Gazete Vatan Logo

Osman Hamdi Bey'e rekor fiyat

Osman Hamdi Bey'e rekor fiyat

Osman Hamdi’ye ait ‘Okuyan Genç Emir’ resmi, dünyaca ünlü İngiliz müzayede evi Sotheby’s’den satışa çıkarıldı. 24 Nisan’da yapılacak müzayedede resim 3 milyon sterlin satış fiyatıyla görücüye çıkacak. Müzayede evi resmin 3 ile 5 milyon sterlin arasında alıcı bulmasını bekliyor.

DÜNYANIN en ünlü müzayede evleri arasında gösterilen Sotheby’s’de Türk rüzgarı esiyor. Müzayede evi, 24 Nisan’daki müzayedede ‘Oryantalist’ eserler adıyla toplam 33 parça resimi sanatsereverlerle buluşturacak. Bunlardan 5’i Türkiye bağlantılı. Çünkü bu 5 eser ya Türk ressamlar tarafından yapılmış ya da Türkiye’de bulunan motifler kullanılarak yapılmış.

Gizemli resme ilgi büyük

5 eser içinde en dikkat çekici olanı, Osman Hamdi Bey’e ait ‘Okuyan Genç Emir’ resmi. Ressam tarafından 1878 yılında yapılan resim için biçilen fiyat ise 3 ile 5 milyon Sterlin olarak gösteriliyor. Bir başka ifadeyle fiyatı 9 milyon TL ile 15 milyon TL arasında değişiyor. Bu resim, 33 oryantalist eser arasında en pahalı olarak dikkati çekerken sanat dünyasında bu resimle ilgili ilginç bir hikaye de anlatılıyor. Rivayete göre, resimde bulunan ‘Genç Emir’in vücudu bir kadına ait. Yüzü ise Osman Hamdi Bey’in.

Hepsi birbirinden değerli

33 eser arasındaki en pahalı ikinci eser de Ayvazovski’nin “Ortaköyde Gün Batımı”. 1856’da yapılan esere biçilen değer ise 1,2 milyon-1,8 milyon sterlin arasında. Diğer üç eser ise Fausto Zonaro’nun “Boğaziçi’nde İki Manzara” (60-80 bin sterlin), Amedee Rosier’in İstanbul’u (30-50 bin sterlin) ve Theodros Ralli’nin ‘Cami İçinde’ (200-300 bin sterlin) eserleri.

Modern Türk sanatı görücüye çıkıyor

Dünyaca ünlü İngiliz müzayede evi Sotheby’s, 26 Nisan’da da Modern Türk Sanatı konulu bir müzayede düzenleyecek. Son dönemde Türk çağdaş sanatına damgasını vurmuş 90 eserin açık artırma usulüyle satılacağı müzayedede satışa çıkacak olan eserler bugün İstanbul Ortaköy’deki Esma Sultan Yalısı’nda sergileniyor. Müzayedenin en ön plana çıkacak olan eserinin Nejad Melih Devrim’e ait “Soyut Kompozisyon” adlı resmi olması bekleniyor. Sotheby’s tarafından bu eser için belirlenen tahmini fiyat aralığı 250-350 bin pound arasında. Müzayede kataloğunda geniş bir şekilde tanıtılan Taner Ceylan’ın “Ten Kafesi” isimli eserinin satışının da açık artırmada büyük çekişmeye sahne olması bekleniyor. Ceylan’ın bir kadının kendi vücuduna hapsolmasını resmeden eseri için tahmin edilen fiyat aralığı 100-150 bin sterlin dolayında... (VATAN DIŞ HABERLER)

Haberin Devamı