Gazete Vatan Logo

Carry trade hortladı piyasalar yine coştu

Japon yeni borçlanıp diğer ülkelerde yatırım yapma, yani ‘carry trade’ modası yeniden başladı. Borsalar uluslararası fonların alımlarıyla yeniden çıkışa geçerken İMKB 45 binin üstünü gördü

Japon Merkez Bankası’nın Şubat ayında faiz artırmasının ardından dünya piyasalarını sarsan ’carry trade’ (yen borçlanıp diğer ülkelerde yatırım yapma) krizi atlatılıyor. Japon para birimindeki hızlı artış nedeniyle diğer ülkelerdeki varlıklarını satarak piyasalarda büyük dalgalanmalar yaratan uluslararası fonlar pozisyonlarını değiştirmeye başladı. Yen borçlanıp aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerde yatırım yapma eğilimi artarken, piyasalarda fiyatlar son bir yılın zirvesine yaklaştı. Uluslararası fonların yaptığı işlemler nedeniyle Japon para biriminde düşüş hızlanırken, dolar/yen paritesi gün içinde 119’un üzerine çıkarak son 6 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Dolar 1.3680’i gördü
Yeniden başlayan carry trade eğiliminden en olumlu etkilenen ülkelerin başında Türkiye geliyor. Son iki günde yüzde 2.56 yükselen İMKB dün 45 binin de üstünü görürken, 8 Mayıs 2006’dan sonraki zirvesine ulaştı. Endeks daha sonra gelen satışlarla yeniden 45 bin direncinin altına indi ve günü yüzde 0.79 artışla 44 bin 660 puandan kapattı.

Borsadaki olumlu hava bono piyasasında da hissedildi. Bileşik faizler 0.22 puan düşerken, en çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilde oranlar yüzde 19.29’a indi.

Borsa ve bono da alıma geçen yabancının yaptığı satışlar döviz fiyatlarının da son bir yılın en düşük seviyelerinde kalmasına yardımcı oldu. Önceki gün enflasyonun açıklanmasının ardından 1.37 seviyesinin altını gören dolar dün de bu seviyelerde kaldı. Gün içinde en düşük 1.3680’i gören dolar/YTL paritesi günü 1.37’den tamamladı.

Haberin Devamı