Gazete Vatan Logo

Gökten bir yıldız kaydı

Manisa yakınlarına düşen eğitim uçağında teğmen pilot Barış Çakır şehit oldu. Çakır, uçağın yönünü değiştirerek faciayı önledi

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir eğitim uçağı Manisa’ya 20 kilometre uzaklıktaki Sancaklı İğdecik beldesi yakınlarında düştü. Uçağın pilotu Teğmen Barış Çakır şehit oldu. Uçak enkazında inceleme başlatıldı.

Manisa merkeze bağlı Sancaklı İğdecik ve Sancaklı Bozköy arasındaki Uzuntarla Mevkii’nde dün saat 13.00 sıralarında, vatandaşların anlatımına göre bir uçak havada yalpalamaya başladı ve hızla bir tarlaya düştü. Önce zirai ilaçlama uçağı olduğu sanılan uçağın, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Çiğli Hava Üssü’nden eğitim amaçlı havalanan T-37 tipi jet motorlu bir uçak olduğu anlaşıldı. Fırlatma koltuğunu kullanamayan uçağın pilotu Teğmen Barış Çakır 122’nci Filo’da görevliydi. Uçağın dönerek düşmesi nedeniyle uçağa yön veren arka dümen sistemlerinde arıza meydana geldiği (rudder arızası) sanılıyor.

Yön değiştirip köyü geçti
Sancaklı İğdecik yakınlarında askeri keşif uçağının düştüğü kaza yerine uzak mesafedeki bir akaryakıt istasyonunda çalışan Ali Yavuz, olaya tanık olduğunu söyledi. Yavuz, “Uçak Manisa tarafından geliyordu. İğdecik üzerine düşebilirdi. Sonra yönünü değiştirdi. Köyün dışına düştü. Benzinlik yüksek bir yerde olduğu için kazayı görebildik. Uçak düşünce alev aldı. Jandarmayı aradım” dedi. Görgü tanıklarının bu ifadesi Teğmen Barış Çakır’ın düşmekte olan uçağı yerleşim alanından uzaklaştırarak daha büyük bir faciayı önlediğini ortaya koydu. Askeri uçak, Sancaklı İğdecik’in yaklaşık 1 kilometre uzağında düştü.

Manisa’da uçağının düşmesi sonucu şehit olan Teğmen Barış Çakır’ın T-37 uçağındaki pilotluk temel eğitiminin son safhasında olduğu için tek başına uçtuğu öğrenildi. Teğmen Çakır kısa süre sonra eğitimi tamamlayıp bröve takmayı bekliyordu. İstanbullu ve bekar olduğu öğrenilen Teğmen Çakır, İzmir Çiğli’deki 122. Filo’da temel uçuş eğitimi alıyordu. Teğmen Çakır eğitiminin son aşamasına geldiği için tek başına uçuyordu.

Hava Kuvvetleri emektar T-37’yi değiştirmeyi planlıyordu
“Tweety Bird” olarak da adlandırılan T-37 uçaklarının ilk uçuşu 1954’te yapıldı. Uçaklarının üretimi 1972’de sona erdi. Bu uçaklar Türk Hava Kuvvetleri envanterine 1963 yılında girmeye başladı ve yüzlerce pilot T-37 kullanarak yetişti. Yan yana oturma düzeni öğretmenin öğrenciyi kolay izlemesini ve rahatlıkla konuşmalarını sağlıyor. Genç teğmenler T-37’nin ardından eğitimlerini 6 ay süreyle T-38 uçaklarıyla 81 sorti yaparak sürdürüyorlar. Daha sonra 133. Filo’ya geçerek F-5 uçaklarıyla 70 sortilik harbe hazırlık eğitimi görüyorlar. 131 ve 132. Filolarda F-4 uçaklarıyla görev yapmaya başlıyorlar.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın eskiyen T-37 uçaklarının yerine yeni eğitim uçakları alınması için 2000 yılında başlatılan bir proje halen devam ediyor.

Haberin Devamı