Gazete Vatan Logo

Padişah hastalığı tehdit ediyor

Eklemlerde aniden gelişen ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyetle kendini gösteren gut hastalığı tedavi edilmediğinde eklemlerde kalıcı hasardan böbrek yetmezliğine kadar birçok ağır hastalığa neden olabiliyor. Hastalığın bir çok kişi tarafından bilinmediğini belirten Türkiye Romatoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Pof. Dr. Süleyman Özbek, 22 Mayıs Gut Farkındalık Günü kapsamında ‘Geç Olmasın Gut Olmasın’ projesini anlattı.

Padişah hastalığı tehdit ediyor

Padişah Hastalığı ya da Hastalıkların Kralı olarak bilinen Gut Hastalığı’nın genç erkeklerde en sık karşılaşılan romatizmal hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özbek, “Kırmızı et, sakatat, deniz ürünleri gibi bazı yiyecekler pürinlerin vücutta ürik asit haline dönüşmesine neden olarak gut hastalığına yol açabiliyor. Özellikle fazla miktarda alkol tüketilmesi, mayalı içecekler gibi besinler ürik asit seviyesini artırarak hastalığa davetiye çıkarabiliyor” dedi.

Ayak başparmağı

Gut hastalığının eklemlerde aniden gelişen ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyetle kendini gösterdiğini ve ağrının ilk olarak ayak başparmağında başladığını belirten Özbek, bu hastalığın ataklar şeklinde seyrettiğinin altını çizdi. Özbek, “Akut gut atağı, genellikle sabaha doğru ayak başparmağın ekleminde dayanılmaz, tahammülsüz şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve ısı artışıyla başlıyor. Eklemdeki ağrı ve hassasiyet o kadar şiddetli oluyor ki kişi ayağının üzerine basamıyor hatta çorap, ayakkabı dahi giyemiyor. Atağın görüldüğü ilk gün ağrı zamanla daha da şiddetlenir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Erken tanı için

Gut hastalığının şeker, kolesterol, trigliserit yüksekliği, hipertansiyon, aterosklerotik kalp hastalığı, obezite gibi diğer rahatsızlıkla birlikte görülebileceğini de belirten Prof. Dr. Süleyman Özbek, erken tanı için herkesin yılda en az bir kez serum ürik asit değerlerini ölçtürmesi gerektiğini vurguladı.