Gazete Vatan Logo

ABD’den Türkiye’ye füze ısrarı

ABD’nin NATO Büyükelçisi Victoria Nuland’ın gündeminde İran’a karşı füze savunma sistemi geliştirilmesi vardı

İran’ın gün geçtikçe geliştirdiği füze sistemlerine karşı, ABD harekete geçti. Washington yönetiminin bu çerçevede ilk adımı ise Türkiye’ye “füze savunma sistemi kurulması” konusunda ısrara başlamak oldu. Temaslar için Ankara’ya ABD’nin NATO nezdindeki Büyükelçisi Victoria Nuland’ın gündeminin birinci maddesini, NATO’nun kuracağı ve tüm müttefiklerini “koruma altına alacak” uzun menzilli füze savunma sistemi oluşturdu. Nuland, NATO’nun kuracağı bu sistemin Türkiye’yi “uzun menzilli füzelerden koruyacağını, ancak kısa ve orta menzilli füzeler için, kendi sistemini kurması gerektiğini” söyledi. Aralarında VATAN’ın da olduğu bir grup gazetenin muhabiriyle biraraya gelen Nuland, “Türkiye gibi bazı ülkeler kısa ve orta menzilli füze tehdidiyle karşı karşıya. Hem NATO bünyesinde hem de ikili olarak müttefiklerimizle bu konuda görüşmelerde bulunuyoruz” diye konuştu.

İran’a karşı İncirlik üssü kullanılmayacak
Nuland ile gazetecilerin buluşmasında hazır bulunan ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson ise “Türkiye’yi kısa ve orta menzilli füzelere karşı koruma sistemi kurması için cesaretlendiriyoruz” diye konuştu. Wilson, “Ancak Türk hükümeti hâlâ Patriot füzelerini mi, yoksa Rus yapımı S400 füzelerini mi kullanacağı konusunda kesin kararını vermiş değil. Biz de, Türkiye’ye olabildiğince teknik bilgi desteği sağlıyoruz” dedi. Wilson İran’a karşı İncirlik’in kullanılacağı yönündeki haberlerin doğru olmadığını belirtti.

NATO’daki tek kadın büyükelçi
NATO’da, İttifak’ın askeri açıdan “en güçlü ülkesini”, ABD’yi temsil eden Victoria Nuland, aynı zamanda NATO’da görev yapan tek bayan Büyükelçi unvanını taşıyor. Bu göreve başlamadan önce uzun süre ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’le birlikte Beyaz Saray’da çalışan Nuland, tam bir “güvenlik uzmanı”. “Yaptığım işi seviyorum” diyor. Bunun nedenini ise “NATO sayesinde, çocuklarım daha güven içinde” diyerek açıklıyor. 1999-2000 yılında, tüm dünyadaki “anti amerikancılığın önlenmesi” konusunda da yönetim adına çalışmalarda bulunan Nuland, Ankara ziyaretinde de “genç nesillere NATO’nun önemini anlatmak için” temaslarda bulundu.

Haberin Devamı