Gazete Vatan Logo

Küresel ısınma AKP için seçim piyangosu

Petrol fiyatı küresel ısınmanın etkisiyle 6 ayda 30 dolar düştü. Kısa sürede artış zor. Bu düşüş hem ekonomiyi hem cebimizi rahatlatacak. Genel seçimler öncesi AKP’nin elini güçlendirecek

Geçen hafta sözünü ettiğimiz petrol fiyatlarındaki gerileme her ne kadar gelişmekte olan ülke piyasalarını olumsuz etkiliyor görünse de özellikle bizim için iyi haber! Şu anda biz de diğer gelişmekte olan ülkelerle “aynı sepete” konuluyor olsak da bir süre sonra bunun farkına varılacaktır!

2006 yılını 60.86 dolar/varil fiyatından kapatan Brent petrolü, geçen hafta Perşembe günü 51.65’i gördü. Yüzde 17.83’lük bir düşüş. Bu ciddi gerilemenin ardında görünen sebep ’küresel ısınma’ydı. Her ne kadar görünen sebep bu olsa da, bunu kullanan ve bu yılı daha çok “short” taraftan ’trade etmek’ isteyen hedge fonların acelecilikleri, hareketi hızlandıran önemli bir faktördü. Bu düşüş Türkiye’nin petrolle ilgili toplam faturası göz önüne alındığında çok olumlu. Hele ki seçim dönemine girildiği bir zamanda, hükümetin yine “kendine mâl edebileceği” kadar olumlu. Her ne kadar hükümetin bu konuda herhangi bir “dahli” olmasa da...

CARİ AÇIĞI AZALTACAK
Sadece petrol faturası bazında 1 dolarlık düşüşün Türkiye’nin cari açığını yıllık 200 milyon dolar civarında azalttığı hesaplanıyor. Doğal ve likit gaz da dahil enerji faturası bazında bakıldığında rakam 350 milyon dolara yükseliyor. Yan ürünler ve plastik hammaddeleri de dahil edildiğinde 500 milyon dolarlardan söz ediyoruz.

2006 yılı Brent petrolü ortalaması 65.20 dolar civarında gerçekleşti. Benim tahminim 2007 ortalamasının 57 dolar olarak gerçekleşmesi. Bu durumda petrolde yıllık toplam tasarruf 1.6 milyar dolara ulaşacak. Petrol kaynaklı tüm yan ve mamül ürünleri dikkate aldığımızda ise bu rakam 4.1 milyar dolara kadar ulaşıyor.

Cari açığa bu denli önemli bir katkının; ki neredeyse Halk Bankası özelleştirmesine denk bir rakam; yanı sıra enflasyon beklentilerinin olumluya dönmesi açısından da faydalı. Petrol fiyatlarındaki indirimlerle bireylerin ve kurumların ödeyecekleri toplam enerji faturası düşecek. Yılbaşından bu yana Tüpraş’ın kurşunsuz benzin fiyatları yüzde 9.42 düşmüş durumda. Her ne kadar bu indirimin tamamı yüksek “maktu” vergiler nedeniyle pompaya yansımasa da yine de hatırı sayılır bir ucuzlama oldu.

FAİZLERİ DE DÜŞÜRÜR
Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusunda elini rahatlatabilecek böylesi bir durum orta ve uzun vadede hepimizin lehine. Faizlerin düşmesi kurların sınırlı da olsa yükselmesini beraberinde getirse de zaten dünyanın en yüksek reel faizlerinden birini ödeyen Türkiye için bu etki; FED’in faiz arttırmasına benzer bir dış şok olmadığı takdirde; gerçekten sınırlı kalacaktır.

Yılı 33.5 milyar dolar olarak bitirmesi beklenen ve piyasalarca algılanan en önemli risk olan cari açığın azalması doğal olarak ülke riskinin azalması anlamına gelecektir. Bunun etkileri de en çok reel faizler üzerinde hissedilecektir. Bunun da doğal sonuncu faiz dışı fazlanın gerçekleşmesi ve bütçe açıklarının azalmasıdır. Tabii ki buradaki en kritik nokta, hükümetin seçim yılında ortaya çıkacak bu avantajı, seçim yatırımları için “heba” etmemesidir.

Denebilir ki petrol fiyatlarının düşmesiyle Türkiye’ye gelebilecek Körfez ve Rus sermayesinde azalış olabilir. Yine de bizim için aslolan ödediğimiz faturanın azalmasıdır. Zira daralan cari açıkla birlikte; ülke riskinin azalması ve ödediğimiz yüksek reel faizlerin düşmesiyle elde edilecek tasarruf gelebilecek doğrudan yatırımlardan çok daha fazla olacaktır. Kaldı ki sözü edilen sermaye de bunları görünce yine dönüp dolaşıp Türkiye’ye gelecektir.

Dalgayı atlattık, bu hafta daha rahatız
Yılın ilk haftasında piyasaları sarsan satış salvosu şimdilik durdu. Hasar tespiti ve düzeltme zamanı. Borsalar hasarı çabuk atlatıp yeni rekorlar kırmaya doğru yol alırken, emtia piyasaları da yaralarını sarmaya çalışıyor. İkinci çeyrekten itibaren yeni bir salvo yaşanabilir. Ancak o zaman kadar piyasalarda sakin ve olumlu bir seyir izleyecek gibi görünüyor. Gelelim bu haftanın tahminlerine:

* Bugün ABD’de resmi tatil olsa da bu hafta düzeltme ve yükseliş haftası olacak.

* Dolar/YTL: 1.4265 ve ardından da yeniden 1.4165 deneyebilir.

* Euro/dolar: 1.3030-3060 aralığı denense de, 1.2860’ın altındaki kapanış 1.27lerin yolunu açabilir

* IMKB 100: Tüpraş-Ofer tartışmasına rağmen 38.850’nin aşılmasıyla 39.650, hatta 40.035 deneyebilir.

* Gösterge Bono : 21.20 bileşiğin aşağı kırılması durumunda 21.00-21.05 aralığına kadar düşüş olabilir. Buranın kırılması durumunda 20.60 test edilebilir.

Haberin Devamı