Gazete Vatan Logo

Otomotiv sektörü de teşvik istiyor!

OSD Başkanı Haydar Yenigün, yeni yatırımlar için kuvvetli iç pazara sahip olmak gerektiğini belirterek, “Vergi sistemi değişmeli, ticari araç kiralanabilmeli, uygun kredi sağlanmalı” dedi

Otomotiv sektörü de teşvik istiyor!

Döviz kuru baskısıyla artan otomobil fiyatları ve yükselen faizlerle otomotiv pazarında keskin düşüş sürüyor. Haziran ve Temmuz aylarında satışlar yüzde 30’dan fazla azalırken, Ağustos’ta satışların 35-38 bin adetler seviyesine inmesi bekleniyor.

İlk 8 ayda oto pazarının yüzde 14, hafif ticarinin yüzde 23 daralması ve kamyonda yaşanan ‘ağır’ düşüş, sektörün teyakkuza geçmesine neden oldu. 29 milyar dolarla Türkiye ihracatının yüzde 20’sine imza atan otomotiv, S.O.S sinyalleri veren iç pazar nedeniyle konuttaki gibi teşvik talep etti.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün, yeni yatırımlar için iç pazarın kuvvetli olması gerektiğine dikkat çekerek, “İç pazarımız 2015’ten bu yana geriliyor. 2017’de 1 milyon sınırının altında kaldı. 2018’de iç pazarda ve dolayısıyla da toplam üretiminde önemli gerilemeler kaçınılmaz gözüküyor” dedi.

Risklere dikkat çeken Yenigün, şunları söyledi:

“Sanayimizde mevcut yatırımların korunması ve yenilerinin çekilmesi büyük önem taşıyor. Bu noktada yabancı yatırımcılar için ön plana çıkan en önemli hususlar ekonomik istikrar, öngörülebilirlik ve kuvvetli bir iç pazara sahip olmak. Projeler

Haberin Devamı

5-10 yıllık projeksiyonlar üzerine oluşturuluyor. Ekonomideki tüm hareketlilik projelere artı veya eksi olarak yansıyor. Üretimin büyük kısmının ihracata yönelik kurgulanması yatırımların sürdürülebilirliği açısından risk.”

Konuttaki gibi düşük faizli kredi verilsin

1- Çok yüksek vergi yükü olan otomobillerde vergi sistemi yaklaşımında değişiklik yapılmalı. Birim araç başına uygulanan vergiden ziyade, satılan taşıt sayısı artırılarak vergi artışı hedeflenmeli.

2- Ticari araç kiralamasının önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerekiyor.

3- Hurda teşviki için uygulamaya alınan sistemin yeniden yapılandırılarak satışları artırıcı etki yaratacak seviyeye getirilmesi önemli görülen önlemler arasında.

4- Başta kamyon olmak üzere ağır ticari araç satışlarının teşvik edilmesi bir zorunluluk olarak gözüküyor. Konut sektöründe uygulamaya alınan uygun maliyetli kredi imkanlarına benzer nitelikte fırsatlar kamyona sağlanabilir.

Haberin Devamı