Gazete Vatan Logo

Cumhurbaşkanı adayı olmayacak

“Tayyip Bey başbakanlığa devam etmeli” ve “Aday olma derse olmam” sözleriyle aday olacağı mesajını veren Arınç İtalya’da başka konuştu

TBMM Başkanı Bülent Arınç, cumhurbaşkanlığına adaylığı konusunda yine bilmece gibi bir açıklama yaptı. Arınç’ın İtalya’da kendisine yöneltilen “müstakbel Cumhurbaşkanı” sorusuna verdiği “hayır” yanıtı ilginç yorumlara yol açtı.

Arınç, İtalya Devlet Televizyonu RAI’nin haber kanalı olan “RAI News 24”te yayımlanan programda canlı yayın konuğu oldu. Programın sunucusu Carlo De Blasio’nun “Benim bu stüdyoda şu an itibariyle, Türkiye’nin müstakbel cumhurbaşkanıyla konuşuyor olmam gibi bir olasılık söz konusu mu?” biçimindeki sorusu üzerine gülümseyen Arınç, tek sözcükle “hayır” yanıtı verdi. Arınç, De Blasio’nun “Teorik olarak da mı hayır?” diye üstelemesi üzerine şöyle konuştu: “Teorik olarak derseniz, mecliste 550 milletvekilimiz var. Bunlardan 400’ü aday olabilir. Her biri bir ihtimal cumhurbaşkanı seçilebilir. Meclis başkanı olarak ihtimal nispetim biraz daha fazla olabilir ama teoride herkes için geçerlidir.”

Arınç, “Cumhurbaşkanını meclis olarak biz seçeceğiz. Bazı milletvekilleri ilk kez oy kullanacaklar. Çok heyecanlıyız. Ama çok iyi bir cumhurbaşkanı seçeceğiz” diye konuştu.

TBMM Başkanı De Blasio’ya esprili bir üslupla cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili sorunun söyleşinin sonunda gündeme getirildiği imasında bulunarak “Şu sıralarda tüm söyleşilerde önce bu konu soruluyor. Ama siz söyleşinin sonunda sordunuz” dedi.

Aslında ne mesaj verdi?
Arınç’ın “hayır” yanıtı ile verdiği mesaj, ilginç yorumlara neden oldu. Arınç’ın yanıtı ile ilgili yorumlar şöyle:

* Daha önce “Erdoğan olma derse aday olmam” diyen Arınç, Başbakan Erdoğan’dan “olma” mesajı aldı.

* Partinin yaptırdığı anketlerde teşkilata Erdoğan, Gül ve Arınç dışında cumhurbaşkanı olarak görmek istedikleri isimler sorulurken, eşi türbansız isimlere yer verildi. Parti eşi türbansız birinin Köşk’e çıkmasına karar verdi ve Arınç da bu karara uyduğunu bu yanıtla gösterdi.

* Aday olup olmayacağını 16 Nisan’da açıklayacağını ilan eden Arınç, tarihi beklemeden kararını açıklama gereği duydu.

‘Tayyip Bey ‘aday olma’ derse ‘olmam’ demişti
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan aday olmadığı takdirde adaylığını koymasına kesin gözüyle bakılan Arınç’ın, “Aday olmak için fırsat kolluyor” yorumlarına neden olan açıklamaları şöyle:

* Mayıs 2006 (Teke Tek): Genel Başkan’ım ’aday olma’ derse, olmam. Bu siyasi terbiyem gereğidir.

* Aralık 2006 (NTV): Cumhurbaşkanı, geçmişte aktif politika içinde yıpranmış bir insan olmamalıdır.’Bunun gibi mantıklı, makul şeyler söylerlerse, bunun bir karşılığı bulunabilir. Ömrümüz olursa, aday olup olmayacağımı, 16 Nisan’da açıklayacağım. Adaylık müracaatlarının başlayacağı tarih 16 Nisan’dır. 16 Nisan’dan sonra olurum veya olmam noktasında bir cümle söyleyeceğim.

* Aralık 2006 (NTV): Kaç aday çıkar bilinmez ama bu parlamento dışarıdan bir ismi seçer mi derseniz size ’milyonda bir ihtimal değil’ derim.

* Ocak 2007 (Dolmabahçe’de bir grup gazeteci ile sohbet): Benim içimden geçen Tayyip Bey’in, bu dinamizmle başbakan olarak devamından yanadır.

* Şubat 2007: Arınç, “Keşkek yedikten sonra Meclis Başkanı seçilmiştim. Nisan hayırlı bir ay, önemli bir ay. Bu nisanda da bu güce ihtiyacım olacak” diyerek güldü.

Başbakan olan Köşk’e de çıkar
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bir gazetecinin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın “Türkiye’nin anayasal sistemini özünde itlaf etmeye niyetli bir kimsenin anayasanın zirvesine gelmesi doğru mu?” sözlerini hatırlatması üzerine şu açıklamayı yaptı: “Anayasaya bakıldığında sürecin nasıl tamamlanacağı düzenlenmiştir. Dolayısıyla hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde söylenenleri değerlendirdiğimizde, ancak siyasetin kendince elde etmek istediği sonuçlara ulaşabilmek maksadı ile yapılmış yorumlar olarak görmek gerekir. Bir insan başbakan olabiliyorsa, cumhurbaşkanı da olabilir. Zaten bugün itibarı ile ortada bir aday yok. Adaylık başvuruları ile ilgili bir süreç de başlamış değil.”

Açıklamaya mecbur mu?
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Türkiye’de gerginlik yaratmak için Cumhurbaşkanlığı seçimini gündemde tutuyorlar” sözleriyle muhafeleti eleştirdi. Şahin, şöyle dedi: “Bu yıl yapılacak olan, halkın sandık başına gideceği bir tek seçim var. O da milletvekili seçimidir. ’Peki Cumhurbaşkanlığı seçimini önemsemiyor musunuz’ şekilde soru sorulabilir. Cumhurbaşkanlığı seçimi TBMM’nin yapacağı rutin bir iştir. Neymiş, Başbakan Erdoğan, cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını bir an önce açıklamalıymış. Mecbur mu? Baykal, ’Siirt’te destekledim, şimdi önünü keseceğim’ diyor. Başbakanlık yapan biri neden cumhurbaşkanlığı yapmasın?”

Haberin Devamı