Gazete Vatan Logo

Köşk için uzlaşma şart

Baykal: Başbakan kafaya takmış, “CHP ile uzlaşma olmaz” diye. Anayasa Mahkemesi’ne gideriz. Öyle bir kaos olur ki ortaya, Türkiye’yi doğrudan otomatik seçime götürecek tablo çıkar. Uzlaşma mecburiyeti o nedenle var.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa’nın Cumhurbaşkanlığı seçimini düzenleyen 112. maddesine vurgu yaparak, “1. turdan sonra Anayasa Mahkemesi’ne gideriz” uyarısını yineledi. Anayasa’nın 112. madde 1 fıkrasının “şemsiye fıkra” niteliği taşıdığını, söz konusu düzenlemedeki “salt çoğunluk” ifadesinin “toplantı yeter sayısına” işaret ettiğini kaydeden Baykal, “Turlara geçilir, üçte iki çoğunluk yerine gelmez.

Anayasa Mahkemesi’ne derhal götürülür. Öyle bir kaos olur ki ortaya, Türkiye’yi doğrudan otomatik seçime götürecek tablo çıkar. Uzlaşma mecburiyeti o nedenle var. Başbakan kafaya takmış, ’Ben seçileceğim. CHP ile uzlaşma olmaz’ diye. Anayasa Mahkemesi’nin yorumunu görmek lazım” dedi.

Abuk subuk işler
NTV’nin canlı yayınına katılan Baykal, Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığına adaylığı tartışması ile ilgili olarak “Cumhuriyeti savunma refleksi, bir noktada iç fren özelliği gösterebilir. Bu açık kapı Başbakan tarafından da bırakılıyor. Uzlaşma ile cumhurbaşkanı seçme Türkiye’nin zorunluluğudur. Hükümetin bunu kavraması gerekir” dedi.

Baykal, “Bu, AKP’nin fantezisi. Yok bahisler yaptırılıyor, yok bilmem erkene alınacak, bunlar abuk subuk işler. Türkiye’de seçimleri erkene almak cumhurbaşkanı seçiminden önce mümkündü. Bu engellendi. Yapacak bir şey yok. Seçimler Kasım’da yapılacak. Bir iki ay erken olmasının önemi yok” dedi.

EVREN’E DE TEPKİ GÖSTERDİ

“Sözleri ölçüyü aştı”
CHP Lideri Deniz Baykal, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in eyalet sistemine ilişkin açıklamalarına da tepki gösterdi. “Her sabah erken kalkanın kafasındaki modeli Türkiye’ye teklif ettiğini” kaydeden Baykal, “Bu sağlıksız bir durum, her gün Türkiye kendi DNA’sını değiştiremez. Demokrasi, toplumsal hayat, siyasi süreç belli kurallarla işler, herkes buna katkı verebilir ama her sabah kalktığı zaman birilerinin memleketi baştan aşağı yapılandırmak istemesi çok yadırgatıcı” diye konuştu. Baykal, bazı kişilerin parlak düşüncelerini hayata geçirip ülkeyi kurtarmak isteyebileceklerini ve 12 Eylül’de darbe kararını alanların da memleketi kurtaracağına inandıklarını anlatırken, şöyle dedi: “Siyasetçileri suçluyorlardı. Ne oldu? Türkiye’nin bugün bu tartışmaların içine girmesindeki hata orada başladı. Türkiye’nin bir kaosa sürükleniyor olmasının temelinde çok parlak fikir bulduğunu sanan kişilerin bu kararı uygulaması yatmaktadır. Bu tarihi bir hatadır. Böyle parlak fikirler ortaya atarak Türkiye’yi kurtarmaya çalışmak ölçüyü aşmaktır.”

Ağar: Abartmayın
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar ise Baykal’ın aksine Evren’e destek vermeyi sürdürdü. Ağar “Bir avuç suda fırtınalar kopartılıyor. Türkiye’nin idari yönetimiyle ilgili başka teklifi olan varsa onu söylesin” dedi.

Haberin Devamı