Gazete Vatan Logo

Üzümün izinde bağbozumu rotası

Şarap Tanrısı, Dionysos’un yaşadığı topraklarda bağbozumu başladı. Trakya ve Ege’deki üzüm bağlarında eylül’de başlayan bu tatlı telaş ekimin üçüncü haftasına kadar sürecek.

Üzümün izinde  bağbozumu rotası

Tekirdağ Bölgesi

Şato Nuzun Bağları

Marmara Ereğlisi yakınlarındaki Çeşmeli Köyü’nde bulunan Şato Nuzun bağlarında bağbozumu hafta sonu saat 14 ve 16’da iki farklı seans halinde gezilebiliyor. Bu süreçte bağlar dolaşılıp üzüm salkımları tanıtılıyor, üzümlerin tadına bakan ziyaretçilere teruar hakkında bilgi veriliyor.

Barel Bağları ve bağ evi

Bağbozumu döneminde Barel Bağları’ndaki üzümler sabahın ilk ışıklarında elle salkım salkım hasat ediliyor ve hiç beklemeden bağların içinde bulunan işletmeye alınıyor. Ziyaretçiler rezervasyonla saat 11-18 arasında bağbozumuna eşlik edip, Barel bağevinde şarap tadımına katılıp leziz yemeklerden tadabilir.

Umurbey Bağları

Tekirdağ’ı 12 km geçtikten sonra sizi Umurbey bağları karşılayacak. Bağbozumu sırasında sabah 8’den akşam 18’e kadar şarapseverleri bağlara kabul ediyor ve bağbozumuna katılmalarına izin veriyorlar.

Umurbey’in meşhur beyaz şaraplarını özellikle de Umurbey ile özdeşleşmiş Sauvignon Blanc’ı tatmadan dönmeyin.

Barbare Bağları ve Barbaros Bağ Evi

Haberin Devamı

Tekirdağ Yazır Köyü’ndeki Barbare Bağları içinde yer alan üretimhane ve mahzenin yanı sıra 33 odalı odalı Barbaros Bağ Evi Butik Oteli ve restoranı gurme gezginlerini ağırlıyor. Her Cumartesi şarap tadımı aktivitesi düzenleniyor. Bağbozumu sırasında Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Grenache ve Mourvedre üzümlerinin sabahın erken saatlerinde toplanarak “şato tarzı” üretimle işlenmesine eşlik edebilirsiniz.

Şarköy Bölgesi

Melen Bağları
Hoşköy’deki Melen Bağları bağbozumunda gelmeyi planlayanlar için programlar düzenliyor. Eski Rum-Ortodoks Manastırı’nın bahçesinde bölgenin tarihi ile ilgili sohbet ve Ayazma başında bağlarla ilgili bilgilendirmeden sonra şarapserverler Melen Cafe’de bölgeye özgü peynirler, ve köy ekmeği eşliğinde tadım yapıp bağları geziyor.
Gülor Bağları
Şarköy’deki Gülor bağları butik şarapçılığı daha ileriye taşıyan üreticilerden. Eriklice köyünde konumlanan bağlarda zevkle dekore edilen bağ evi tadım için harika bir atmosfer sunuyor.
Şato Kalpak
Kalpak bağları Tekirdağ rotasındaki bağlara göre daha yüksekte olduğu için hasat aşağıdaki bağlardan 45 gün sonra yapılıyor.
Kırklareli Bölgesi
Arcadia Bağları ve Bakucha Hotel
200 hektarlık bir arazi içine kurulu bağlar doğa içinde bir gastronomi merkezi. Bağların içinde kurulu 26 odalı Bakucha otel spası, eşsiz manzarasıyla bağbozumu sırasında konaklayabileceğiniz bir tesis. Günübirlik rehberli gezilerde bağcılık ve üretim teknikleri hakkında bilgi alabilir, bağların ve koruların arasındaki patikalarda yürüyüş yapabilirsiniz.
Chamlija Bağları
Chamlija’nın bağları, her farklı üzüm çeşidi için en doğru toprak yapısını ve iklim özelliklerini yansıtabilmek amacıyla 13 farklı alana yayılmış durumda. Bağlar, 15 Ağustos -15 Ekim arası hariç olmak üzere haftanın her günü 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebiliyor. Çamlık Restoran da yıl boyu şarap tadımları yapılıyor.
Vino Dessera
Vino Dessera bağları 20 hektarlık bir alana yayılıyor. Her gün 10.00 ile 18.00 arasında ziyaret etmek; üzüm türleri, bağ bakımı, hasat hakkında bilgi almak mümkün.
Gelibolu Bölgesi
Gali bağları
Gelibolu Yarımadası’nın ana karaya bağlandığı Doğan Arslan bölgesinde kurulan Gali Bağları 240 dönüm üzerine kurulu. Bağbozumu sırasında bağlar şarapseverleri bekliyor.
Suvla
Yöresel lezzetlerle bezeli eşleşmeli öğle ve akşam mönüsüyle birlikte seyahatlerinin arka planını renkli bağ hikayeleriyle süslemek ve bağda akıp giden hayatın bir parçası olmak isteyen konuklar, Ecebat’taki Suvla Bağları’nı haftanın her günü 09.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edebilirler.
Urla Bölgesi

