Gazete Vatan Logo

ABD’de çöpü olanın bilgisi Maliye’ye

Türk Maliyesi ile ABD Gelir İdaresi IRS arasında bugün çok önemli bir anlaşmaya imza atılıyor. ABD’de yatırımı olan Türkler ile Türkiye’de yatırımı olan ABD’lilerin bilgileri karşılıklı paylaşılacak. Sadece yatırımı olan değil, orada bir telefon numarası bulunan bile bu anlaşmadan etkilenecek

ABD’de çöpü olanın bilgisi Maliye’ye

Türkiye ile ABD arasında finansal bilgi paylaşımına ilişkin kritik anlaşma bugün imzalanıyor. Anlaşmadan, Türkiye’de ABD ile ilişkisi bulunan gerçek kişiler (ABD vatandaşları, doğum yeri ABD olanlar, Greencard sahipleri, ABD iletişim/ikametgâh adresi veya ABD telefon numarası olanlar) ve ABD ile ilişkisi bulunan tüzel kişiler etkilenecek. ABD’de vergi mükellefi olan Amerikan vatandaşı, ABD’de yerleşik olan, Green kart sahibi müşteriler, bu durumlarını Türkiye’deki ilgili finans kuruluşlarına bildirecekler. Bu bilgiler, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) aracılığıyla ABD’ye iletilecek. Aynı şekilde, ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgiler de Türkiye’ye iletilecek.

Şimşek duyurdu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile ABD hükümetleri arasında, finansal açıdan karşılıklı bilgi değişimi yapılmasını öngören anlaşmanın bugün imzalanacağını açıkladı. Açıklamaya göre, anlaşma uyarınca, Türk finansal kuruluşlarındaki ABD’li hesap sahipleri hakkındaki belirli bilgiler ABD’ye, ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgiler de Türkiye’ye iletilecek. ABD tarafından vergi konularında bilgi değişimi yapılmasına yönelik, farklı ülke politikaları ve hukuk sistemlerini gözeten anlaşma modellerinin hazırlandığını ifade eden Şimşek, bu kapsamda “Model 1”in karşılıklılık esasına dayandığını, “Model 2”nin ise sadece ABD’ye bilgi verilmesine yönelik olduğunu anlattı. Şimşek, yapılan değerlendirmeler sonucunda ABD ile “Model 1” kapsamında karşılıklılık esasına dayalı olarak anlaşma akdedilmesi yönünde politika oluşturulduğunu söyledi. Şimşek, Türk finansal kuruluşlarının ABD’li hesap sahipleri hakkında belirli bilgileri tespit ederek Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) yıllık olarak bildireceğini ve bu bilgilerin GİB aracılığıyla ABD’ye iletileceğini söyledi. Şimşek, aynı şekilde ABD Gelir İdaresi (IRS) tarafından da ABD finansal kuruluşlarındaki Türkiye mukimi hesap sahiplerine ilişkin belirli bilgilerin Türkiye’ye bildirileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

Vergi kaybı önlenecek

Haberin Devamı

Türkiye ile ABD arasında imzalanacak söz konusu anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağıyla etkin mücadele edileceğini dile getiren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tarafların düzenli bilgi değişiminde bulunmasını sağlayacak anlaşmanın TBMM’de onaylandıktan sonra yürürlüğe gireceğini sözlerine ekledi.

1 Ocak’ta bilgiler toplanmaya başladı

Bugün imzalanacak anlaşmanın temeli, 18 Mart 2010 tarihinde ABD Hazine Bakanlığı ve Milli Gelirler Dairesi tarafından yayımlanan Yabancı Hesaplar Vergi Uyum Yasası’na (FATCA) dayanıyor. ABD’de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin gelir ve varlıkları üzerindeki ABD kaynaklı vergilendirmeden kaçınmasının önlenmesi ve şeffaf, izlenebilir bir vergi sistemi tesis edilmesi amaçlanan FATCA‘ya uyum kapsamında ABD ile diğer ülkeler arasında devletler arası karşılıklı bilgi değişimini öngören ikili anlaşmalar imzalandı. 3 Haziran 2014 tarihinde Türkiye ile ABD de prensipte anlaşmaya vardı. İki ülke arasında bugün imzalanacak anlaşma ve TBMM’nin onayının ardından Türk finans kuruluşları, ABD’de vergi mükellefi olabilecek müşterilerini belirleyip ve bu müşterilerin varlık bilgilerini Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirecek. Bazı bankalar öngörülen bilgi ve beyanları yeni müşterilerinden 1 Ocak 2015’den itibaren almaya başladı. Sağlanan bilgiler, anlaşma yürürlüğe girdikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecek.

Haberin Devamı

Bilgileri gizleyen banka müşterisine yaptırım var

ABD bilgi talep edeceği kişi ve kuruluşların listesini geniş tutuyor. ABD’de daimi oturma izni verilen Greencard sahiplerinden ABD ile ilişkili olup Türkiye’de faiz geliri elde edenlere kadar gerçek kişi ve tüzel kuruluşlardan belli bir rakamın üzerinde Türkiye’de finans kuruluşlarında varlığı olanların gelirleri GİB aracılığıyla bildirilecek. ABD ile bağlantılı olup bu ülkede vergi mükellefi olup olmadıklarını beyan etmeyen kişi ve kurumları yaptırım bekliyor. ABD ile Türkiye arasında imzalanacak olan karşılıklı bilgi değişimini düzenleyen anlaşma uyarınca, ABD’de vergi mükellefi olup olmadığının tespiti için öngörülen bilgi ve belgeleri sağlamayan ve mükellefiyet durumlarını beyan etmeyi reddeden gerçek ve tüzel kişilere, ABD kaynaklı gelirleri üzerinden, ABD veya ABD adına stopaj yapmaya yetkili kurumlar tarafından yüzde 30 oranlı stopaj uygulanabilecek.

Haberin Devamı