Gazete Vatan Logo

Eczacıbaşı iki şirketini sattı

Eczacıbaşı İlaç, Eczacıbaşı Sağlık ile Özgün Kimya’nın yüzde 75 hissesini Çek Zentiva’ya sattı

Eczacıbaşı İlaç, bağlı ortaklıklarından Eczacıbaşı Sağlık Ürünleri ile Eczacıbaşı Özgün Kimya’daki ortaklık paylarının yüzde 75’ini, Avrupa’nın önde gelen eşdeğer (jenerik) ilaç şirketlerinden Zentiva N.V’ye devredecek. Eczacıbaşı ve Zentiva arasında imzalanan sözleşmeye göre, devredilecek hissenin değeri, iki iştirakin toplam değerini oluşturan 613 milyon euronun yüzde 75’ine karşılık gelen 460 milyon euro olacak. Hisse devrinin, 2007’nin ilk yarısında tamamlanması bekleniyor. Kurulacak yeni şirketin adı Eczacıbaşı-Zentiva olacak.

İlaçtan çıkmayacak
Eczacıbaşı Topluluğu CEO’su Dr. Erdal Karamercan, ilaçta uluslararası oyuncu olmanın zorunluluk haline geldiğini belirterek, “Global oyuncu olabilmenin gereklerinden biri de uluslararası pazarda işbirliklerini zamanında gerçekleştirmek. Biz de bu stratejik yaklaşımımızın gereği olarak dünyanın önemli kuruluşlarından büyük ilgi gördük. Bu kuruluşlar arasından Zentiva ile işbirliği gerçekleştirme kararı aldık” dedi.

İlaçtan çıkmayacak
Zentiva’nın 2005 cirosunun 398 milyon euro olduğunu ve geçen yıl hızlı bir büyüme gerçekleştirerek 494 milyon euro ciroya ulaştığını belirten Karamercan, kendisinin ve Sedat Birol’un yönetim kurullarındaki görevlerinin devam edeceğini kaydetti. Bülent Eczacıbaşı ise Zentiva N.V.’nin yönetim kurulunda yer alacak. Eczacıbaşı İlaç, devir sonrasında da sektördeki faaliyetini sürdürecek. Hisse devri, Eczacıbaşı İlaç’ın konsolide cirosunda üçte birlik payı temsil ediyor. Devre konu olan ciro, Eczacıbaşı İlaç’ın ilaç faaliyetlerinden elde ettiği cironun ise yüzde 60’ını oluşturuyor.

Prag ve Londra borsalarında işlem görüyor
Avrupa’nın önde gelen eşdeğer ilaç üreticilerinden biri olan Zentiva N.V., eşdeğer ilaç geliştirme, üretim ve pazarlama süreçlerine odaklanmış bir kuruluş. Genel merkezi Prag’da bulunan Zentiva N.V.’nin hisseleri Prag ve Londra Borsaları’nda işlem görüyor. Zentiva’nın en büyük hissedarı ise yüzde 24.9 ile Sanofi Aventis. Çek Cumhuriyeti, Romanya ve Slovakya’da pazar lideri olan şirketin 5 bine yakın çalışanı var. Zentiva’nın Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Romanya’da üretim tesisleri bulunuyor.

Haberin Devamı