Haberin Devamı

Urlice Bağları
Urla’nın önde gelen şarap üreticisi Urlice’nin zeytinilkler arasındaki bağları bağbozumu sırasında ziyaretçilerine kapılarını açıyor, bağ evinde tadım yapabilir, yeraltı kavında şarap eğitimlerine katılabilir, fermantasyon tanklarını inceleyebilirsiniz. Urlice’nin bir özelliği de bu bağlarda üretilen kırmızı şarabın uluslararası şarap yarışmasında Petrus’tan daha yüksek puan almış olması. Urlice’nin restoranındaki pizza şarap keyfi bağbozumu yorgunluğunu atmanıza yardımcı olacaktır.
İsabey Bağları
İzmir Menderes’te 45 dönüm araziye yayılan İsabey bağları bağbozumu boyunca Sauvignon Blanc bağları içindeki bağevinde şarapseverleri ağırlıyor, üzüm hasadından sonra Fransız ve İtalyan mutfağı bölgenin şaraplarıyla tadılıyor.
Usca Bağları
Foça karası, Bornova misketi gibi birçok farklı üzümün hasat edildiği Usca bağlarında bağbozumu sırasında organik şarap yapım teknikleri anlatılıyor üzüm tanıtımı yapılıp ve şarap-yemek eşleşmeleri anlatılıyor, şarapseverler de hasada katılıp üzüm toplayabiliyor.
MMG Bağları
Gerek bağbozumunu gerekse de şaraplarını geleneksel yöntemlerle yapan MMG bağlarında yılda 25 bin şişe üretim var. Restoranında tadım yapabilir, bağlardan üzüm hakkında bilgi alabilirsiniz. Birçok bağdan farklı olarak MMG’de üzümler gece toplanıyor ve manuel presleme ile sıkılıyor.
Urla Şarapçılık Bağları ve konukevi
Urla Şarapçılık bölgenin en büyük şarap üreticisi. Bağların içinde iki odalı oteli bağbozumu sırasında size farklı bir tatil sunuyor. Hem tesisleri hem de bağları gezerken bu işi ne kadar özenerek yaptıkları anlaşılıyor. Profesyonellikten taviz vermeyen atadan kalan yöntemleri de harmanlayan Urla Şarapçılık Bornova Misketi ve Urla Karası üzümleri ile üretilen şaraplarıyla öne çıkıyor. Urla bölgesinin bağbozumu rotasının önemli duraklarından biri.
Bozcaada rotası
Üzüm denince akla gelen en önemli destinasyonlardan biri de Bozacada. Bağbozumu adada şenliklerle kutlanıyor. Bu haftasonu Bozcaada bağlarında şenlik var. Üç gün süren şenlikte eski gelenekleri hatırlatmak adına etkinlikler düzenleniyor.
Kuzey mi güney mi?
Trakya Bağ Rotasını kuzey ve güney olarak ikiye bölmek mantıklı olabilir: Şayet İstanbul’dan hafta sonu yada günübirlik gideyim derseniz kuzey tarafı (Chamlıja, Arcadia, Barel, Chateau Nuzun, Barbare, Umurbey bağları) tercih edilebilir; ama ‘ben bir kaç gün kalırım’ derseniz güneye Gelibolu yarım adasına doğru da (Melen, Gülor, Chateau Kalpak, Gali, Suvla bağları) inilebilir.

Haberin Devamı