Gazete Vatan Logo

ABD ile ortak üç komite kurulacak biri FETÖ için

Türkiye’nin Afrin’de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’ndan sonra, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Ankara’ya geldi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile saat 15 dakika görüştü.

ABD ile ortak üç komite kurulacak biri FETÖ için

Bölgenin ve ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kaderini belirleyecek görüşmeden önce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde çok önemli hazırlıklar yapıldı. Erdoğan, Tillerson gelmeden önce üç kurmayı; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın ile bir toplantı yaptı. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson geldi. Erdoğan ve Tillerson arasındaki görüşmeye sadece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı. Hakan Fidan ve İbrahim Kalın toplantıya katılmadı. Hatta toplantıda tercüman da bulunmadı, tercümeyi Bakan Çavuşoğlu yaptı.

Kararlılık belirtildi

Diplomasi kulislerinde konuşulanlara göre toplantıda öncelikle Zeytin Dalı Harekatı’nın geleceğini ile ilgili Türkiye’nin tutumu net olarak ifade edildi. Tillerson’a harekatın sonuna kadar ve sonuç alınıncaya kadar devam ettirileceği kesin dille söylendi; bu konudaki kararlılığın altı çizildi. Afrin’den sonra masaya Münbiç konusu getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Çavuşoğlu; YPG, PYD ve PKK gibi terör unsurlarının Münbiç’ten derhal çıkartılarak Fırat’ın douğusuna gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak burada da bir noktaya dikkat çektiler. Bu gruplar Münbiç’i terk edip Fırat’ın doğusuna çekilince iş bitmeyecek. Fırat’ın doğusu için Türkiye ile ABD tekrar masaya oturacak ve bölgenin kaderi belirlenecek.

Haberin Devamı

YPG/PKK-FETÖ

Toplantıda önemli üç çalışma komitesinin kurulması kararlaştırıldı. Birinci çalışma komitesi PYD-YPG alanında çalışacak; ikinci komitenin çalışma alanı ise PKK. Üçüncü komite ise FETÖ üzerine çalışacak. Üçüncü komiteden; toplantıda sadece Suriye eksinli sorunların konuşulmadığı ortaya çıktı. Üçüncü komitenin kurulma kararıyla Türkiye, FETÖ konusundaki beklentisini tekrar gündeme getirdi. Ayrıca toplantıda Tillerson’a YPG-PYD için ABD bütçesinden ayrılan pay soruldu. Tillerson ise bu bütçenin PYD-YPG’ye özel bir yardım olmadığını; Suriye’deki operasyonların geneli için ayrılan bütçe olduğunu belirtti. Bir de toplantıda hiç konuşulmayan konular vardı. ABD’nin daha önce dile getirdiği 30 kilometrelik güvenlik bölgesi toplantıda konuşulmadı. Ayrıca ABD Savunma Bakanı’nın ifade ettiği PYD ile PKK’nın birbirinden ayrıştırılması konusu da açılmadı.

Haberin Devamı

Hâlâ endişe var

Toplantı sona erdi, kararlar alındı ancak Ankara’nın endişeleri tam bitmedi. Ankara, “Tillerson Ankara’ya tam yetki ile mi geldi? Bu görüşmenin ardından Washington’dan başta Pentagon olmak üzere farklı adreslerden çatlık sesler çıkabilir mi?” endişesini hala taşıyor. Ancak diğer yandan da 3 saat 15 dakikalık toplantının iki ülke arasında önemli bir adım olduğuna inanılıyor. Ankara’da, bölgede istikrarın sağlanması için bu görüşmelere kararlılıkla devam edilmesi gerektiği ifade ediliyor.