Gazete Vatan Logo

Kadın ve erkek beyni nasıl çalışıyor?

Kadınlar ne söyler erkekler ne anlar? Soru tersinden de sorulabilir ama sonuç değişmez. Anlaşmak zordur çünkü her iki cinsin beyinleri neredeyse tamamen farklı.

Kadın ve erkek beyni nasıl çalışıyor?

Kadınlar ve erkekler arasındaki anlaşmazlıklar, çatışmalar ve ölümsüz aşklar insanlık tarihi kadar eski. Kadının ne söylediğini erkek, erkeğin ne söylediğini ise kadın bir türlü anlamaz. Erkekler ve kadınlar arasında var olan anlaşmazlıkların çoğunun doğuştan gelen farklılıklarımızı kavramayı beceremediğimiz için ortaya çıktığını söyleyen Amerikalı Nöropsikolog Prof. Dr. Louann Brizendine’in kadın ve erkek beyni ile ilgili tespitleri okunmaya ve üzerinde konuşulmaya değer. Kadın Beyni ve Erkek Beyni kitaplarının yazarı Prof. Dr. Brizendine bakın neler söylüyor.

YÜZDE DOKSAN DOKUZ AYNI

Erkek ve kadın genetik kodlarının yüzde 99’dan fazlası aynıdır. İnsan genomundaki otuz bin genin yüzde birinden daha azı cinsiyetler arasında değişiklik gösterir. Ama bu farklı olan yüzde; acıyı, zevki kaydeden sinirlerden algıyı düşünceleri ve duyguları belirleyen nöronlara kadar vücudumuzdaki bütün hücreleri etkiler.

BOYUT BÜYÜK HÜCRE SAYISI EŞİT

Erkek beyni hesaplamalar vücut ölçüleri gibi kriterler göz önünde bulundurarak düzenlendiğinde bile yüzde 9 daha büyüktür. Oysa bu alan farkına karşın, kadın ve erkek eşit miktarda beyin hücresine sahip. Sadece bu hücreler kadın beyninde daha yoğun biçimde paketlenmiştir daha küçük bir kafatasına korseyle sıkıştırılmış gibidir.

Haberin Devamı

DEPRESYONA DİKKAT!

Kadınlarda erkeklere kıyasla depresyon oranı 1’e 2’dir. Çünkü hormonlar nedeniyle kadın beyni her ay yüzde 25 değişikliğe uğrar. İşler bazen çok zorlaşır ama çoğu kadın bu değişikliklerin altından kalkabilir.

KADINLAR HATIRLAR

Beynin işitme ve dil merkezlerinde kadınlar erkeklere kıyasla yüzde 11 daha fazla nörona sahiptir. Bu kadınların genel olarak duygularını ifade etmede ve duygusal olayların detaylarını hatırlamada daha iyi oldukları anlamına geliyor. Erkeklerse cinsel eğilimler, saldırganlık ve eylemlerle ilgili beyin işlevlerini idare eden bölümlerde kadınlara kıyasla 2,5 kat daha büyük alanı kullanıyor.

KADINLAR İLİŞKİ ERKEKLER STATÜ PEŞİNDE

Kadınlar ilişkilerle ilgili gerilimlere tepki gösterirken erkekler, otoritelerine meydan okuyan durumlara tepki gösterir. İlişkilerdeki çelişkiler genç bir kadının beynini çıldırtır çünkü, sevilmeye ve sosyal açıdan çevresiyle bağlantılı olmaya ihtiyacı vardır, bir erkekse kendisine saygı duyulması ve erkekler arasındaki statü sıralamasında yukarılarda bir yer edinmeye önem verir.

Haberin Devamı

KADINLAR NEYİN PEŞİNDE?

Otuz yedi farklı kültürden kadınlar üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre; kadınlar potansiyel kocalarının görünüşünden çok maddi kaynakları ve sosyal statüyle ilgileniyor. Genellikle kendilerinden en az 10 cm uzun ve yaklaşık 3.5 yaş büyük erkekleri arıyor.

İLK GÖRÜŞTE AŞK

Aşık kadınlarda beyin taraması çalışmalarına göre; kadınların beyninde birçok alan hareketleniyor. (İçgüdülerle ilgili alanlar, dikkat ve hafıza devreleri). Erkekler ise görselliğin işlendiği alanlarda hareketlenme yaşıyor. Bu artış erkeklerin neden kadınlardan daha kolay “ilk görüşte aşık” olduklarının da açıklaması.

STRES AŞKI TETİKLİYOR

Stres seviyesi yüksek olduğunda erkelerin aşk devreleri daha çok uyarılıyor. Örneğin fiziksel bir meydan okumanın ardından, erkekler gözlerini kendisine diken uygun durumdaki ilk kadınla bağlantı kurma ve cinsel ilişkiye girme eğilimdedir. Bu durum savaş stresi yaşayan askerlerin neden çoğunlukla eve bir gelinle döndüklerinin açıklaması olabilir. Kadınlarsa aksine, stres altındayken kendilerine gösterilen ilgi ve arzuya karşılık vermezler.

