Gazete Vatan Logo

Yazılım Türkiye’nin en kârlı işi olabilir!

Türkiye’de hâlâ ‘creme de la creme’ tabir edilen en iyi öğrencilerin bilgisayar mühendisliğini tercih ettiğini belirten Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Ufuk Güneş, “Önümüzde çok büyük bir fırsat var. Hindistan’ı geçmemiz, yazılım ihracatından 50 milyar dolar kazanmamız işten değil” dedi.

Yazılım Türkiye’nin en kârlı işi olabilir!

Yazılım sektöründeki rakamlar inanılmaz. Yazılım pazarı 4.8 trilyon dolarlık bir büyüklüğe sahip. Yazılım ihracatında da belli ülkeler öne çıkmış vaziyette. Örneğin Hindistan uzun yıllar bu işin kaymağını yedi. Halen yıllık yazılım ihracatı 50 milyar dolar seviyesinde. Türkiye ise uzun uğraşlardan sonra 2015 sonu itibarıyla 1 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmış olacak.

Oysa ki Türkiye’nin yazılımda büyük avantajları var. Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, bu avantajlara dikkat çekiyor: “Türkiye’nin liselerden çıkan en parlak öğrencileri yani ‘creme dela creme’ tabir edeceğimiz öğrencileri hâlâ birinci tercih olarak bilgisayar mühendisliğini yazıyor. Dolayısıyla yetişmiş insan kalitemiz muazzam. Zaten bunu uluslararası firmaların üst düzey yöneticileri de kabul ediyor. Hintli yazılımcılara verilen siparişlerle ilgili yaşanan sıkıntılar espri konusu oluyor. Türk gençliğinin bilgisayar alanında iyi bir eğitim aldığını, dil sorunu yaşamadıklarını ve müşteri ile çok kısa sürede iletişim kurabildiklerini vurguluyorlar. Bir de uzun yıllarca büyük teknoloji firmalarının kilit noktalarında Hintliler vardı. Onlar da yazılımda kendi ülkelerine iltimas geçtiler. Oysa şimdi uluslararası firmaların tepe yönetiminde daha çok Türk yönetici görüyoruz. Yani trend değişti. Bize kayan siparişlerde artış sözkonusu.”

Haberin Devamı

1 milyon kişiye iş sağlayacak

Ortam müsait. Büyük bir fırsat var yazılımda. Peki bu fırsatın büyüklüğü ne kadar?

Kendilerine çok ama çok mütevazi bir hedef koyduklarını belirten Doğan Ufuk Güneş, “2023 için 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var. 2015 yılı sonu itibarıyla 1 milyar dolarlık hedefi yakalamış olacağız. Ancak fırsatlar muazzam. Mevcut yazılım pazarı olan 4.8 trilyon doların yüzde 1’ine bile talip olsak aslında 50 milyar doları yakalamak işten değil. 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin sadece yüzde 10’u yazılım sektöründen gelebilir” diyor.

10 milyar dolarlık ihracat hedefinin istihdama katkısı ise 1 milyon kişi olacak. 50 milyar dolarlık ihracata kilitlensek demek ki 5 milyon nitelikli genç yazarlık yaparak bu işten ekmek yiyebilir.

Haberin Devamı

En kaliteli mühendis ordusu Türkiye’de

YASAD olarak Türkiye’yi yazılım ve yüksek teknoloji ürünleri ihracatı yapan global oyuncular arasına sokmanın misyonları olduğunu belirten Doğan Ufuk Güneş, Ankara nezdinde de farkındalık yaratarak Türk yazılım endüstrisini Türkiye’nin öncü sektörlerinden biri haline getirmek istediklerini belirtiyor.

Altyapı iyi. Hepsi okumuş gençler. Tekstili, tarımı küçümsemek olmaz ancak Türkiye’nin bu potansiyelini geliştirmesi önüne çok büyük fırsat pencereleri açabilir. Doğan Ufuk Güneş’in verdiği rakamlar, bunun ulaşılmaz bir hedef olmadığını da gösteriyor:

- 15 bin 858 bilgisayar mühendisi olan Türkiye’nin bu alandaki insan kaynağının kalitesi dünya tarafından kabul ediliyor. Türkiye 7.64’lük bir kalite oranına sahip. Bu oranla 8.11’lik Tayvan, 7.92’lik Hong Kong’a yaklaşabilen nadir ülkelerden birisi. Bu oranın İtalya’da 7.12, Kore de bile 6.40 olduğuna dikkat çekmek lazım.

Haberin Devamı

- Toplam 2 bin 300 yazılım şirketi var. Bu şirketlerin 1.060’ı, Teknoloji Geliştirme Merkezleri’nde kümelenmiş vaziyette. Yaklaşık 100 kadar firma 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştirmeyi başarmış vaziyette. 2013’te ihracat rakamı 690 milyon dolarken, bu yıl 1 milyar dolar yakalanacak.

- İhracat yapılan ülkelere bakıldığında ABD ve Almanya başı çekiyor. Ancak yakın çevrede, Kuzey Afrika’da, Ortadoğu ve Kafkaslar’da da büyük potansiyel mevcut.

- Türkiye’nin genç nüfusu, yeni ürünlere aç, mobil alanda yüksek kullanıcı sayısı büyük avantaj. İnternet kullanıcısı 50 milyonu buldu. Sadece genişbant internet kullanıcı adedi 13 milyonu geçti.

- Uygun lokasyonu ve kültürel uyumluluğu ile Türkiye dış kaynak kullanımı için çok avantajlı. Türkiye’de yazılım hizmetini sağlanan vergi avantajları ile düşük maliyetle temin etmek mümkün.

Yazılımın ‘best seller’ları

Doğan Ufuk Güneş, yazılımda yeni trendleri de şöyle özetledi:

- Akıllı şehir çerçevesindeki akıllı cihaz ve sistemlerden gelen verilerin bulut sistemler üzerinden mobil cihazlarla paylaşılması.

Haberin Devamı

- Mobil işletim sistemlerine yönelik güvenlik uygulamaları.

- Enerji verimliliği, multimedya ve cihazların sürekli bağlı olması gibi alanlarda akıllı ev uygulamaları.

- Önleyici sağlık servisleri.

- Lokasyon temelli mobil uygulamalar.

- Yeşil enerji sistemleri ile entegre son kullanıcı ile etkileşen bina yönetim yazılımları.