Gazete Vatan Logo

3 günlük detoksla yağlarınızdan kurtulun!

Yaza formda bir vücutla girmek isteyenler için zaman gittikçe daralıyor. “Doktor Kardeşlerle Eğlenerek İnteraktif Zayıflama” kitabının yazarları Dr. Yasemin Arslan ve Dt. Şule Arslan diyete başlamadan önce üç günlük detoks ile yağlarınızdan hızlıca kurtulmayı öneriyor. Böylece kilo verme sürecini hızlı şekilde başlatıp sağlıklı ve zinde kalabileceğinizi belirtiyorlar.

3 günlük detoksla yağlarınızdan kurtulun!

Dr. Yasemin Arslan ve Dt. Şule Arslan, ilkbahar, sonbahar gibi mevsim döngülerinde ya da en az yılda bir kere vücudu çeşitli detokslarla arındırıp temizlemeyi tavsiye ediyor. Çünkü vücut aç kaldığında önce kendi yağlarını eritiyor. Böylece yağlarınız enerjiye dönüşüp yanıyor. Başka bir deyişle vücudunuz kendi hastalıklarını, atıklarını temizleyip bitiriyor. Detoksu zayıflama tedavisine başlarken uygulayabileceğiniz gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için de uygulayabilirsiniz.

Beslenme listelerinde gıdaların kalori değerlerini saymanın artık demode bir yöntem olduğuna dikkat çeken Arslan kardeşler, önemli olanın hangi yiyeceği, hangi besinle tükeceğini bilmek olduğunu söylüyor.

Bağırsaklarınızı test edin

Pancar gibi kırmızı; ıspanak, roka gibi koyu yeşil yapraklı yiyecekler dışkınızın rengini değiştirir, siyah ya da kırmızıya dönüştürür. Bu yiyecekleri yedikten sonra 1-1.5 gün içinde dışkınızda renk değişimi görmeniz gerekli. 3-4 gün sonra hala renk değişmiyorsa sindirim sisteminizde bir sorun var demektir.

Haberin Devamı

Yiyecekleri sade tüketin

Yiyecekler mümkün mertebe karışık olarak tüketilmemeli, daha sade olarak tüketilmelidir. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemelisiniz. Birlikte tüketilirlerse sindirimi zorlayacakları için gaz, hazımsızlık gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bir öğünde salata dahil üç çeşidi geçmemelisiniz.

Proteinin yanında sebze yiyin

Et, peynir, balık, yoğurt gibi protein grubu yiyecekler sindirildikten sonra kalın bağırsağınıza girdiği gibi oturur, yerinden kıpırdamazlar. Onları bağırsağınızda ittirecek olan lifli sebzelerdir. Tükettiğiniz sebzelerin proteine oranı her zaman dörtte bir olmalıdır.

Eti öğle yemeğinde tercih edin

Et yemek için en sağlıklı vakit öğlen veya erken yenilen akşam yemeğidir. Bu öğün uyumadan en az 4 saat önce olmalıdır. Böylece vücudunuz geceleyin kendisini yenilerken proteinleri kullanır.

SUYU UNUTMAYIN

Vücut ağırlığınızın her bir kilosuna karşılık günde 30 ml su tüketmeniz gerekiyor. Örneğin 70 kg ağırlığındaysanız 70x0.3= 2.1 lt su = 8 bardak su içmelisiniz.

Haberin Devamı

Buzlu içeceklere dikkat

Midedeki enzimlerin çoğu 37-40 derece arasında çok iyi çalışır. Yemeklerle beraber buzlu kola, ayran, soğuk su içmeyin. Soğuk artışı emzimlerin işleyişini bozar. Bu sebeple sindirim problemleri gaz ve hazımsızlık yaşanır.

Yağlarınızı hızlı yakmak için 10 bin adım atın

Program boyunca her gün 1 saat hafif tempolu yürüyüş yapmanız sağlıklı zayıflama hızınızı artırır. Her gün 10 bin adım atın.

10 dakika yavaş ritimli yürüyüş yaparken, 2 dakika süratli yürüyün. Sonra tekrar 10 dakika yavaş ritimli yürüyüş yaparken, ardından tekrar 2 dakika yüksek ritimle devam edin. İşte en hızlı yağ yakan yürüyüş yöntemi.

İdeal kilonuzu korumak için:

- Et, tavuk ve balığın yanında ekmek, patates, pilav, makarna gibi yiyecekleri ya hiç tüketmeyin ya da çok az tüketin. Yani protein ve karbonhidratları ayırın.

- Her öğünde tek çeşit karbonhidrat yiyin. Çeşitli karbonhidratları aynı öğünde tüketirseniz iştahınız açılır, tekrar yeme isteği doğar.

- Aynı öğünde tek çeşit protein tüketin. Örneğin kırmızı etle yumurtayı, tavukla balığı ya da mercimekle yoğurdu aynı öğünde tüketmeyin.

Haberin Devamı

- Meyvelerinizi yemekten sonra değil, yemekten yarım-1 saat kadar önce tüketin. Böylece vücudunuzun glisemik indeks (şeker) dengesini korumuş olursunuz.