Haberin Devamı

TERK EDİLME VE İNTİHAR

Kadınlar ihaneti aşkın kaybını yaşayınca erkeklerden farklı tepki veriyor. Aşk ortadan kalktığında terk edilen erkekler intihar etmeye 3-4 kat eğilimli. Kadınlar aksine depresyona girer. Yemek yemez, çalışamaz hale gelir. Sürekli ağlarlar, sosyal aktivitelerii bırakırlar ve intihar üzerine düşünürler.

52 SANİYEDE BİR DÜŞÜNÜYOR

Erkeklerin beyinlerindeki cinsellikle ilgili alanlar kadınlardaki benzer yapılara kıyasla iki kat büyük. Bu bölgede harcadıkları enerji de kadınlarınkinin iki katı. rkeklerin cinsellikle ilgili düşünceleri işleme alanları uluslararası uçuşların yapıldığı havaalanlarına benzerken, kadınlarıki özel uçuşların düzenlendiği havaalanları kadardır. Kadınlar gün içinde bir kez -doğurgan dönemlerinde belki üç ya da dört kez- seksi düşünürken erkeklerin yüzde 85’i 52 saniyede bir seksi düşünür.

Haberin Devamı

MENOPOZDAKİ KADIN BOŞANMAK İSTER

Genel kanı erkeklerin yaşlanan, tombul menopozdaki eşlerini bırakıp genç, zayıf ve doğurgan bir eş bulmaya yöneldikleri yönündedir. Fakat bulgular böyle söylemiyor. İstatistikler 50 yaşından sonra yaşanan boşanmaların yüzde 65’inin kadınlar tarafından talep edildiğini gösteriyor.

24 SAAT AYARI

Birçok seks terapisti kadınlar için cinsellikte yirmi dört saat öncesinden gelişen olayların önemli olduğunu söyler. Erkekler içinse cinsel ilişkiden üç dakika öncesi önemlidir. Bu yüzden kadınların havaya girmesi için 24 saate ihtiyaç var, tatile gitmek inanılmaz bir afrodizyaktır.

KRİTİK YAŞLAR 42-50

Her ne kadar hormonlar ve cinsel tepkiler kişiden kişiye farklılık gösterse de 42 ile 50 yaş arasındaki kadınların yüzde 50’si cinselliğe karşı ilgilerini kaybeder, tahrik edilmeleri zorlaşır ve orgazmlarının daha az yoğun ve ulaşılması daha güç olduğunu keşfederler.

GÖRMEZDEN GELiRLER

Erkekler kadınların yüzlerindeki üzüntü belirtilerini sadece yüzde 40 oranında fark eder, oysa kadınlar bu işaretleri yüzde 90 yakalayabilirler. Tipik erkek beyninin bir duyguya karşı tepkisi onu ne pahasına olursa olsun görmezden gelmektir. Bir erkek beyninin duygusal anlamda ilgisini çekebilmek için kadının bağırmaya denk bir eylem yapması gerekir.

KADIN UMUT İSTER

Kadın beyni sıra sekse gelmeden aşk ve bağlılık için bir umut görmek ister, erkekler için, seks genellikle ilk sırada gelir. Araştırmacılar kadınlar için hiçbir şeyin bir egemenlik ve dayanıklılık gösterisi kadar iyi afrodizyak olmadığını bilirler.

PATRON KİM OLACAK

Araştırmalar bir oyun çatışma nedeniyle bölündüğünde kızlar öfkeden kaçınmak için oynamayı kesiyor. Erkekler ise oyuna devam ediyor. Yani rekabete sürüyor, kimin patron olacağı yolunda saatlerce tartışıyor ya da kimin hangi oyuncağı alacağı konusunda kavga ediyor.

KİM DAHA YALANCI?

Araştırmalarda erkek ve kadınların karşı cinse yalan söylerken seslerine yansıyan gerginlikleri ölçülmüş. Ve ortaya çıkan sonuçlara göre erkekler yalan söylerken çok daha az gerginlik göstermişler.

KİM DAHA ÇOK KONUŞUYOR?

Rakamlar değişkenlik gösterse de normal şartlar altında bir kadın bir erkekten günde ortalama iki üç kat daha fazla kelime kullanır. Kadınlar genelde daha hızlı konuşur, dakikada 250 kelimeye karşılık erkeklerde bu rakam 125’tir. Testosteronun konuşma ve sosyalleşme isteğini -spor müsabakaları ya da cinsellik dışında- azalttığı ispatlanmıştır.

FİZiKSEL TEPKİ VEREBİLİR

Tipik bir erkeğin sözel hakimiyeti kadından azdır, bu yüzden öfkeli tartışmalarda kadınlar karşısında kendini eksik hissedebilir. Erkeklerin beyin devreleri kadınların kelimelerine yetişememin verdiği hayal kırıklığı nedeniyle öfke anında fiziksel tepkiye yönelebilir.

ÖZGÜVEN MESELESİ

Erkeklerin özgüvenleri başkalarından bağımsız olabilme yetenek-lerinden; kadınların özgüvenleri ise başka-larıyla yakın ilişki kurabilme becerilerinden kaynaklanır.