Gazete Vatan Logo

Alay eder gibi

Dilara’nın ölümünden sorumlu bulunup ihalelerden iki yıl yasaklanan MVM firmasının, küçük kızın öldüğü gün İSKİ’den kazandığı 187 milyon euro’luk ihale için imzaya davet edildiği ortaya çıktı

Küçük Dilara’nın üstü kartonla örtülmüş rögara düştüğü saatlerde, İSKİ MVM’yi yeni bir ihale sözleşmesi imzalamak için resmi davet gönderdi. Hem de 187 milyon euro’luk ”Ambarlı Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarjı İnşaatı “ için. Ve bu ihale ne iptal edildi ne de 2 yıllık yasak kapsamına alındı!

6 firma arasından kazandı
13 Ekim 2005 tarihinde ilanı verilen ihale için 6 firma teklif verdi. İhale süreci 9 Kasım 2006 tarihinde sonuçlandı. En düşük teklifi 187 milyon euro ile MVM verdi. Ancak ihaleye teklif veren Akfen İnşaat 9 Ocak 2007 yılında bu sonuca itiraz etti.

İtiraz vardı ama geri çekildi
Akfen’in Kamu İhale Kurumu (KİK)’e verdiği şikayet dilekçesinde ihale süreciyle ve kazanan MVM şirketiyle ilgili şu ifadeler yer alıyordu: ” Teklifte belirtilen fiyat dışı öğeler, ihale şartnamesine uygun değil, fizibıl ve gerçekçi olmayan bir şekilde hesaplanmış. Teklifin şartnamedeki şartlara uygun olmaması sebebiyle şartnameye uygun bir teklifle yarıştırılması rekabet ilkesine aykırı ve bu teklif ancak alternatif teklif olarak değerlendirilebilir. Ayrıca ihale üzerinde bırakılan teklif, genel teklif ortalamasının çok dışında...

Akfen şirketi ihaleye itiraz etmesine rağmen daha sonra 31 Ocak 2007 tarihinde itirazını geri çektiğini KİK’e yazdığı dilekçe ile bildirdi. KİK ise 2 Şubat tarihinde aldığı kararda, şikayet dilekçesinin geri çekilmesi nedeniyle dosyada inceleme yapmama ve kararı onaylama kararı aldı. Ve ihaleyi onayladığını belirten kararını İSKİ’ye gönderdi. Onay yazısı görevden alınan İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur’un masasına 26 Şubat Pazartesi günü geldi. Dosyayı inceleyen Çodur, ihaleyi alan MVM, ALKE ve PWT Wasser konsorsiyumunun ihale sözleşmesini imzalaması için davetiye gönderilmesine karar verdi. Bu davetiye ise 28 Şubat çarşamba günü, yani küçük Dilara’nın üstü kartonla örtülmüş kanalizasyon çukuruna düştüğü gün şirkete gönderildi. Resmi kayıtlarda davetiyenin gönderildiği tarih olarak “28 Şubat 2006” yazıldı.

2 yılda İSKİ’den 6 ihale aldı
MVM’nin sahibi ve Birlik Vakfı Kurucusu Bilal Şahin son 2 yılda İSKİ’den 6 ihale aldı. 5 ihalenin toplam bedeli 78 milyon 684 bin 117 YTL. 187 milyon Euro’luk son ihaleyle bu rakam yaklaşık 430 milyon YTL olacak.

‘2 yıllık yasak bu ihaleyi etkilemez’
MVM İnşaat Müdürü Ali Demirci, 2 yıl ihale yasağı getirilmesi ve 187 milyon euro’luk ihaleyle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “İhalelere yasak getirilmesi konusunda, ” Ben yaptım oldu “ diye bir şey yok. Bunun kanuni prosedürü var. KİK’in yönetmeliklerine göre hareket ediliyor. Yasak getirilmesinin prosedürü tahminimce 1-2 ay sürer. Ancak bunun hukuki süreci de var. Biz karara itiraz ederiz ve Danıştay’a kadar gideriz ve bu süre uzar. Yasak konusunun 187 milyon euro’luk Ambarlı ihalesini etkileyeceğini sanmıyorum.”

MVM, Termikel Grup’un alt şirketi
İstanbul Ticaret Odası sicil kayıtlarında MVM’nin adresi “Alemdağ Caddesi Hanım Seti Sokak No: 36- Üsküdar” görülüyor. Bu adreste gittiğimizde ise Termikel Gruba ait bir binayla karşılaştık. Kapıdaki güvenlik görevlileri “Termikel ile MVM arasında bir ilişki yok“ dedi. Ancak MVM’nin internet sitesinde ise İngilizce olarak ”MVM’nin Termikel Gruba ait bir şirket“ olduğu yazıyor. İletişim telefonu olarak da Termikel’in santrali veriliyor. Elektrikli ev aletleri üretimi yapan 50 yıllık bir şirket olan Termikel Grup’un 2005 yılı cirosu ise 200 milyon dolar.

Haberin Devamı