Gazete Vatan Logo

Çocuklarda geçmeyen karın ağrısının sebebi bu olabilir

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri karın ağrısıdır.Ancak bu ağrılar bazen düşündüğümüz kadar masum olmayabilir. Saatlerce geçmeyen karın ağrısı,mide bulantısı, iştahsızlık… Çocuğunuzda bu belirtileri bir arada gözlemliyorsanız, apandisit ile karşı karşıya olabilirsiniz. Genel Cerrahi Uzmanı Abdülkerim Özakay, çocuklarda apandisit ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Çocuklarda geçmeyen karın ağrısının sebebi bu olabilir

Apandisit karnın alt kısmında bulunan appendix denilen kör bağırsağın iltihaplanmasıdır. Bir ucu kapalı diğer ucu bağırsağa açık bir uzantı olarak tanımlanabilir.Bir ucunun açık olması nedeniyle iltihaplanmalara oldukça müsaittir. İltihap sonucu appendix şişmeye başlar.

Normalde karnın sağ alt kısmında bulunurken farklı konumlarda da görülebilmesi mümkündür.Yaklaşık 9-10 cm uzunluğundadır fakat çocuklarda appendix uzunluğu daha fazladır.

Apandisit kimlerde görülür?

Apandisit her yaş grubunda görülebilmekle beraber genel olarak 6-10 yaş arası çocuklarda görülür. 2 yaşından küçük çocuklarda ise hastalığın görülme oranı yüzde 2 gibi düşük bir oranda seyretmektedir.

Apandisitin belirtileri

Apandisit sıklıkla göbek çevresindeki ağrıyla kendini göstermeye başlar. Ağrıları mide bulantısı, kusma, iştahsızlık gibi şikayetler takip eder. Birkaç saat içerisinde ağrı karnın sağ tarafına yerleşir. Bununla beraber çocuklar, hareket etmekten ve ayakta durmaktan kaçınmaya başlar.

Ne zaman doktora başvurmak gerekir?

Haberin Devamı

Apandisit ağrısından şüphelenen kişilerin geçmeyen ağrılarla beraber kusma, iştahsızlık, karın bölgesinde hassasiyet gibi belirtileri varsa acilen doktora başvurmaları gerekmektedir.

Tanı nasıl konur?

Apandisit olan çocukların fiziki muayenesinde karnın sağ alt tarafına bastırıldığında ağrı ve hassasiyet olur. Ayrıca kan tahlili yapılarak lökositlerinde artma görülüyorsa çocuk için apandisit tanısı konulabilir.En doğru sonuca ise batın ultrasonu ile ulaşılır. Apandisit % 95 oranında bu şekilde tespit edilir.

Kesin tedavi için…

Özellikle çocukluk döneminde görülen hastalığın ilaçla tedavisi mümkün olmayabilir. Tedavi iltihaplanmış appendixin cerrahi müdahaleyle çıkarılmasıyla sağlanır. Hastanın laparoskopik (kapalı) veya açık appendektomi yöntemiyle ameliyatı yapılarak appendix alınır. Çocuklar genel olarak ameliyattan 3 gün sonra taburcu olur,günlük hayatlarına dönmeleri ise 10 gün sonrasında mümkündür.

Ailelerin yapması gerekenler

Karın ağrısı olan çocuğa doktora başvurmadan ağrı kesici verilmemeli,

Haberin Devamı

Yemek yemesi için ısrarcı olunmamalı,

Az miktarda sıvı tüketmesi sağlanmalı,

Geçmeyen karın ağrısında mutlaka doktora başvurulmalı.