Gazete Vatan Logo

Yeni 'kaçak'lara imar affı yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “31 Aralık 2017’den önce yapılmış kaçak yapılar İmar Barışı’ndan faydalanacak. Bu tarihten sonra yapılan kaçak yapılara ise af yok” dedi.

Yeni 'kaçak'lara imar affı yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İmar Barışı’nın sadece 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları ilgilendirdiğini söyledi. 5 yıl önce gayrimenkul ve inşaat sektörünü teşvik etmek üzere yola çıkan Sign of the City Awards (SotCA) töreni önceki akşam Hilton İstanbul Bomonti’de gerçekleşti. Ödül törenine katılan Bakan Kurum, “Bu yarışmayı düzenleyen başta Demirören Medya grubu olmak üzere tüm jüri üyelerimize, firmalarımıza, mimarlarımıza, markalarımıza, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bakanlık olarak yaptıkları çalışmalardan bahseden Kurum, “İmar Barışı 31 Aralık 2017’den önce yapılmış yapıları içeriyor. Bugünlerde yapılan kaçak yapıları ilgilendirmiyor. Bu yapıların olmasına veya şehirlerin siluetini bozmasına müsaade etmeyeceğiz. 8.5 milyonun üzerinde bir talep geldi. Bu talep karşısında biz de duyarsız kalmadık ve tarihi 31 Aralık 2018’a kadar uzattık. Diğer bir projemiz yine hazineye ait arazilerin kiralanması ve satışı. Bunlara ilişkin de ilk önce kiralanmış arazileri ecrimisil bedeli üzerinin yarısından 10 yıllık bedelle kiralayarak vatandaşımızın 10 yılın sonunda bunları satın almasının önünü açtık. Bu sayede tarımın önünü açmış olduk” dedi.

Haberin Devamı

İklim değişikliğine plan

Kurum, iklim değişikliği konusunun gündemlerinde olduğunu dile getirerek, başta Karadeniz ve İstanbul olmak üzere tüm illeri kapsayacak eylem planı hazırladıklarını kaydetti.

39 eylemle 100 günlük plana girdiklerini belirten Kurum, “Bu eylem planları içinde tüm sektörleri ilgilendiren hem şehircilik anlamında hem de çevre anlamında birçok eylemimiz var. Katı atık, atık su tesisleri, içme suyu altyapısı, kanalizasyon altyapısı. İlk yüz günlük eylem planında 18 ilde 33 bahçe yapıyoruz. İkinci ve üçüncü yüz günlük planlarda her ilimizde en az bir tane olacak şekilde Millet Bahçesi yapacağız” dedi. Kurum şöyle konuştu:

“Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik savaş içerisinde bazı şeyleri de gözden geçirmemiz gerekiyordu. Bu savaş noktasında bizim de gereksiz gördüğümüz, başlamış ama çok ilerlememiş, yapmasına şu an için çok acil ihtiyaç olmayan işlerin tasfiye edilmesi kararını aldık. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile, AK Parti iktidarında 2003’ten bu yana yaklaşık 840 bin konut ürettik. Bu konutları alan vatandaşlarımıza da TEFE, TÜFE artışıyla satış yaptık. Bu artışların da yüzde 8, 10 ve 12’yi geçmeyecek şekilde düzenlemesini yaptık.”

Haberin Devamı

Yurtdışı tanıtım önemli

Kurum, sonrasında otopark yönetmeliğini çıkardıklarını hatırlatarak, büyükşehirlerde her daireye bir otopark yapılmasını içeren bir düzenleme yaptıklarını söyledi. Düzenlemenin sadece bununla kalmadığını da ifade eden Kurum, “park et-devam et” uygulamasıyla imar planlarında otopark zorunluluğunu getirdiklerine dikkati çekti. Şehir merkezinde kamu alanlarının altına otopark yapabilme imkanını getirdikleri bilgisini veren Kurum, bunun büyükşehirlerdeki otopark ihtiyacını karşılayacak önemli bir adım olduğunu kaydetti.

