Gazete Vatan Logo

3 yıl sonra cari fazla

Ekonominin soğumasına paralel ithalatın azalması ve turizm gelirindeki artışla cari işlemler dengesi Ağustos’ta 2.6 milyar dolar fazla verdi.

3 yıl sonra cari fazla

Cari işlemler dengesi, Ağustos’ta TL’deki değer kaybı, ekonomideki yavaşlamaya paralel ithalatın azalması ve turizm gelirlerindeki artışın etkisiyle 3 yıl aradan sonra ilk kez cari fazla verdi.

Merkez Bankası’nın verilerine göre, Türkiye’nin cari işlemler hesabı, Ağustos’ta

2 milyar 592 milyon dolar fazla verdi. 12 aylık cari işlemler açığı 54.64 milyar dolardan Ağustos’ta 51.13 milyar dolara geriledi. Türkiye ekonomisi en son Eylül 2015’te 218 milyon dolar cari fazla vermişti.

Halk Yatırım notunda dış açıktaki sert düşüş, bavul ticareti ve taşımacılık gelirlerinde iyileşme, güçlü turizm gelirleri, doğrudan yatırımlarla ilgili kar transferlerinin azalışta olmasının cari fazlayı desteklediği, etkilemeye devam ettiği belirtildi.

Notta, “Eylül’de de ilk tahminlerimiz, aylık cari fazlanın devam edeceği öngörüsüyle, yıllık açığın 45 milyar dolar seviyesine düşüşünü hızlandırabileceği yönünde” denildi.

İç talepte zayıflama sürecek

CapItal Economics Ekonomisti Jason Tuvey, ithalattaki düşüşün Ağustos’ta TL’deki sert değer kaybı ve finansal koşullardaki sıkılaşmanın ardından iç talepteki zayıflamaya işaret ettiğini söyleyerek, “İç talep zayıflamaya ve ithalatı baskılamaya devam edecek. Atıl kapasitenin kullanılmaya başlanmasıyla zayıf TL’nin de desteğiyle ihracat toparlanacak” dedi.

Haberin Devamı