Gazete Vatan Logo

23. dönem vekillerine de dokunulmadı

AB uyum yasalarını çıkaran, Anayasa dahil bir çok düzenleme yapan 22. dönem parlamentosu da dokunulmazlıklar konusuna dokunmadı. 150 vekil yeniden seçilemezse yargı önüne çıkacak

Dokunulmazlık bir başka bahara kaldı

22. dönem parlamentosu, dokunulmazlıklar konusunda 2002 seçiminden önce verilen sözleri tutmadı. Yeniden seçilemedikleri takdirde 4.5 yıl taşıdıkları dokunulmazlık zırhından sıyrılıp yargı önüne çıkacak milletvekili sayısı ise 150’ye ulaştı. 150 milletvekili hakkında, aralarında eş dövmekten yolsuzluğa kadar pekçok suçlama içeren fezlekelerin sayısı ise 282’ye yükseldi. AKP’nin direnmesi nedeniyle dokunulmazlıkların sınırlandırılması çabasından sonuç alamayan CHP, Meclis’in yeni döneminde de dokunulmazlıklar konusundaki ısrarını sürdürecek.

282 dosya var

Hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke düzenleen 150 milletvekiline, 22 Temmuz’da yapılacak seçimde parlamento dışında kalmaları durumunda yargı yolu gözükecek.

2002 seçiminde Meclis dışında kalan SP Genel Başkanı Recai Kutan, bazı parti yöneticileriyle birlikte dokunulmazlığı nedeniyle yargılanmaktan kurtulduğu RP’nin kayıp trilyon davası için yargı önüne çıktı. Bu seçimde de yeniden seçilemeyen milletvekillerinden hakkında fezleke bulunanlar, dokunulmazlıkları kalkacağı için yargı önüne çıkacak.

Rekor CHP’li Sirmen’de

TBMM’de şu anda 150 milletvekili hakkında toplam 282 dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Bu dosyalardan 252’si daha önce Anayasa-Adalet Karma Komisyonu’nda görüşülerek “dönem sonuna” ertelendi. 30 dosya ise görüşülmeyi bekliyor. Dokunulmazlık dosyalarında milletvekillerine evrakta sahtecilikten, seçim kanunlarına kadar pek çok konuda suçlama yöneltilirken, 22. dönem parlamentosunun “fezleke” rekorunu CHP’li Sefa Sirmen elinde tutuyor. Sirmen hakkında “resmi alım-satımlara fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, ihale mevzuatına aykırı davranmak, basın yoluyla sövme, görevde suiistimal, hizmet sebebiyle emniyeti suiistimal, Seçim Kanunu’na muhalefet” gibi suçlamalar içeren 28 dokunulmazlık dosyası bulunuyor.

Erdoğan ve Baykal da var

Dokunulmazlığının kaldırılması istenilen ancak, karma komisyon kararı ile dosyaları dönem sonuna ertelenenler arasında Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın yanı sıra, Abdullah Gül, Abdülkadir Aksu, Kemal Unakıtan, Osman Pepe gibi kabine üyeleri de yer alıyor.

Yeni zırh müşterileri

22 Temmuz’da yapılacak seçimlerde milletvekili olmak için adaylık başvurusunda bulunanlar arasında ise dokunulmazlık zırhına ihtiyaç duyanlar da bulunuyor. Başta Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Nejat Birinci olmak üzere haklarındaki suçlamalarla ilgili yargı süreci devam ederken bürokrasideki görevlerinden istifa edenler, milletvekili oldukları takdirde dosyalarının rafa kalkmasıyla rahatlayacaklar.

AKP: Tamamen kalksın

AKP, milletvekili dokunulmazlığı konusunda muhalefetten farklı düşündüğü için CHP ile uzlaşmaya yanaşmadı. AKP sadece milletvekillerinin değil, tüm bürokratların yargılanmasının önündeki zırhın da kaldırılmasını isteyerek sadece milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasını kabul etmedi.

CHP: Bu işin sonuna kadar peşindeyiz

SON seçimden beri dokunulmazlık konusunda verdiği mücadeleden sonuç alamayan CHP, parlamentonun yeni döneminde de politikasının arkasında duracak. CHP, geçen seçimde olduğu gibi bu seçim için de aday adaylarından da ’milletvekilliği dokunulmazlığının sınırlandırılması ile ilgili taahhütname’alıyor.

Anadol: AKP yorulmadı

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, “Dokunulmazlık konusunda AKP kaçıyor, biz kovalıyoruz. Biz kovalamaktan bıktık ama onlar kaçmaktan bıkmadı. Ama yeni dönemde de bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

DYP: Zırhın kalkması için ısrarlıyız

SEÇİME birleşerek DP adıyla girmeye hazırlanan DYP ve ANAP da milletvekili dokunulmazlıklarının “kürsü dokunulmazlığı” ile sınırlandırılması konusunda kararlı. DYP bu çerçevede, listelerin kesinleşmesinin ardından adaylardan dokunulmazlıklarla ilgili Anayasa değişikliğikliğine destek verileceğine ilişkin taahhütname almayı düşünüyor. Ancak uygulamanın ANAP’la birleşme gerçekleştikten sonra kesin karara bağlanması planlanıyor.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Genel Başkanımız Mehmet Ağar’ın bu konuda taahhüdü var. Biz kesin listemizde yer alan adaylarımızdan, parlamentoda bu yönde yapılacak çalışmalara destek verileceği konusunda taahhüt alacağız.”

ANAP: Biz taahhüt etmez işi yaparız

ANAP Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, dokunulmazlıklar konusunda herkesi samimi olmaya çağırdı. 2002 seçimlerinde AKP ve CHP’nin adaylarından taahhüt alıp, kamuoyuna söz verdiklerini anımsatan Sarıbaş, “Ne oldu o taahhütler, ne oldu o vaatler. Dokunulmazlık konusu değişmeden hiçbir Anayasa değişikliğine ’evet’demem diyen CHP, sonra ne yaptı? Son anayasa değişiklikleri hariç, hepsine destek verdi. Bu işler vaatle olmaz. Yapacak olan taahhüt almadan da yapar. Biz de bunu yapacağız, kesinlikle milletvekili dokunulmazlığını kürsü dokunulmazlığı ile sınırlandıracağız” dedi.

MHP: İlk işimiz dokunulmazlık

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, kürsü dokunulmazlığı dışında milletvekili dokunulmazlığının sınırlandırılmasının gündemlerinin ilk sırasında olduğunu söyledi. Kürsü dokunulmazlığı dışındaki zırhın siyasilerin üzerinden çıkarılması gerektiğini savunan Vural, “Toplumu rahatsız eden bu konunun kısa sürede ortadan kaldırılması gerekir” dedi.

Haberin Devamı