Gazete Vatan Logo

Derya kuzuları tezgaha çıktı

Balık av yasağı dün itibarıyla sona erdi.. Balık sezonu açıldı derya kuzuları ağlara takılmaya başladı. Yağmur suyunu alan palamut irileşti ve bollaştı. İstavritin tadı yerinde. Lüfer henüz az, ama onun da zamanı yaklaşıyor.

Derya kuzuları tezgaha çıktı

Özlemiştik sizi, denizlerin prensesleri… Kraliçeleri… Hoşgeldiniz. Eylül ayının gelmesiyle balık sezonu da açıldı. Yağmur suyunu alan palamut irileşti ve bollaştı. İstavritin tadı yerinde. Lüfer henüz az, ama onun da zamanı geldi. Tamam prensesler, yağlanmanıza daha zaman var. Bu yüzden de özellikle sızma zeytinyağı ile kızartılmalık dönemdesiniz henüz.

Bazı kişiler kokacağınız endişesiyle evlerinde balık pişirmek, hele hele kızartma yapmak istemezler. Oysa, ocak üzerinde limon kabuğu yakmak veya bir cezvede sirke kaynatmak yoluyla önce bu sorunu bertaraf edeceğiz hep birlikte.

İyice unlayacağız. Böylece hem daha lezzetli olacak hem de tavaya yapışmayacaksınız. Tabii, temizleyip iyice yıkayacak, kâğıt havlu ile kurulayacak ve unlayacağız.

Nereden alacağız?

İstanbul’da balık denince ilk akla gelen yer Kadıköy Balık Çarşısı, Kmkapı, Beyoğlu Balık pazarı, ve Üsküdar Balıkçılar Çarşısıdır.

Barbunun en lezzetli zamanı eylül, lüferin ekim ayıdır

Barbun: Türünün içinde en makbûlu kaya barbunyasıdır. Tekir ile çok karıştırılır. Tekir çene altı bıyıklarının uzunluğu, küt kafası ve sırt yüzgeçindeki sarı siyah benekleri ile barbunyadan ayrılır. Barbunun en lezzetli zamanı Ağustos ile Ekim ayları arasıdır. Yani Eylül ayıdır.

Haberin Devamı

Çipura: En lezzetli olduğu aylar Eylül ve Ekim’dir. Ama keseye uygununu bulabilirseniz.

İstavrit: Karasularımızda iki türü vardır: Karagöz istavrit ve sarıkuyruk istavrit. Küçüğüne kıraça adı verilir. Eylül, Ekim ve Kasım en lezzetli olduğu aylardır.

Lüfer: Balıkların en lezzetlisidir bana göre. Boyuna posuna göre yaprak, çinekop, kaba çinekop, sarıkanat, lüfer, kaba lüfer ve kofana. Eylül 15’ten sonra çıkar ortaya.

Palamut: Bizans İmparatorluğu’nda şehrin sembollerindenmiş. Şubat ortalarına kadar en lezzetli olduğu aylardır. İsimlerini hatırlayan kaldı mı, bilmem: Palamut vanozu, çingene palamutu, palamut, kestane palamutu, torik, sivri, altıparmak, zindan delen…

Sardalya: Küçüğüne papalina denir, ayıklamadan kızartılır. En lezzetli ayları Temmuz-Ekim arasıdır.

Uskumru: Seyrek rastlanan adeta tükenmiş bir balıktır. En küçüğüne kalinarya denir. Yazın yakalananlara da lipari… denir. En lezzetli olduğu dönem yumurtlamaya başladığı Eylül’den Ocak ayı sonuna kadardır.

Haberin Devamı

Sinarit: Temmuz’dan Eylül sonuna kadar en lezzetli zamanıdır.

Sezon balıkları ve fiyatları:

Palamut: 15TL-20TL arasında ama 15 güne kadar 7TL-10TL arasında düşmesi bekleniyor

İstavrit: 10TL-15TL

Hamsi: 15TL

Sardalya: 40TL ama hamsi tezgaha bol düşerse bir haftada 15TL’ye kadar inebilir.

Tekir: 25TL - 30 TL

Mezgit: 25TL - 30 TL

Bu yıl palamuta doyup hamsiyi özleyeceğiz

Türkiye Su Ürünleri Birliği Başkanı Yardımcısı Erdoğan Kartal, ‘‘Kıyıda çinekoplar oltaya geliyor. Sezonda yeterli çinekop olacaktır ama palamut av sezonunun ilk dönemlerinde ağlarımıza dolacak. Bu sene yaz çok sıcak geçtiği için hamsi henüz büyüyemedi hamsi az ve pahalı olacak, bol ve hesaplı palamut yiyeceğiz. İstavrit ve geçen sene patlama yaşadığımız uskumrunun da az in de az olacağını tahmin ediyorum. Karadeniz’de balıkçılar tarafından çapari ile avlanan bol miktarda palamut tezgahlardaki yerini aldı.’’

Haberin Devamı