Gazete Vatan Logo

Ara Güler fotoğraf müzesi kapılarını açtı

Doğuş Grubu’nun, fotoğraf sanatının duayenlerinden Ara Güler ile iş birliği sonucu hayata geçirdiği Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM) ve Ara Güler Müzesi kapılarını Ara Güler’in doğum günü olan 16 Ağustos’ta bomontiada İstanbul’da açtı.

Ara Güler fotoğraf müzesi kapılarını açtı

Dünyanın en iyi fotoğrafçısının şimdi müzesi var

Fotoğrafın usta ismi Ara Güler 90’ıncı yaşını kendi adını taşıyan Ara Güler Müzesi ile kutladı. Müze, usta sanatçının arşivinden derlenen “Islık Çalan Adam” sergisi ile Ara Güler’in doğum günü olan 16 Ağustos’ta ziyarete açıldı. İstanbul Bomontiada’da sanatseverlerle buluşan müze, Türkiye’de uluslararası niteliğe sahip ilk fotoğraf müzesi olma özelliğini de taşıyor. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç liderliğinde iki yıldır çalışmalarını sürdüren arşiv ekibi, Ara Güler’in yüzbinlerce eserinin tasnif, envanter, koruma, sayısallaştırma ve indeksleme işlemlerini yürütüyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirildi. Güler’le konuştuk....

Müzeniz açıldı mutlu musuz Ara abi?

Valla çok kalabalık daha müzeyi göremedim (gülüyor). Müzelik de olduk sonunda..

Bugün fotoğraflarınıza bakınca çekmediğim bir şey var diyor musunuz?

Bak küfredeceğim ve yine asabi ihtiyar yazacaksınız. Ben gazeteciyim evladım çekemediğim her fotoğrafın arkasından bakarım.

Haberin Devamı

Şu fotoğraf sanatçısı mevzusunu bir daha sorayım, kızacaksınız ama..

Ben gazeteciyim yavrucuğum, ressam ya da heykeltıraş değilim. fotoğrafçı da değilim unutma.

Ya cep telefonuyla fotoğraf çekenler?

Mahvediyorlar fotoğrafı onlar fotoğraf denmez ona

Instagram’da olsanız...

Maskara olduk zaten burada sıkıldım. Anlamam o işlerden!

Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri Picasso’yu da, Churchill’i de çekti

6 Ağustos 1928’de Beyoğlu, İstanbul’da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul’un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 1950’de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.

Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine ‘foto muhabiri’ olarak işe girmesine yardımcı oldu. 1958’de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1961’de askerlik görevini tamamladı. 1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de Birleşik Krallık’ta yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu. Fotoğraf dünyasının çok önemli yayınlarında fotoğrafları kullanıldı, kendisinden bahsedildi. ABD’de, Almanya’da, Paris’te çeşitli sergiler açtı. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

Haberin Devamı

1979’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin foto muhabirliği dalındaki birincilik ödülünü aldı. 1980’de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitap haline getirildi. 1986’da Hürriyet Vakfı’nca basılan, Prof. Abdullah Kuran’ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu kitap 1987’de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

Haberin Devamı

Yüzbinlerce eser tek tek elden geçiriliyor

Bu değerli arşivin tasnifi, envanteri, koruma çalışmaları yapılıyor. Çalışma halen devam ediyor. Yüzbinlerce belge tek tek elden geçiriliyor. Tasnifi yapılan eserler dünyada örneği olmayan arşiv sistemine yükleniyor. İleride online olarak herkese açık hale getirilecek.

Tasniflenen yapıtlardan seçkilerin ilk örnekleri Ara Güler Müzesi’nde sergilenecek. Ayrıca müze dışında da sergilemeler yapılacak. Diğer kültür kurumları ve müzeler ile işbirliği sürecek, sergilerin yurt içi ve yurt dışında dolaşıma açılacak.

Müzeye giriş herkese ücretsiz olacak

Ara Güler’in çok yönlü sanatçı kimliğini ve ilham veren yaşamını gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan müze ücretsiz olarak gezilebilecek. Müzede, Ara Güler’in arşivinden fotoğraf, hikaye, videolar sergilenecek. Müzede ayrıca söyleşiler, film gösterimleri, paneller gibi etkinlikler de düzenlenecek.

AGAVAM’dan “Islık Çalan Adam” Sergisi

Haberin Devamı

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nden derlenen “Islık Çalan Adam” sergisi, tarihsel bağlamı ışığında biyografik öğeleri takip etmesiyle birlikte, Ara Güler’in görsel hikayeciliğini farklı alanlardaki üretimleri üzerinden yeniden okumaya da davet ediyor. Sergi aynı zamanda, 20’inci yüzyılın ikinci yarısında özellikle İstanbul ve Türkiye coğrafyasından fotoğraflarıyla uluslararası medyada görünürlük kazanan sanatçının İstanbul kent tarihine, bu coğrafyaya ait bireysel ve toplumsal hafızayı şekillendiren dönemlere ait kayıtların nasıl anlamlandırıldığına yoğunlaşarak; üreten, yazan, kaydeden ve aktaran bir hikaye anlatıcısı olarak Ara Güler’in dünyasını bir arada okumak gerektiğinin önemini vurguluyor.