Gazete Vatan Logo

Padişah 2.Selim'i de yanlış biliyormuşuz

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Kanuni ve Hürrem’in oğlu 2. Selim’i anlatan Kayı 5 isimli kitabında 2. Selim’in bilinmeyen yönlerini açığa çıkardı. Selim’in İstanbul’da doğan ilk şehzade olduğunu belirten Şimşirgil, Selim’in padişahlığı döneminde içkiye tövbe ettiğini de belirtti.

Padişah 2.Selim'i de yanlış biliyormuşuz

Osmanlı Tarihi ile ilgili yazdığı ‘Kayı’ serileriyle, Osmanlı padişahlarının yaşadığı dönemleri ele alan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, serinin beşinci kitabı Kayı 5’i yayınladı. 2. Selim ile başlayan ve 1. Ahmet dönemiyle sona eren kitapta, Osmanlı’nın çok tartışılan padişahlarından 2. Selim ile ilgili çarpıcı tespitler yer alıyor.

Selim içkiye tövbe etti
Kitapta 2.Selim’in inançlı bir padişah olduğu, Selimiye Camii gibi bir şaheseri yaptırdığı anlatılırken yine Ayasofya’da kapsamlı bir restorasyonunun da bu dönemde yapıldığı, Mekke’de de imarlar yapıldığı yer almaktadır. 2. Selim’in sanılanın aksine içki içmediği belirtilirken, padişahın şehzadeliği döneminde içki içtiği ancak daha sonra tövbe edip ağzına içki sürmediği belirtiliyor.


Selim hamamda ölmedi
Kitapta 2.Selim’in ölümüne dair de bugüne kadar anlatılanların yanlış olduğu belirtiliyor. 2. Selim’in hamamda mermere takılıp düşmesi sonucu başını vurmasıyla öldüğünü belirten Şimşirgil, “Haremde cariye kovalarken öldü diyorlar. Hamamı gören biri bunu nasıl söyler? Hamam dediğiniz yer küçük bir oda kadar bir yer.” derken bu durumu, dönemin tarihçilerinden Peçevi’nin yazdıklarını da kitaba ekleyerek kanıtlıyor. Peçevi Tarihi’nde 2.Selim’in ölmesiyle ilgili “ Padişah hazretleri hamamda halvet yapmak istedi. Sevinç içinde içeriye girdi. Hamam içerisinde gezinirken mübarek ayakları mermere takılarak birdenbire bir yanı üzerine yıkıldı. Hemen hizmetçi ve ağaları onu kaldırıp odasına götürdü. Hekimbaşı gelerek tedaviye başladı. Fakat ateşi yükseldi. Ne yaptılarsa bir yarar sağlamadı. 57 yaşında cennetin en yüksek katına erişti.” şeklinde anlatılmıştır.

Kayı 5’te ayrıca Kanuni sonrası dönemde yapılan seferler, savaşlar ve kültürel hayatta yer alıyor.

Haberin Devamı