- Çerezlerin içinde en alkali yapıda olan bademdir. Çiğ olarak alır ve yemeden bir gece önce suya koyarsanız daha da sağlıklı olur.

150 GRAM MERCİMEK / 100 GRAM ET

Bir haftada yarım kilo kırmızı et ya da kıyma ve iki kere balık yemeniz vücudunuza almanız gereken hayvansal protein için bol bol yeterlidir. Eğer et sevmiyorsanız ya da vejetaryen besleniyorsanız 150 gram mercimek 100 gram etin yerine geçer.

Detoks Çorbası

Malzeme :

1 adet brokoli, birkaç dal ıspanak, birkaç yaprak kırmızı ve beyaz lahana, 1 havuç, 1 fındık büyüklüğünde taze zencefil, 2 çorba kaşığı süt, biraz deniz tuzu, bir tutam taze maydanoz, bir tutam dereotu, 3 dal taze soğan, 1 limon

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri irice doğrayıp tencereye koyun. Üzerine 1 lt kaynar su ekleyip kapağı kapalı şekilde 20 dakika bekleyin. İçine sütü, zencefili, tuzu, dilerseniz kırmızı ve karabiberi de ekleyip tüm sebzeler yumuşayınca kabaca blenderdan geçirin. Maydanoz, dereotu ve taze soğanı ince kesip çorbanızın üzerine ekleyin. Limon suyuyla tatlandırmayı unutmayın.

Haberin Devamı

3 GÜNLÜK DETOKS

3 günlük bu detoksa isterseniz 5 gün de devam edebilirsiniz.

1. GÜN

Sabah

- Birkaç damla limon damlatılmış bir bardak su

Kahvaltı

- 1-2 bardak çay

- Bir dilim çavdar ekmeği

- 2 dilim keçi peyniri veya 5-6 adet zeytin

- Mevsimine göre sınırsız miktarda nane-maydanoz ya da domates-salatalık kokteyli

Ara öğün

- Bir bardak su

- İnce bir dilim mevsim meyvesi

Öğlen

- Yemekten yarım saat önce 1 bardak su  Izgara, haşlanmış, fırınlanmış, yağsız olarak sote edilmiş ya da en sağlıklısı buharda pişirilmiş nişasta içermeyen sınırsız miktarda sebze

ya da

- 2 dilim esmer ekmek arasında beyaz peynirli, baharatlı, yağsız sebzeli tost (Beyaz peynir elinizin büyüklüğünde olabilir).

- Bir bardak ayran

- Sınırsız miktarda yağ ve hazır sos içermeyen yağsız salata

- Bitki çayı

Ara öğün

- 2 bardak su

- 1 bardak şekersiz bitki çayı

İkindi

- Bir porsiyon mevsim meyvesi

- 1 bardak ekersiz bitki çayı

- Yemekten yarım saat önce

- Bir bardak su

Akşam

- Bir dilim esmer ekmek

- Sınırsız miktarda yağ ve hazır sos içermeyen salata ve mevsim sebzeleri

Gece

- Bir bardak su

- Sınırsız miktarda yeşil sebze veya sebze suyu

Yatmadan önce

- Bir bardak su

- Tüm salatalarınıza elma, üzüm sirkesi ya da limon suyu ekleyebilirsiniz.

- Suyu dilerseniz daha çok içebilirsiniz. Bedeninizin suyla temizlendiğini unutmayın!

2. GÜN

Uyanınca:

- Bir bardak limonlu su

Sabah

- 1 parça peynir

- 3-4 adet zeytin

- 1 dilim ekmek

- 1-4 bardak çay

Ara öğün:

- 1 porsiyon meyve

Öğle:

- Detoks çorbası

- 1 kase yoğurt

- Salata

- 2 dilim ekmek

Veya:

- Susamsız esmer simit

- 1 parça beyaz peynir

- 3-4 adet zeytin

- Bitki çayları

Ara öğün:

- 1 porsiyon meyve

5 çayı:

- Beyaz peynirli, sebzeli

- Yağ içermeyen esmer ekmekten oluşan tost

- 1 bardak çay

Akşam:

- Buğulanmış balık  Salata

Gece:

- Atıştırmalık nişasta içermeyen sebze

3. GÜN

Uyanınca:

- 1 bardak limonlu su

Sabah:

- 3 çorba kaşığı yulaf özü

- 1 bardak süt

Ara:

- 1 porsiyon meyve

Öğle:

- Detoks çorbası

- Bulgur, kinoa, mercimek vb. hububat ve nar içeren mevsim salatası

ya da

- Beyaz peynirli, sebzeli, yağ içermeyen esmer ekmekten oluşan tost.

- 1 bardak ayran

- İstenirse bitki çayları

Ara öğün:

- 2 ceviz

- 5 fındık

- 5 badem

5 çayı:

- 1 porsiyon meyve

Akşam:

- Haşlanmış hindi veya tavuk göğüs eti, salata

Gece:

- Atıştırmalık nişasta içermeyen sebze

Aralarda her birinden 3-4 bardağı geçmemek kaydıyla sınırsız miktarda çeşitli bitki çayları ve tansiyon düşüklüğü veya mide hassasiyeti yoksa sınırsız miktarda limonlu su içilebilir.