Gazete Vatan Logo
Futbol Hamza kırık omurla tam 5 yıl güreşti

Hamza kırık omurla tam 5 yıl güreşti

Doktora giden 'Asrın Güreşçisi' Hamza Yerlikaya, 2002 yılından beri 2. boyun omurunda kırık olduğunu öğrendi

ONA boşuna ’Asrın Güreşçisi’ dememişler... Hamza Yerlikaya’nın 2002 yılından beri boynunda kırık omurla güreştiği ve farkına bile varamadığı bu kırık yüzünden kelimenin tam anlamıyla kelle koltukta spor yaptığı ortaya çıktı. Yerlikaya canı pahasına güreştiği süreye 3 Avrupa Şampiyonluğu, 1 Dünya Şampiyonluğu, 1 Dünya 3.’lüğü, 1 Dünya Kupası birinciliği sığdırmayı başararak inanılmaz bir sporcu olduğunu bir kere daha ortaya koydu.

SAKAT DA KALABİLİRDİ
2. boyun omurunda yaklaşık 5 yıl önce kırık meydana gelen, ancak bunu farketmeden spor hayatına devam eden Yerlikaya’nın en iyimser tahminle ömür boyu sakat kalma ama yüksek bir ihtimalle de hayatını kaybetmekten şansı ve bünyesi sayesinde kurtulduğu anlaşıldı. Avrupa Şampiyonası için bir süredir Ankara’da kampta bulunan Hamza Yerlikaya antrenmanlarda sol kolundaki gücü sağ kolunda hissetmeyince Fatih Üniversitesi’nde beyin cerrahisi bölümüne kontrole gitti. Zaman zaman kolunda ve boynunda ağrılar hisseden ama 2 günde kaybolması üzerine bunu fazla önemsemeyen Yerlikaya ağrıları ortaya çıkıp bu kez kaybolmayınca soluğu hastanede aldı. Kendisini kontrol eden Dr. Tülin Demirkan şüphelenerek MR çekilmesi gerektiğini söyledi.

MR CİHAZINA SIĞMADI!
BU arada Yerlikaya omuzlarının genişliğinden MR cihazına giremeyince kaslarının gevşemesi için uyuşturularak güçlükle kabine sokulabildi. Yapılan kontrollerde Hamza’nın beyne çok yakın olarak bulunan 2. boyun omurunda yaklaşık 5 yıl kadar önce kırık meydana geldiği ancak herhangi bir müdahalede bulunulmamasına rağmen kırığın kendiliğinden kaynadığı anlaşıldı. Nadir kaynayabilen bu kırığa Yerlikaya’nın bünyesinin gösterdiği tepki de doktorları şaşırtırken “Çok ender görülebilecek bir durum” değerlendirilmesi yapıldı.

‘BEN DE ÇOK ŞAŞIRDIM!’

VATAN’A konuyla ilgili bilgi veren Hamza Yerlikaya şunları söyledi: “Duruma ben de çok şaşırdım. Ağrı olmasa gitmezdim de. Bu sefer geçmeyince gitmek ihtiyacı hissettim. Doktorların dediğine göre dengeyi de etkileyen bir yerdeymiş. Beyne yakın olması başlıbaşına bir durum. Allah korumuş beni. Bu sıkıntı olmasa performansım ne olurdu, daha fazla madalya alır mıydım kestiremiyorum ama başıma daha büyük bir bela açılmamış olmasına şükrediyorum tabii.”

DOKTORLAR NE DEDİ?
* Prof. Ramazan Yiğitoğlu (Fatih Üniversitesi Hastanesi Başhekimi ve Güreş Federasyonu Sağlık Kurulu Başkanı):
Kısa bir süre içinde 8 kişilik bir heyet oluşturarak Hamza’nın durumunu değerlendireceğiz. Avrupa Şampiyonası’nda yarışmasında bir sakınca olup olmadığına karar vereceğiz.

Prof. Servet İnci (Hacettepe Üniversitesi):
Tabii ki hastanın röntgen filmlerini, durumunu görmeden kesin bir şey söylenemez. Bazen kırık öyle bir yerdedir ki, insanı yerinden kımıldatmaz. Ama bir başka yerdeki kaynar gider, kişi bunu hiç farketmez, geçer

* Dr. İzzettin Yüceer (İNCEK Rehabilitasyon Merkezi):
Oradaki kırık ya öldürür ya da hiçbir şey yapmaz. Hamza Yerlikaya’daki boyun kimde var? Sporcu yapısı onu korumuştur.

Haberin Devamı