığını aktaran Ak, “First Solar, YEKA ihalesinden sonra Türkiye’ye fabrika ve güneş santrali kurmaktan kesinlikle vazgeçmedi. Sadece teknolojik değişiklikten dolayı First Solar ile yapmış olduğumuz anlaşma neticesinde bunu biraz erteledik” diye konuştu.

Haberin Devamı

Piyasada panel yok

Güneş enerjisinde panel pazarının potansiyeline bakıldığında, Türkiye’de mutlaka fabrika kurulması gerektiğini vurgulayan Ak, “Şu anda piyasada panel yok. First Solar diyor ki ‘Biz 2018, 2019’u sattık, isterseniz 2020’ye panel verelim’ Amerika’daki talep artışı ve Çin ürünlerine anti-damping gelecek olması, Çin’deki inanılmaz potansiyel oluşu ve Hindistan’ın gelişiyle bu kapasiteler yetmemeye başladı” diye konuştu.