Kurum, “Demirören Medya’nın girişimleriyle Şubat 2019’da Almanya’nın Essen kentinde gerçekleştirilecek Evim Türkiye gibi yurtdışında ülkemizi tanıtan fuarlar, organizasyonlar yapmamız önem arz ediyor. Bu sadece sektörümüzü değil ülkemizdeki tüm sektörleri ilgilendiriyor. Oradaki tanıtımda sıcak satış olmasa da bu tanıtımlar bize ve sektörümüze olumlu bir şekilde yansır. Tüm sektör temsilcilerini Evim Türkiye fuarına katılıma davet ediyorum” dedi.

Haberin Devamı

'Evim Türkiye ile 200 sektöre hareket gelecek'

Demirören Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Türkiye’nin son yıllarda altyapı yatırımları ve inşaat projeleriyle önemli yol kat ettiğini belirtti. Soysal, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde inşaat sektörü 2017 yılında öncelikli desteklenen sektör seçilmişti. Bu sayede 2018 yılında da inşaat sektörü iktisadi faaliyetler ve iç piyasa ekonomisinin canlandırılmasında lokomotif görevi görmeye devam etti. Bugün inşaat sektöründe faaliyet gösteren pek çok kuruluş, sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da büyük ölçekli ve iftiharla anılan projelere imza atıyor. Büyükşehirlerimizde sürmekte olan kentsel dönüşüm faaliyetleri ise vatandaşlarımızın daha nitelikli yapılara kavuşmasına, standartları daha yüksek bir yaşam sürmesine olanak tanıyor. Bu noktada Sign of The City Awards ve benzeri girişimlerin önemi çok büyük.”

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın katkılarıyla ve İstexpo işbirliği ile 8-9 ve 10 Şubat tarihlerinde Almanya’nın Essen şehrinde düzenlenecek ‘Evim Türkiye’ fuarından da bahseden Soysal, “Bildiğiniz gibi Avrupa’da yaşayan yaklaşık 4 milyon vatandaşımız var. Her yaz Türkiye’ye geldiklerinde, konut yatırımlarında hatırı sayılır bir hareketlilik yarattığını gözlemlediğimiz bu vatandaşlarımıza özel bir fuar projesini hayata geçireceğiz. İnanıyorum ki, ‘Evim Türkiye’, sadece inşaat sektörünü değil, bağlı 200 sektörü de harekete geçirecek bir organizasyon olacak” ifadelerini kullandı.

Yoğun katılım

Yoğun bir katılıma sahne olan Sign of the City Awards töreninde, siyaset, iş ve medya dünyasından şu isimler yer aldı:

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Çevre, Şehir ve Kültürden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Demirören Medya İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, LineaDecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, Emlak Konut Genel Müdürü Hakan Gedikli, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Teknik Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, JLL Ülke Başkanı Avi Alkaş, Schindler Genel Müdürü Zafer Kabadayı, Tahincioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Kütahya Porselen ve NG Sapanca Otelleri’nin

Yönetim Kurulu Üyesi Erkan Güral, DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, İnvest İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, Seba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli, Demirören Medya Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Emrah Kurtoğlu, Demirören Medya Gazete Reklam Satış Grup Başkanı Gürcan Korkmaz, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mete Belovacıklı, Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Salih Zeki Sarıdanişmet, Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Gökçe Aytulu, Hürriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Deniz Sipahi, Hürriyet yazarlarından Sedat Ergin, Yalçın Bayer...

İBB’ye özel ödül

SotCA’ya bu yıl Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Belgrad gibi lokasyonlardan da başvuru yapıldı. İnşaat ve gayrimenkul sektörü için adeta bir laboratuvara dönüşen, sektörü geliştiren dünya metropolleri içinde adından söz ettiren İstanbul, gecede özel bir ödül aldı. Sign of the City Awards 5. Yıl Özel Ödülü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi. Ödülü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal’a Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum takdim etti.

Ödüle giden yol

Yüksek Mimar ve Kent Tasarımcısı Prof. Dr. Güzin Konuk, World Architecture Community Kurucu Başkanı Prof. Dr. Suha Özkan eş başkanlığında toplanan 18 kişilik jüri toplamda 5 ana kategoride 25 başlıkta 61 kurum ve kuruluştan gelen 120 başvuruyu inceledi. Stratejik ortaklığını EY Türkiye’nin yaptığı tören Lineadecor proje ortaklığında, Schindler Asansör’ün platin sponsorluğu ve Emlak Konut’un katkılarıyla gerçekleşti.

Kaynak: Milliyet