Gazete Vatan Logo

Başarılı ve mutlu çocuk nasıl yetiştirilir?

Pakkan Okulları’nda “Mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir?” başlıklı bir seminerler düzenleyen eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, “Çocuklarımızı başarı performans odaklı yetiştirmemeliyiz” diye konuştu.

Başarılı ve mutlu çocuk nasıl yetiştirilir?

Eğitim bilimci Dr. Özgür Bolat, bu yıl eğitim hayatına başlayacak olan Pakkan Okulları’nın Beykoz’daki kampüsünde “Mutlu ve başarılı çocuk nasıl yetiştirilir?” başlıklı bir seminer düzenledi.

Mutluluk odaklı başarı

Dr. Özgür Bolat anne ve babaların çocuklarını yetiştirirken yaptığı hatalara bilimsel verileri de kullanarak dikkat çekti. Mutluluğu dış kaynaklarda bulanların, eğer bu şekilde kendilerini mutlu edemezlerse bu eksikliklerini bağımlılıklarla doldurduklarının altını çizen Bolat, iç kaynaklı başarının mutluluk getirdiğini, değerlerinin farkında olan insanların mutlu olduğunu söyledi. Bolat, ideal olanın, başarı odaklı mutluluk değil mutluluk odaklı başarı arayışı olduğunun altını çizdi.

Kabul görenler daha mutlu

Birçok insanın bireysel başarılarıyla mutlu olmaya çalıştıklarını ve bu dış kaynaklı mutluluğun sürmesi için sürekli başarılı olmaları gerektiğini anlatan Dr. Bolat, “Mutluluğun özünde kabul görmek var. Bir insan başka bir insan tarafından kabul görünce mutlu oluyor. Bakıyorsunuz evli çiftler mutlu. Neden? Çünkü en az bir kişi tarafından kabul edilmişler. Bir öğrenci, öğretmeni ya da diğer arkadaşları tarafından kabul görmediğinde sıkıntı yaşıyor. Okula gitmek istemiyor. Okullarda çocuklara başarılı ve başarısız olduklarında nasıl hissettiklerini sorduğumda başarılı olursak iyi başarısız olursak kötü hissederim diyorlar. Bu ne demek biliyor musunuz? Çocuklarımız duyguları bilmiyorlar. Üzüntü hissetmeleri gereken yerde kızgınlık, kızgınlık hissetmeleri gereken yerde de üzüntü hissediyorlar” diyor.

Haberin Devamı

PERFORMANS ODAKLI ÇOCUK YETİŞTİRMEYİN

Anne ve babalara tavsiyeler veren Bolat, “Kazanmaya ya da başarıya bağlı bir mutluluk sürdürülebilir değildir. Onun için bir ortamda öğretmen veya aile ne kadar çok ödül kullanırsa, çocuk da o kadar performans odaklı olur ve kolay işleri seçer. Bu da gelişimi durdurur ve ilerleyemez. Onun için çocuklarımızı performans odaklı yetiştirmemeliyiz” dedi. Dr. Özgür Bolatşu tavsiyeleri verdi:

- İnatçı çocuk yoktur. Kimliğini kabul ettirmek isteyen çocuk vardır.

Haberin Devamı

- Ebeveynler çocuklarının eleştirebilir ama hiçbir çocuk aşağılamayı tolere edemez. Çocuk aşağılandığı durumu yıllar sonra bile hatırlar.

-l Sınırlarına çok girilen çocuk sınırlarını çizmek için öfke geliştirir ve şiddet, öfke ve kaba konuşmaya başvurur.