Gazete Vatan Logo

‘Cezaevleri dolmuş diye af çıkarılmaz’

MHP’nin teklifiyle ilgili “Af tartışmasında ölçümüz mahşeri vicdan. Siyasi rant elde etmeyi düşünemeyiz” mesajı veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adalet Bakanı’na çalışma yapılması talimatı verdiğini açıkladı

‘Cezaevleri dolmuş diye af çıkarılmaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kızılcahamam’daki AK Parti 27. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın kapanışında, MHP’nin bazı cezalarda indirim öngören teklifiyle ilgili de konuştu. “AK Parti siyaseti; sadece akıl, sadece proje, sadece hizmet değil, aynı zamanda vicdan siyasetidir. Bir işin doğruluğunu, yanlışlığını anlamanın en güzel yolu dönüp onu kendi vicdan terazimizde tartmaktır” diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

Rahşan affını hatırlattı

Son günlerde birtakım tartışmalara, birtakım tekliflere şahit oluyoruz. Af meselesinden çocuk istismarına geniş bir yelpazeye yayılan bu tartışma konularında AK Parti olarak bizim öncelikli ölçümüz mahşeri vicdandır. Şu veya bu kesimin şu veya bu şahsın çıkarına ama milletimizin ortak hissiyatına aykını hiçbir iş bizim için makbul değildir. Geçmişte çok aflar çıkarıldı. Ha ‘bu affı çıkarır da bundan ne kadar siyasi rant elde ederiz.’ Arkadaşlar biz böyle düşünemeyiz. Geçmişte bunları gördük. Rahşan affında gördük, ondan önce gördük, hepsinde gördük. Biz aynı şekilde adım atamayız.

Haberin Devamı

‘Talimat verdim’

Ölçü belli. Bu ölçüye göre biz talimatımızı başta Adalet Bakanımız olmak üzere kendilerine verdik. Çalışmalarınızı yapın, yapılabilecek ki onu af olarak değerlendirmeyi kendimiz için zul adlederiz. Yapılabilecek bir şey varsa bunu en geniş anlamda siz de çalışmalarınızı yapın ve o çalışmalardan sonra bu konuda ne gibi bir adım atarız buna bakalım.

‘Yanlışa düşmeyeceğiz’

Efendim cezaevleri dolmuş, cezaevlerini boşaltmak için af çıkarılmaz. o zaman adama sorarlar bu cezaevlerini niye yaptınız veya niye var? Adaleti tesis hukukla olur, anlık ayaküstü düzenlemelerle değil. Adaletin tesisi faklıdır o hukuktur, yasal düzenleme de değildir. Hukuk hakların sahibine iadesidir. Biz bunu korumaya mecburuz. Gündemimize gelen konularda önce vicdan terazimizde tartmadan alelacele kararlar vermeyeceğiz. Geçmişte milletimizin vicdanını yaralayan yanlışlara biz düşmeyeceğiz. Tüm arkadaşlarım bu konuda müsterih olsun.

Kılıçdaroğlu’na: Ne millisin ne yerlisin
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti olarak son yıllarda siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan pekçok sınamayla karşılaştıklarını anlatırken, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu sert sözlerle eleştirdi: ‘Bu süreçte bizi ençok üzen, bu ülkede siyasi alternatif konumunda bulunması gereken bir partinin, her defasında Türk milletinin düşmanlarıyla aynı safta yer almış olmasıdır.’ “Ülkemizi FETÖ’cülerin tuzaklarıdan kurtarmak için mücadeleye girişiyoruz CHP’yi onların saflarında görüyoruz” ifadesini kullanan Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun 15 Temmuz gecesi yaptıklarını anlatarak, şöyle konuştu:
‘Boyunun ölçüsünü alacak’
Ondan sonra utanmadan benim bu işlerle alakam yok diyor. Ya hepsi kayıtlarda var. Sen böyle bir adamsın. Korkaksın, ürkeksin. Ne millisin ne yerlisin. Türkiye ekonomik bağımsızlığına yönelik saldırıya karşı tarihi bir mücadele veriyor. Peki anamuhalefet partisi ne yapıyor? Safını ülkesinin değil karşı tarafın yanında belirleyerek olmadık hezeyanlarla ortalığı karıştırmaya çalışıyor. Milletin geleceğine umutla bakmaya ihtiyacı duyduğu dönemde umut cellatlığı yapmanın adı olsa olsa alçaklıktır. Bu parti mevcut zihniyetiyle, Türkiye’yi geriye götürmeyi hedefliyor. 2019 seçimlerinde CHP’nin bir kez daha boyunun ölçüsünü alacağına inanıyorum. İstismar siyasetinin ömrü dolmuştur, dönem hizmet siyasetinin yükseliş dönemidir.
Seçim startı
Cumhurbaşkanı Erodğan, “Bu toplantımızı mart seçimlerinin bir startı bir başlangıcı olarak kabul ediyorum. Sadece bu sürecin her aşamasını yakından takip edeceğimin bilinmesini istiyorum. Seçim gününe kadar hiçbir ihmale, hataya, yanlışa yer vermeyecek bir çalışma yürütülmesini sağlamak için elimden gelen gayreti göstereceğim. Sizlerden aynı kararlılığı hassasiyeti bekliyorum. Bugüne kadar bu kardeşinizi mahçup etmediniz bu seçimde de mahçup etmeyeceğinize inanıyorum” dedi.
İsmet İnönü eleştirisi
1948-1951 yılları arasında yürürlüğe konan ABD kaynaklı ekonomik yardım paketi ‘Marshall yardımları’nı hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda İsmet İnönü’yü eleştirdi: Ülkemizin başına IMF musibetini saran CHP’nin geçmişi daha vahim siyasi ve ekonomik sabıkalarla doludur. Marshall yardımının öncülerinden bir tanesi de İnönü’dür. İnönü’nün o işe bağlılığı o kadar ileridir ki (İnönü’nün bir fotoğrafını gösterek) Elindeki bayrak Türk bayrağı değil. Elindeki bayrak Amerika. Ya bunların geçmişi hep böyle. Bunu elinde niye taşıyor? Bu bir teşekkürname. İnönü’nün ülkenin başında bulunduğu dönemde ABD yardımları bahane edilerek, tüm stratejik savunma sanayi projelerimiz iptal edilmiş, araştırma geliştirme ve üretim faaliyetleri durdurulmuş fabrikalarımızın kapısına kilit vurulmuştur. (İnönü dönemine ilişkin gazete küpürleri göstererek) Bay Kemal hatırlatayım diye gösteriyorum. İşte bu utanç verici mirasın sahibi CHP, bugün çıkmış bizi IMF’le şununla bununla suçluyor. Önce siz kendi geçmişinizdeki lekeleri temizleyin.

Haberin Devamı