Gazete Vatan Logo

Saç ekimi estetiği nedir?

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Dr. Muba (Op. Dr. Mbaraka Ljohiy), saç ekimi operasyonu ve teknikleri hakkında bilgi verdi.

Saç ekimi estetiği nedir?

Saç tellerinde yaşamsal döngü; büyüme-dinlenme ve dökülme dönemlerinden oluşmaktadır. Ortalama olarak her gün 100-150 adet saç teli dökülür ve bunların yerine yeni saç telleri çıkar. Kadınlarda da erkeklerde de saç dökülmesi ve yeniden saç çıkması açısından böyle bir uyum mevcuttur. Bu tamamen doğal olarak kabul edilen bir saç yenilenme sürecidir. Eğer saçın dökülme ve çıkma döngüsünde bir dengesizlik veya bozukluk olursa (dökülme daha fazla olursa) saç seyrekleşmesi ve sonrasında da kellik ortaya çıkar.

Saç tellerinin dökülme-yeniden çıkma dengesin bozulmasına etken faktörler ani ve şiddetli stres, psikolojik rahatsızlık, kronik organ rahatsızlıkları, bağ dokusu hastalıkları, beslenme yetersizlikleri, ilaç kullanımı, fiziksel travma ve hormon dengesizlikleri, sadece saç tellerini etkilediği düşünülen otoimmun-psikolojik rahatsızlıklar (örn.alopesi areata), kimyasal maddeler, kemoterapi, radyoterapi sonrası oluşan saç dökülmeleri, saçlı derinin yara ve enfeksiyonları olarak sayılabilmektedir.

Haberin Devamı

Androgenik-genetik saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen en yaygın sürekli saç kaybı biçimidir. Genetik nedenli androgen duyarlılığı başın her yerinde etkili değildir. İki kulak arasındaki saç kısmı “kalıcı saç” olarak tanımlanır, bu saç foliküllerinin DHT’ye karşı genetik nedenli bir duyarlılığı yoktur ve varlıklarını yaşam boyunca sürdürürler. Bu nedenle hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, tüm saç ekimleri sırasında buradaki kalıcı kökler kullanılarak ekilen saçların dökülme sorunu da giderilmiş olur. Erkek tipi saç dökülmesi, kadınlardaki saç dökülmelerinin de en sık nedenidir.

FUE saç ekimi nedir?

Özel tasarlanmış mikro motor yöntem ile donör bölgedeki sağlıklı kıl foliküler (greftleri) üniteleri çıkarılır. Kıl folikülünü yerleştirmek için açılan delikler klasik saç ekimindekilere göre daha küçüktür. Bu teknikle santimetre kareye 40-50 saç kılı olmak üzere saçlar daha sık şekilde ekilebilir. Operasyon lokal anestezi ve sedasyon altında yapılabilir. Uyuşturulma gerçekleştikten sonra saç kökleri, ucu 1 mm’den biraz daha küçük bir alet yardımıyla teker teker ayrıştırılır. Ayrıştırılan saç kökleri özel bir sıvı içerisinde bekletilerek saç ekimi başlayana kadar sağlıklı kalmaları sağlanır. Alım işlemi tamamlandıktan sonra, saç ekimi gerçekleştirilecek alanda, önce lokal anestezi ile uyuşturma yapılır, sonra da çizik şeklinde belli belirsiz yerler oluşturulur ve saç kökleri bu çiziklere tek tek nakledilir. Kıl folikülleri sadece başın arka kısmından değil vücudun ve başın her yerinden alınabilir. Herhangi bir kesi ve dikiş yoktur.

Haberin Devamı

Saç ekiminde dikkat edilmesi gerekenler

Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın saç nakli sırasında uygulanan özen, ekibin tecrübesi, ortamın sterilliği ve genel tababet ve etik kurallarına uyulması son derece önemlidir. Bu nedenle bu tür işlemler plastik cerrahlar gibi bu konunun uzmanları tarafından planlanmalı ve hastane ortamında yapılmalıdır. Doğal ve başarılı bir sonuç için; gelişmiş teknoloji, plastik cerrah önderliğinde uzman ve sadece saç nakli konusunda eğitim almış yardımcılardan oluşan bir ekip, hastane koşullarında yapılan steril işlemler yapılmalıdır.

Haberin Devamı