Gazete Vatan Logo

Stoklar bitene kadar zam yapmayacağız

TL’deki değer kaybı birçok üründe yaklaşık yüzde 40’lara varan zamlara neden olurken, kategori mağazaları yöneticileri, büyük stokları sayesinde bu zam oranını çekmecede tutabildiklerini belirttiler. “Stoklar eriyene kadar elimizden geleni yapacağız” dediler

Stoklar bitene kadar zam yapmayacağız

Kategori Mağazacılığı Derneği’nin (KMD) üyeleri, 2 Ekim’de 5’incisini düzenleyecekleri ‘Perakende Teknolojileri Konferansı’ öncesi Başkan Yenal Gökyıldırım başkanlığında bir araya geldi. KMD üyelerinin 6 bin satış noktasında 165 bin istihdamla 82.5 milyar TL’lik ciro yarattığını belirten Gökyıldırım, son dönemde yaşanan TL’deki değer kaybı ve AVM kiralarının güncel kur üzerinden hesaplanması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Sepet değeri düşüyor

En büyük avantajlarının büyük stoklarla çalışmak olduğunu anlatan Gökyıldırım, “Bu sayede kur artışı nedeniyle yüzde 40’a varan fiyat artışı olması gerekirken biz bunları etiketlere yansıtmadık. Şu an stoğumuzdaki ürünleri satıyoruz. Bu ürünler bitene kadar elimizden geleni yapacağız. Ayrıca artık birçok ürün Türkiye’de üretiliyor. Fakat burada üretilmesi de fiyatın artmayacağı anlamına gelmiyor” dedi. Kurun henüz doğru noktaya oturmadığını da ifade eden Gökyıldırım, “Bu doğru nokta nedir bizim için? ‘Dolar 4 TL, euro 5 TL olursa doğru nokta’ diyebiliriz. İşe bunu zaman gösterecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

Her yıl Türkiye’de 600 bin evlilik, 160 bin boşanma, 2.5 milyon köyden kente göç olduğunu, 17 milyon öğrencinin bulunduğunu ve bunların 7 milyonunun üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen Gökyıldırım, bu dinamikler çerçevesinde alışverişlerin bitmediğini, ihtiyaçların bir şekilde karşılandığını belirtti. Gökyıldırım, şunları kaydetti: “Bu yıl Eylül ayı alışverişleri geçtiğimiz yılla paralel ilerliyor. Müşteri sayımızda sıkıntı yok ama sepet değeri düşüyor. Fiyatlar yansıyınca o zaman farklılıklar görülebilir. Tabii yerli ürünlere ilgi artışı fark ediliyor.”

TAKSİT OLMALI

Diğer bir sorunlarının kredi kartlarına getirilen taksit sınırlaması olduğunu söyleyen Yenal Gökyıldırım, “Taksite ihtiyaç var. Taksiti kaldırmak bu ihtiyacı ortadan kaldırmıyor. Tüketici senet gibi başka kanallara yöneliyor. Kayıt dışılık artıyor. Modern enstrümanların kullanılması gerekiyor” dedi.

İSTİHDAM TEŞVİKİ DEVAM ETMELİ

personel giderinin kira kadar önemli olduğunu, genel giderler içinde yaklaşık yüzde 40’ın personele harcandığını söyleyen Koçtaş Genel Müdürü Önder Özpamukçu, “Orada da bir kayıp yaşamak istemiyoruz. Bu yıl da teşviklerin devam etmesini ve Eylül sonuna kadar açıklanmasını bekliyoruz. Yıllık planımızı ona göre yapacağız. Kimse eleman çıkarmak istemiyor. Kazandıklarımızı da vermek istemiyoruz. Dokunacağımız en son alan o olmalı. O bakımdan çalışanlarımıza sahip çıkmak çok önemli” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

DÖVİZLE BORCU BİTEN AVM TL’YE GEÇSİN

“AVM’ler bizim iş ortağımız” diyen Yenal Gökyıldırım, “Kur sorununu birlikte çözmeliyiz. Bazı AVM’lerin döviz ile borcu var. Borcu bitenler bir an önce TL ile işlem yapmalı. Borcu bitmeyenler için de KGF benzeri bir sistem kurulmalı ki sektör faaliyetlerini sürdürebilsin” dedi. Güncel döviz kuru ile kiranın sadece AVM’lerdeki perakendecilerin değil cadde mağazalarının da önemli sorunu olduğunu anlatan Önder Özpamukçu da şunları kaydetti: “2005’ten beri AVM’lere yatırım süreci içindeyiz. Büyük yatırımlar genelde döviz kredisiyle yapıldı. Bunların bazılarında bu borçlar tüketildi. Ancak yine de dövizle kiraya devam edebiliyor. Cadde mağazasında da bu anlayış var. Bundan vazgeçilmeli. Kazançlar TL iken harcamalar da TL olmalı. Bu durumun geçici olmasını ve fırsat olarak kalıcı çözümler sağlamasını umuyoruz.”

Haberin Devamı