Gazete Vatan Logo

Fado’nun divasından ‘Şeffaf’ melodiler

Portekiz’in yeni fado divası Mariza, 2 Mayıs’ta, İş Sanat’a geliyor. Fado tutkunları gecede, sanatçının son albümü ‘Şeffaf’tan da şarkılar dinleyebilecek

İSPANYA’NIN flamenko’su Amerikan’nın blues’u, Arjantin’in tango’su, Portekiz’in ise fado’su var. Bazı müzikler yalnızca dinlemek ya da söylemek için yapılabilir ama fado yalnızca hissediliyor diyor müzik adamları... Fado’cuların heyecanla beklediği konserin biletleri nihayet satışa çıktı. Fado’nun yeni kraliçesi olarak lanse edilen Mariza, 2 Mayıs Çarşamba, İş Sanat’a geliyor. İngiliz Times gazetesinin “Sesi nefes kesici, tutkulu, çok derin ve özel” ifadesiyle anlattığı Mariza, çıkarttığı ’Fado em Mim’ (İçimdeki Fado), ’Fado Curvo’ (Eğri Fado) ve son albümü ’Transparente’ (Şeffaf) albümleriyle fado’nun güçlü seslerinden biri olduğunu kanıtladı. Son albümüyle müzik listelerinin bir numarasına yükselen sanatçı, BBC 3 Dünya Müziği ödüllerinde En İyi Avrupalı Sanatçı ödülünün de sahibi oldu. 2004’te, Midem’in ödüllendirdiği sanatçı, aynı yıl Olimpiyat Oyunları için kaydedilen resmi albümde, Sting’le beraber ’A Thousand Years’ adlı şarkıyı seslendirdi. Biletler: 55, 45, 33, 28 YTL.
Telefon: (0216) 556 98 00

FADO benim KADERİMDİ
Mozambİk’te doğan ve üç yaşında ailesiyle Portekiz’e taşınan Mariza, Lizbon’un geleneksel semtlerinden biri olan Mauraria’da büyüdü. İlk zamanlarda gospel, soul ve caz gibi değişik türlerde şarkı söylese de, 2001’den sonraki albümleriyle fado hareketinin en önemli seslerinden biri olduğunu gösterdi. Danimarka Krallığı tarafından uluslararası elçi ilan edilen Mariza, bu ünvana Portekiz’deki ya da uluslararası ününden ötürü değil, fado’nun şiirsel melankolisini en iyi temsil eden kişi olduğu için layık görüldü. Mariza ise neden fado’yu seçtiğini şöyle anlatıyor: “Fado yalnızca bir müzik değil, bir histir. Üzücü değil, melankoliktir. Ben bu müziği seçmedim, bu benim kaderimdi...”

Haberin Devamı